Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις μετοχών ρίχνουν τους γενικούς δείκτες σχεδόν σε όλες τις αγορές του πλανήτη – η κούρσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «ώριμες αγορές» – ενώ μεγάλες απώλειες σημειώνουν το ευρώ και οι τιμές των εμπορευμάτων (του χρυσού συμπεριλαμβανομένου).
Αιτία των ρευστοποιήσεων είναι η κλιμακούμενη ανησυχία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας πρωτίστως αλλά και της παγκόσμιας.
Η απαισιοδοξία για τις εξελίξεις πηγάζει από την επιβεβαίωση εκ μέρους της Eurostat ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και από την είδηση ότι ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτινάχθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,02 τρισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα εν μέσω παρεμβάσεων για την τόνωση της ρευστότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Την ανησυχία των αγορών και τη νευρικότητα των επενδυτών εντείνει βεβαίως και η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), καθώς πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του (το βράδυ της Πέμπτης).
Οι απώλειες για τις τιμές των μετοχών συνεχίστηκαν κλιμακούμενες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «σερί» απωλειών που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε το απόγευμα κατά 1,81%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 2,91%, στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραφε απώλειες 2,96%, στη Μαδρίτη ο IBEX έπεφτε 2,71% και στο Μιλάνο ο MIB έπεφτε 2,82%.
Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,26%, ο S&P 500 κατά 1,32% και ο Nasdaq κατά 1,48%. Το πρωί στο Τόκιο ο NIKKEI είχε κλείσει με απώλειες 0,63%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε 2,16%.
Μεγάλες είναι οι απώλειες για το ευρώ, που υποχωρούσε το απόγευμα στα 1,3113 δολάρια από τα 1,3217 δολάρια που βρισκόταν τα μεσάνυχτα στην αγορά του Λονδίνου. Το γεν ενισχύεται κατά 0,7% έναντι του δολαρίου και πάνω από 1,2% έναντι του ευρώ – το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται έναντι και των 16 άλλων νομισμάτων με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στον πλανήτη.
Τα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης δέχονται ισχυρές πιέσεις (η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 14 μονάδες βάσης το πρωί), όχι όμως και της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, που θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές. Το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα κατά 6 μονάδες βάσης.
Οι αγορές εμπορευμάτων, πάντως, δεν πείθουν ως καταφύγια τους επενδυτές – ούτε καν η αγορά χρυσού. Η τιμή του χρυσού υποχωρούσε κατά 33,43 δολάρια η ουγκιά το απόγευμα, πέφτοντας στα 1.673,07 δολάρια η ουγκιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι προ εξαμήνου η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1.875,40 δολάρια η ουγκιά.
Σημαντική πτώση καταγράφουν και οι τιμές του χαλκού, του αργύρου και άλλων μετάλλων, ενώ αισθητές απώλειες καταγράφονται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στις αγορές πετρελαίου. Ειδικότερα στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε σήμερα το απόγευμα κατά 1,82 δολάρια στα 104,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρούσε κατά 1,66 δολάρια το βαρέλι στα 122,14 δολάρια το βαρέλι.