Μολονότι ακούγεται οξύμωρο, δεν είναι απίθανο για τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει μεν το πρωτάθλημα αλλά, πέρα από το γόητρο και την ηθική ικανοποίηση, να μην αποκομίσει τα αγωνιστικά και οικονομικά οφέλη της επιτυχίας του (απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και εγγυημένα έσοδα ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ).
Η δαμόκλειος σπάθη της UEFA επικρέμαται πάνω από την ΠΑΕ και απειλεί να αποκλείσει την ποδοσφαιρική ομάδα από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση της επόμενης σεζόν αν δεν βρεθεί λύση στο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει το Τριφύλλι. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή (9/3) γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποκτά δραματικό και συνάμα ιστορικό χαρακτήρα.
Η ΑΜΚ και το μεγάλο αίνιγμα
Οι μέτοχοι θα κληθούν να επικυρώσουν τη διενέργεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ με τιμή μετοχής 0,33 ευρώ, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα εκπροσωπηθεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος από καιρό έχει καταθέσει τις ανενεργές μετοχές του (54,7%) σε δικηγορικό γραφείο και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ασχολείται με τον Παναθηναϊκό και ότι δεν πρόκειται να επαναχρηματοδοτήσει την ομάδα.
Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία του Τζίγγερ (έστω και διά εκπροσώπου) θεωρείται καταλυτική προκειμένου να μην καθυστερήσουν οι διαδικασίες. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία και η ΓΣ θα επαναληφθεί 20 ημέρες αργότερα (τότε θα απαιτείται η συμμετοχή μόλις του 20% των μετοχών) και μόλις δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη εκδίκαση της υπόθεσης του ΠΑΟ στην UEFA. Μολονότι, επί του παρόντος, η πλευρά του Τζίγγερ δεν ανοίγει τα χαρτιά της, δεν αποκλείεται ο μεγαλομέτοχος να εκπροσωπηθεί στη ΓΣ και να ψηφίσει υπέρ της ΑΜΚ προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι θέτει εμπόδια. Θεωρείται απίθανο όμως να συνδράμει οικονομικά…
Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, τέσσερα είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός:
1. Λύση Βγενόπουλου
Τις τελευταίες εβδομάδες ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες (ο μοναδικός από τους βασικούς μετόχους) προκειμένου να βγει το Τριφύλλι από το αδιέξοδο. Οπως δήλωσε μέσω επιστολής του προς το ΔΣ της ΠΑΕ, πρόθεσή του είναι να ηγηθεί προσπάθειας για την εξεύρεση 15 εκατ. ευρώ, εφόσον ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης αναλάβει τις νομικές και οικονομικές ευθύνες της εταιρείας ΓΗΠΕΛ (θυγατρική της ΠΑΕ για το γήπεδο στον Βοτανικό). Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεισφέρει ποσό περίπου 1,8 εκατ. ευρώ που αναλογεί στο μετοχικό ποσοστό του (10,9%).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Mr. MIG έχει επαφές με εφοπλιστές και επιχειρηματίες (επιφανείς Παναθηναϊκούς), οι οποίοι φέρονται θετικοί στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν μετοχές της ΠΑΕ, ενώ από το περιβάλλον του λέγεται ότι ήδη έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμο προς κατάθεση, υπό την προϋπόθεση ότι ο Τζίγγερ θα αναλάβει την ευθύνη για τη ΓΗΠΕΛ.
2. Τραπεζικός δανεισμός
Μολονότι η λήψη δανείου δεν πρόκειται να λύσει οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς θα επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό της με ένα επιπλέον ποσό για αρκετά χρόνια, στην παρούσα φάση θα αποτελέσει βάλσαμο διότι θα αποτρέψει τον κίνδυνο αποκλεισμού από τα Κύπελλα Ευρώπης.
Ο εφοπλιστής και μέτοχος της ΠΑΕ κ. Αδαμάντιος Πολέμης έχει επωμιστεί την προσπάθεια για την εξασφάλιση τραπεζικού δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στον πρώτο κύκλο επαφών του με ελληνικές τράπεζες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές για ένα τόσο μεγάλο ποσό. Εν συνεχεία, ο κ. Πολέμης στράφηκε σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, απ’ όπου αναμένονται οι απαντήσεις που θα καθορίσουν αν είναι εφικτή ή όχι μια τέτοια λύση.
3. Νέοι (αλλοδαποί) επενδυτές
Ως και πριν από μερικές εβδομάδες η έλευση επενδυτών-σωτήρων από το εξωτερικό, και δη από τη Σαουδική Αραβία, θεωρούνταν από πολλούς σχεδόν βέβαιη. Μέχρι και νόμος του κράτους ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή για να γίνονται δεκτοί στη χώρα μας επενδυτές από κράτη-μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια του ατζέντη κ. Βλάση Τσάκα για εκατομμύρια πετροδόλαρα στον Παναθηναϊκό που θα γινόταν «Πόρτο της Ανατολικής Μεσογείου» βρήκαν πολλούς και ένθερμους υποστηρικτές και το εξ Αραβίας πολύμηνο σίριαλ πήρε (παρα)μυθικές διαστάσεις.
Εν τέλει, όμως, παρά τις διακηρύξεις του κ. Τσάκα για πρίγκιπες, πριγκίπισσες και πακτωλό εκατομμυρίων, ο Παναθηναϊκός παραμένει στο (οικονομικό) χείλος του γκρεμού. Πλέον η έλευση στο Τριφύλλι κάποιου βαθύπλουτου επενδυτή από το εξωτερικό θα ισοδυναμεί με θαύμα…
4. Διάλυση και Πρωτοδικείο
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και, εφόσον ως τα τέλη Μαρτίου δεν υπάρξει λύση στο οικονομικό, θα ακολουθήσει η κατάρρευση με μαζικές παραιτήσεις και προσφυγές. Ηδη εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 8 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και στις πληρωμές των ποδοσφαιριστών και του τεχνικού επιτελείου, οι οποίοι ως σήμερα χάρη στις προσπάθειες του προέδρου της ΠΑΕ κ. Δημήτρη Γόντικα κάνουν υπομονή και διατηρούν (παρά τις αντιξοότητες) την ομάδα στο ρετιρέ της Σούπερ Λίγκας.
Επίσης σε διοικητικό επίπεδο τα μέλη του ΔΣ δύσκολα θα παραμείνουν στις θέσεις τους μετά την 1η Απριλίου καθώς σε περίπτωση ευρωπαϊκού αποκλεισμού θα κληθούν να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τον Παναθηναϊκό, δίχως να έχουν την παραμικρή ευθύνη, η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στους βασικούς μετόχους.
Στις επαφές που είχε στις 23 Φεβρουαρίου στη Νυόν της Ελβετίας ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρης Γόντικας με την αντιπροσωπεία της UEFA που εξέτασε τον φάκελο αδειοδότησης των Πρασίνων εκείνο που κατέστη σαφές είναι ότι «η UEFA δεν έχει σκοπό να εξοντώσει τις ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά να τις συμμορφώσει ώστε να κινηθούν προς την εξεύρεση λύσεων στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων εσόδων – εξόδων που θέτει πλέον το financial fair play».
Τι ζητεί η UEFA
8 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί ο διασυρμός
Στις επαφές που είχε στις 23 Φεβρουαρίου στη Νυόν της Ελβετίας ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρης Γόντικας με την αντιπροσωπεία της UEFA που εξέτασε τον φάκελο αδειοδότησης των Πρασίνων εκείνο που κατέστη σαφές είναι ότι «η UEFA δεν έχει σκοπό να εξοντώσει τις ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά να τις συμμορφώσει ώστε να κινηθούν προς την εξεύρεση λύσεων στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων εσόδων – εξόδων που θέτει πλέον το financial fair play».
Δεδομένου μάλιστα ότι ο Παναθηναϊκός έχει πρότερο έντιμο βίο σε οικονομικά ζητήματα, εκτιμάται ότι πιθανώς και κατά τη νέα εξέταση στις 31 Μαρτίου θα πέσει στα μαλακά (δηλαδή, θα παραταθεί για ένα τρίμηνο η ποινή ευρωπαϊκού αποκλεισμού με αναστολή και θα επιβληθεί νέο πρόστιμο), υπό την προϋπόθεση όμως ότι: πρώτον, θα έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,5 εκατ. ευρώ της περασμένης σεζόν και, δεύτερον, θα παρουσιαστεί από τους Πράσινους ένα εφικτό πλάνο αποπληρωμής των υφιστάμενων ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 εκκρεμοτήτων (5,5 εκατ. ευρώ), δίχως να δημιουργούνται νέες «τρύπες».
Εφόσον η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατορθώσει να ξεπεράσει και τον δεύτερο σκόπελο της UEFA, θα κληθεί να εξεταστεί για τρίτη και τελευταία φορά στις 30 Ιουνίου, οπότε θα κριθεί οριστικά και αμετάκλητα η αδειοδότηση της ομάδας για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Επί της ουσίας, οι Πράσινοι αναζητούν περίπου 8 εκατ. ευρώ (2,5 εκατ. ευρώ άμεσα ως τα τέλη Μαρτίου και 5,5 εκατ. ευρώ ως τις 30 Ιουνίου) και ένα υλοποιήσιμο σχέδιο διαφυγής από την κρίση…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ