Νέα χέρια σε παλιά χωράφια

Διέξοδο στην κρίση με μια... τσάπα στο χέρι αναζητούν όλο και περισσότεροι Ελληνες. Ηδη περίπου 6.500 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας αγροτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πρώτες συμβάσεις που υπογράφηκαν αφορούσαν την περιοχή της Ξάνθης, ενώ την περασμένη Τρίτη μπήκαν υπογραφές από οκτώ δικαιούχους στην Καβάλα. Οι «τυχεροί» επίδοξοι αγρότες δηλώνουν ικανοποιημένοι, αν και ορισμένοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς ορισμένα αγροτεμάχια για να γίνουν καλλιεργήσιμα απαιτούν, εκτός από δουλειά, και αρκετά χρήματα.Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να παραδοθούν αγροτεμάχια σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία. Συνολικά ένα εκατομμύριο στρέμματα είναι διαθέσιμα για μίσθωση σε ιδιώτες, έκταση που αντιστοιχεί σε 70.000 αγροτεμάχια.

Διέξοδο στην κρίση με μια… τσάπα στο χέρι αναζητούν όλο και περισσότεροι Ελληνες. Ηδη περίπου 6.500 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας αγροτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πρώτες συμβάσεις που υπογράφηκαν αφορούσαν την περιοχή της Ξάνθης, ενώ την περασμένη Τρίτη μπήκαν υπογραφές από οκτώ δικαιούχους στην Καβάλα. Οι «τυχεροί» επίδοξοι αγρότες δηλώνουν ικανοποιημένοι, αν και ορισμένοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς ορισμένα αγροτεμάχια για να γίνουν καλλιεργήσιμα απαιτούν, εκτός από δουλειά, και αρκετά χρήματα.Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να παραδοθούν αγροτεμάχια σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία. Συνολικά ένα εκατομμύριο στρέμματα είναι διαθέσιμα για μίσθωση σε ιδιώτες, έκταση που αντιστοιχεί σε 70.000 αγροτεμάχια.

Η 26χρονη Βασιλική Σεραφή δεν πίστευε στην τύχη της όταν έμαθε ότι η αίτησή της έγινε αποδεκτή. Στα 10 στρέμματα δημόσιας αγροτικής γης που μίσθωσε ονειρεύεται έναν κερασώνα, ολάνθιστο την άνοιξη και πορφυρό το καλοκαίρι. Με σπουδές δασολόγου – περιβαλλοντολόγου αλλά χωρίς προηγούμενο δεσμό με τη… μάνα γη, η κυρία Σεραφή φιλοδοξεί να φτιάξει ένα πρότυπο αγρόκτημα. Για αρχή. «Αργότερα βλέπουμε…» λέει και συνεχίζει: «Θεωρώ ότι ο πρωτογενής τομέας έχει μέλλον και ακόμη δεν έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση. Αν έχεις τα κίνητρα και προχωρήσεις σωστά και οργανωμένα από την αρχή, έχεις προοπτικές».

Κατ’ αρχάς στην έκταση στο Ποδοχώρι Καβάλας που ενοικίασε από το κράτος σχεδιάζει να καλλιεργήσει ντόπιες ποικιλίες. «Θα παρακάμψω τους μεσάζοντες και θα προωθήσω το προϊόν μέσω Διαδικτύου. Εξάλλου θα είναι μικρή παραγωγή, οπότε θα μπορώ να τη διοχετεύσω και μόνη μου στην αγορά» σημειώνει. Για να προλάβει ωστόσο την επόμενη σεζόν πρέπει να τρέξει με… χίλια. «Θα ξεκινήσω με έναν καθαρισμό διότι το αγρόκτημα έχει κάποια βράχια. Από Απρίλιο και μετά που θα ανοίξει ο καιρός πρέπει να γίνει μια σωστή κατεργασία του εδάφους ώστε να μπορέσω να ξεκινήσω με πολύ προσωπική εργασία».

Στρέμματα στον γκρεμό
Πιο έμπειρος από τη Βασιλική, ο 22χρονος Γρηγόρης Στωγίδης εργάζεται εδώ και δύο χρόνια στα κτήματα της οικογένειας. Τελειόφοιτος πλέον του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έκανε αίτηση για να αυξήσει τις εκτάσεις ελαιόδεντρων που καλλιεργεί. «Μου δόθηκαν τέσσερα αγροτεμάχια των δέκα στρεμμάτων στη Γαληψό. Από αυτά τα τέσσερα στρέμματα είναι γκρεμός. Αν δεν είχα και τα δικά μου, δεν θα άξιζε τον κόπο. Χρειάζονται 20.000-30.000 ευρώ για τα μηχανήματα, οπότε όταν οι εκτάσεις είναι μικρές δεν κάνεις απόσβεση. Πόσω μάλλον να βγάλεις κέρδος» λέει χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχους προβληματισμούς εκφράζει και ο 20χρονος Γιώργος Μπάρμπας, ο οποίος σπουδάζει σε Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας στη Φλώρινα. Πήρε περίπου 15 στρέμματα στην περιοχή της Ξάνθης αλλά, όπως λέει, τα πέντε από αυτά είναι ακατάλληλα. «Θέλουν πάρα πολλή δουλειά για να γίνουν καλλιεργήσιμα διότι έχουν μέσα πολλά σκουπίδια, μπάζα κτλ.».
Ο ίδιος θέλει να σπείρει σιτάρι αλλά δεν πρόλαβε για εφέτος. «Αν βοηθήσει ο δήμος με τα μηχανήματα που διαθέτει, θα ήταν καλό. Είναι και άλλοι που έχουν παρόμοιο πρόβλημα και έχουν απευθυνθεί στον δήμο» σημειώνει.
«Τα καλά τα καταπατούν»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) κ. Γιώργος Κορμέντζας επισημαίνει ότι τα αγροτεμάχια που ενοικιάζονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν προκύψει από διασταύρωση των πληροφοριών που παρέχουν το εποικιστικό αρχείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) των δύο προηγούμενων περιόδων.
«Πραγματοποιούνται διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι. Πάντως είναι πιθανόν ορισμένα από αυτά να μην είναι καλά. Τα καλά συνήθως τα καταπατούν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κορμέντζας. Οπως υποστηρίζει, «όταν ψηφιστεί η προβλεπόμενη ρύθμιση για τις αγροτικές μισθώσεις, τα καταπατημένα και τη λύση των ιδιοκτησιακών διαφορών, όσοι δεν τις τακτοποιήσουν ή όσοι δεν δικαιούνται να τις τακτοποιήσουν – κάτι ανάλογο με ό,τι έγινε με τα αυθαίρετα – θα πρέπει να τις παραδώσουν. Οπότε αυτές στη συνέχεια θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα μισθωθούν» εξηγεί. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αναμένεται εντός λίγων ημερών ότι θα εισέλθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι πιο πολλές αιτήσεις ως σήμερα έχουν υποβληθεί για αγροτεμάχια της Θεσσαλονίκης (περίπου 800 αιτήσεις), της Ημαθίας (περίπου 600 αιτήσεις) και των Σερρών (περίπου 400 αιτήσεις).
Από τα στοιχεία των αιτήσεων προκύπτει ότι το 35% των αιτούντων είναι άνεργοι και το 29% νέοι ως 35 ετών, το 62% αυτών δεν έχει καθόλου αγροτική γη και το 11% διαθέτει ως 10 στρέμματα.
Γη για… αρχάριους
Μια μικρή φάρμα τεσσάρων στρεμμάτων με ελάφια, πάπιες, κότες, γαλοπούλες, κουνέλια, η οποία δημιουργήθηκε «για να έχουν τα παιδιά επαφή με τα ζώα και η οικογένεια φρέσκα προϊόντα στο τραπέζι της», καλλιέργησε την επιθυμία της 34χρονης Φωτεινής Παπαντώνη για μια πιο επαγγελματική ενασχόληση με την κτηνοτροφία.
«Ακούσαμε για την προκήρυξη και στείλαμε ηλεκτρονικώς αίτηση. Ημασταν τυχεροί. Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι πήραμε 70 στρέμματα. Είναι πολλά και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε τώρα. Αλλά θα το προσπαθήσουμε» λέει. Και προσθέτει: «Σχεδιάζω να βάλω αγελάδες και κατσίκες. Μπορεί ένα τμήμα να το φυτέψω. Χρειάζονται όμως και χρήματα για να αγοράσουμε τα ζώα».
Η ίδια διατηρεί ένα εμπορικό κατάστημα με ρούχα, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται στα ΚΕΠ. «Προσπαθώ να κρατήσω το μαγαζί, αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση μάλλον θα το κλείσω. Ο σύζυγός μου έχει μεγάλες περικοπές στον μισθό του, ενώ ζούμε και με τον φόβο μήπως τους διώξουν» καταλήγει.

Για δουλειά ή χόμπι
2.026 αγροτεμάχια περιμένουν αγρότες

Ο 28χρονος δασολόγος Χρήστος Ξουλόγης από την Καβάλα ξεκινά την ενασχόληση με τη γεωργία ως χόμπι και όχι για βιοποριστικούς λόγους. «Eχω κάποιες γνώσεις για την καλλιέργεια ελιάς διότι ο πατέρας μου ασχολείται κι εκείνος από χόμπι. Πήρα μόνο δύο στρέμματα και σκοπεύω να φυτέψω πράσινη ελιά Χαλκιδικής. Μόλις που θα καλύπτω τις ανάγκες της οικογένειας. Ωστόσο η συγκεκριμένη έκταση έχει μια μικρή κλίση και θα χρειαστούν πρώτα κάποιες εργασίες» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η καλλιέργεια της ελιάς δεν θέλει πολλή δουλειά, οπότε μπορεί να συνδυαστεί με τη δουλειά του ως πυροσβέστη.

Η διάρκεια μίσθωσης για τις πολυετείς καλλιέργειες είναι 25 χρόνια για νέους ηλικίας κάτω των 35 ετών. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος μισθωτής είναι μεγαλύτερος, τότε η διάρκεια μίσθωσης γης για μια πολυετή καλλιέργεια είναι στα πέντε χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία πενταετία.
Ως σήμερα έχουν γίνει 18 αναρτήσεις 2.026 αγροτεμαχίων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε πέντε περιφέρειες της χώρας. Η ανάρτηση νέων αγροτεμαχίων γίνεται κάθε Πέμπτη.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αναπτύξει διαδικτυακή πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μίσθωσης δημόσιας γης (https://www.opekepe.gr/agrotemaxia.asp).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.