Τοπίο στην ομίχλη το ΠαΣοΚ

Σε μια λεπτή φάση εισέρχονται οι διαδικασίες στο ΠαΣοΚ δεκαπέντε ημέρες πριν από την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Καθημερινά ξεσπούν μικροί πίδακες έντασης, πότε για την παραμονή του κ. Μ. Καρχιμάκη στη θέση του, πότε για το ενδεχόμενο αναβολής της 18ης Μαρτίου ως ημερομηνίας που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, πότε για την οικονομική κατάσταση του ΠαΣοΚ και για το αν το κλίμα στην κοινωνία είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες. Υπάρχει ωστόσο ένας παράγοντας ο οποίος ενδέχεται να ανεβάσει την ένταση και αφορά τον χρόνο παραίτησης του κ. Ευ. Βενιζέλου από την κυβέρνηση.

Σε μια λεπτή φάση εισέρχονται οι διαδικασίες στο ΠαΣοΚ δεκαπέντε ημέρες πριν από την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Καθημερινά ξεσπούν μικροί πίδακες έντασης, πότε για την παραμονή του κ. Μ. Καρχιμάκη στη θέση του, πότε για το ενδεχόμενο αναβολής της 18ης Μαρτίου ως ημερομηνίας που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, πότε για την οικονομική κατάσταση του ΠαΣοΚ και για το αν το κλίμα στην κοινωνία είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες. Υπάρχει ωστόσο ένας παράγοντας ο οποίος ενδέχεται να ανεβάσει την ένταση και αφορά τον χρόνο παραίτησης του κ. Ευ. Βενιζέλου από την κυβέρνηση.
Συνεργάτες του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών έδιναν την εντύπωση ότι υπήρχε περίπτωση να παραιτηθεί ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου ή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά πάντως έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Η συζήτηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις Βρυξέλλες και συμφωνήθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προτού εξασφαλιστεί ότι το PSI εξελίσσεται με ασφαλή τρόπο. Αυτή η εκτίμηση αναμένεται να γίνει στις 12-15 Μαρτίου που φέρνει την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών είτε λίγο πριν είτε και μετά την εσωκομματική εκλογή. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος θα χρειαστεί να συγκροτήσει άμεσα το επιτελείο του προκειμένου να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες τής, μικρής έστω, προεκλογικής περιόδου παράλληλα με τα κυβερνητικά και τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του. Μέχρι στιγμής δεν ασχολήθηκε συστηματικά με το θέμα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται γύρω του δυνάμεις χωρίς καταμερισμένες αρμοδιότητες και να προκαλούνται μπερδέματα και δυσαρέσκειες.
Τα ονόματα και οι υπογραφές
Βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ που στηρίζουν την υποψηφιότητα Βενιζέλου έχουν ετοιμάσει κείμενα κάτω από τα οποία συλλέγουν υπογραφές και, όπως λένε, έχουν προσεγγίσει ήδη τις 200. Ο άκομψος τρόπος όμως με τον οποίο ζητήθηκαν επίμονα υπογραφές βουλευτών από ορισμένους υποστηρικτές του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών προκάλεσε αντιδράσεις στη Βουλή, έστω και αν τελικώς οι περισσότεροι υπέγραψαν. Υπογραφές έχουν βάλει επίσης και πολλοί υφυπουργοί, ενώ αναμένεται να τηλεφωνήσει προσωπικώς ο κ. Βενιζέλος στους υπουργούς προκειμένου να ζητήσει τη στήριξή τους. Μέχρι στιγμής με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους οι κκ. Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης και Δ. Ρέππας, ενώ η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να δημοσιοποιήσει πρώτα τις θέσεις της για τη χώρα, την Ευρώπη και το ΠαΣοΚ στην Εθνική Συνδιάσκεψη το επόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε θα ανακοινώσει και ποιον από τους υποψηφίους θα στηρίξει. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις του.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος την ερχόμενη εβδομάδα, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα έχει σειρά επαφών με όλους όσοι έχουν υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητάς του. Επίσης, είναι φανερό ότι θα συνεχίσει να κινείται στην εθνική γραμμή που έχει χαράξει και θα προτάσσει τις ανάγκες της χώρας έναντι αυτών του ΠαΣοΚ. Αυτό είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις: από τη μία πλευρά η ανταλλακτική αξία του μετά τις συμφωνίες για το νέο δάνειο και το «κούρεμα» του χρέους κατά 53,5% αυξήθηκε. Από την άλλη όμως υπάρχει ο κίνδυνος να δεχθεί ο κ. Βενιζέλος όλο το (πολιτικό) βάρος του νέου μνημονίου απέναντι στο υπόλοιπο φάσμα, το οποίο θα μιλά είτε για ελαφρύνσεις είτε για απόρριψη της συμφωνίας και επιστροφή στη δραχμή.
Ποιοι έκοψαν τις γέφυρες
Στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος την Πέμπτη ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, σημείωσε στη δήλωσή του ότι αγωνίζεται για ένα «σύγχρονο πολιτικό κόμμα, βασικό πυλώνα του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς, πολυσυλλεκτικό, σε μια νέα και ελπιδοφόρα προοδευτική ενότητα» και προκρίνει «καθαρές πολιτικές επιλογές με προοδευτική κατεύθυνση». Στο ΠαΣοΚ έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ – ο κ. Παπουτσής δεν αποκλείει καμία συνεργασία, αρκεί να γίνει στη βάση μιας προοδευτικής προγραμματικής κατεύθυνσης, με συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις – και για την ταυτότητα του κόμματος, αν θα συνεχίσει δηλαδή να είναι πολυσυλλεκτικό ή θα μετατραπεί σε ένα μικρό και καθαρό κόμμα. Οι απόψεις που έχουν εκφράσει ο κ. Λοβέρδος και η κυρία Διαμαντοπούλου υπέρ των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και όχι μιας «σύνθεσης χυλού» έχουν ενοχλήσει το αριστερό ΠαΣοΚ.
Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από τους διαγραφέντες που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον χώρο του ΠαΣοΚ για άλλους σχηματισμούς, εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της με τη λογική του μικρού και καθαρού κόμματος και σημειώνει ότι, την ώρα που η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλάζει στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσει να μη βρεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως ο πόλος που επεχείρησε να μορφοποιήσει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μέσα από την επιστροφή όλων των βουλευτών που διεγράφησαν από την ΚΟ του ΠαΣοΚ, δεν δημιουργήθηκε, γιατί η κυρία Λούκα Κατσέλη, ο κ. Χ. Καστανίδης και οι βουλευτές που τους ακολουθούν αποφάσισαν να κάψουν τις γέφυρες με το ΠαΣοΚ, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, ο κ. Λ. Μίχος. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Παπουτσής απηύθυνε ξανά προσκλητήριο σε αυτούς. Επίσης, παρ’ ότι έχει οργανώσει το επιτελείο του στο γραφείο του στην οδό Λυκαβηττού, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη συλλογή υπογραφών, αλλά διερευνά τις δυνατότητες της υποψηφιότητάς του απευθυνόμενος «σε όλους, ακόμη και σε υποστηρικτές άλλων στελεχών. Ως τη συνδιάσκεψη πολλά μπορεί να αλλάξουν» παρατηρεί.
Προτάσεις και συγκρούσεις
Προσκλήσεις χωρίς αντίκρισμα

Η κατάσταση στο ΠαΣοΚ είναι τέτοια ώστε μόλις συνειδητοποίησαν τη σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία, όπου συμμετέχουν οι διαγραμμένοι βουλευτές κκ. Θ. Παραστατίδης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Οδ. Βουδούρης και Π. Κουρουμπλής, ενώ η ΝΔ και το ΚΚΕ έχουν αποχωρήσει, επιστράτευσαν ένα έμπειρο στέλεχος, τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα, για να διευθύνει τη διαφαινόμενη σύγκρουση του ΠαΣοΚ με τους διαγραμμένους του.
Ο «τρίτος πόλος», ο οποίος στις εκλογές του 2007 εκφράστηκε από τον κ. Π. Ευθυμίου συμβάλλοντας στη διατήρηση ισορροπιών, αυτή τη φορά αποδείχθηκε θνησιγενής, καθώς δεν είχε τίποτε να εκφράσει πέραν της αντίθεσης στον κ. Βενιζέλο. Η πολιτική πλατφόρμα του κ. Θ. Πάγκαλου καθώς και το εγχείρημά του να συγκροτήσει ένα ρεύμα με διαφορετική κοίτη από αυτή του κ. Βενιζέλου πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα. Οι βουλευτές με επιρροή δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και ο κ. Ι. Ραγκούσης λέγεται ότι την τελευταία στιγμή υπαναχώρησε. Ο
αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επιχειρεί αξιοποιώντας κάθε επικοινωνιακό μέσο να εκλεγεί σε μια από τις πρώτες θέσεις στη Β’ Αθήνας, καλλιεργώντας το προφίλ του σκληρού μεταρρυθμιστή που προσπαθεί να φέρει την αλλαγή «από κάτω προς τα πάνω». Γύρω του κινείται μια μικρή ομάδα βουλευτών, τα περισσότερα μέλη της οποίας συνομιλούν και με τον κ. Βενιζέλο, και κάποια μικρομεσαία μέλη του ΠαΣοΚ.
Την περασμένη Πέμπτη, με μια δήλωση-παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις, η ομάδα των επτά υφυπουργών (Ι. Δριβελέγκας, Μ. Μπόλαρης, Θ. Μωραΐτης, Σ. Ξυνίδης, Εμμ. Οθωνας, Γ. Πεταλωτής, Φ. Σαχινίδης) πρότεινε να μετατραπεί η συνδιάσκεψη σε συνέδριο εκλογής του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ. Οι «επτά», με τη διαπίστωσή τους ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την εκλογή από τη βάση με κάλπες, χτύπησαν μια ευαίσθητη χορδή. Η «προεδρική» πλευρά επιμένει στις κάλπες, ο κ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαδικασία αλλά δεν αποδέχεται καμία μετάθεση της 18ης Μαρτίου ως ημερομηνίας εκλογής, ενώ η ΕΚΑΠ (το όργανο που καταστατικά εγγυάται τις διαδικασίες) με ομόφωνη απόφασή της απεφάνθη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διαδικασία εκλογής, αλλά κατόπιν, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρό της κ. Γ. Ανωμερίτη, άλλαξε γνώμη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.