Κοινοπραξία που σχημάτισαν τρία από τα σημαντικότερα επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης -ο οργανισμός πυρηνικής έρευνας CERN, το εργαστήριο μοριακής βιολογίας EMBL και η διαστημική υπηρεσία ESA- αναπτύσσει μια νέα πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους με την ονομασία Helix Nebula.
Όπως αναφέρει την Παρασκευή το πρακτορείο Reuters, το νέφος θα αναλάβει να επεξεργαστεί τους ωκεανούς δεδομένων που προκύπτουν από μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Έπειτα από μια πιλοτική φάση που θα διαρκέσει δύο χρόνια, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε εταιρικούς πελάτες.
Πανευρωπαϊκή επιστημονική συνεργασία
Το υπολογιστικό νέφος, μια ιδέα που προωθούν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, αφορά τις υπηρεσίες λογισμικού που τρέχουν σε κεντρικούς διακομιστές, αντί στους υπολογιστές των ίδιων των χρηστών. Οι συνδρομητές του Helix Nebula, για παράδειγμα, θα στέλνουν τα δεδομένα τους για επεξεργασία στα συστήματα της ίδιας της πλατφόρμας, αντί να τα αποθηκεύουν και να τα αναλύουν σε δικούς τους υπολογιστές.
Για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας, τα τρία επιστημονικά κέντρα συνεργάζονται με 13 εταιρείες δικτύων, ανάμεσά τους η ισπανική Telefonica, η γαλλική Thales και η βρετανική Logica.
«Η πανευρωπαϊκή αυτή συνεργασία που συνδέει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με τη βιομηχανία […] θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα δημιουργήσει νέες εμπορικές αγορές» αναφέρει ανακοίνωση του CERN, του οργανισμού όπου εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1990 ο Παγκόσμιος Ιστός.
Υψηλές απαιτήσεις στη φύλαξη δεδομένων
Το CERN χρειάζεται όσο γίνεται περισσότερη επεξεργαστική ισχύ προκειμένου να αναλύσει τα δεδομένα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Τεράστια ποσά πληροφορίας, αποθηκευμένα σε δεκάδες χιλιάδες σκληρούς δίσκους, πρέπει να αναλύονται κάθε μήνα από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι απαιτήσεις του EMBL, του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, με έδρα τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Σε αυτή την περίπτωση, το Helix Nebula θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και ανάλυση μεγάλων γονιδιωμάτων από θηλαστικά.
Όσον αφορά τη διαστημική έρευνα, η ESA συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία προκειμένου να αξιοποιήσει το Helix Nebula στην ανάλυση δεδομένων γεωσκόπησης και σε γεωλογικές μελέτες.