Κομισιόν: Προς εξεύρεση λύσης για τα σωρευμένα πρόστιμα αγροτικής πολιτικής

Βιώσιμη ρύθμιση για το ζήτημα των συσσωρευμένων προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα για ζητήματα αγροτικής πολιτικής ευρώ, αναζητά η Κομισιόν, σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

Βιώσιμη ρύθμιση για το ζήτημα των συσσωρευμένων προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα για ζητήματα αγροτικής πολιτικής ευρώ, αναζητά η Κομισιόν, σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά πως το άθροισμα των προστίμων για τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως ο επίτροπος εμφανίστηκε θετικός στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τις συσσωρευμένες δημοσιονομικές διορθώσεις για υποθέσεις προηγούμενων ετών.

Το πρόβλημα των συσσωρευμένων προστίμων, ετέθη και πάλι από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος σημείωσε πως απειλούν σοβαρά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και ακυρώνουν στην πράξη τα οδυνηρά μέτρα που επωμίζεται η κοινωνία.

Ο επίτροπος ενημέρωσε τον κ. Σκανδαλίδη ότι ήδη έχει εξετάσει το θέμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση μιας βιώσιμης ρύθμισης.

Ο επίτροπος, που βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, ανέφερε πως η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εμπεριέχει πολλά θετικά στοιχεία για την Ελλάδα, καθώς τόσο το πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης όσο και οι άμεσες ενισχύσεις, θα επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Η Ελλάδα διατηρεί σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν αξιοποιηθεί σε ανάλογο βαθμό, σημείωσε ο Τσιόλος, τονίζοντας πως σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο ο αγροτικός τομέας, έναντι άλλων κλάδων.

Διευκρίνισε επίσης, πως παραμένοντας ως έχει ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, για την περίοδο 2014-2020, οι άμεσες ενισχύσεις για την Ελλάδα θα διατηρηθούν στα 16 δισ. ευρώ. Ενισχύσεις, στις οποίες θα προστεθεί κι ένα ποσό -το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ανά κράτος- από το χαρτοφυλάκιο των 100 δισ. ευρώ που προορίζεται για την αγροτική ανάπτυξη.

«Συνεπώς ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα δεν θα υποστεί μείωση της τάξης του 20-30%, όπως φοβόντουσαν οι αγρότες», ανέφερε ο επίτροπος, σημειώνοντας πως με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, δίνεται σημαντική ευελιξία στα κράτη-μέλη και η Ελλάδα θα μπορεί για παράδειγμα να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο για την αγροτική ανάπτυξη, όπως θα προσδιοριστεί, ή αν επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να το ενισχύσει μεταφέροντας έως το 10% από τις άμεσες ενισχύσεις.

Ερωτηθείς για τη ψαλίδα που παρατηρείται μεταξύ τιμών του παραγωγού και των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής, ο Επίτροπος ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο πως υποστηρίζονται και προωθούνται οι άμεσες επαφές, χωρίς διαμεσολάβηση, παραγωγών – καταναλωτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προώθηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ο κ. Τσιόλος γνωστοποίησε πως φέτος η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόγραμμα ενίσχυσης τους, με τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες να αναμένονται περί τα τέλη του 2012. «Στόχος μας» είπε «είναι η προώθηση εκτός ΕΕ αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Στη συνάντησή του νωρίτερα με τον επίτροπο, ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία της ελληνικής γεωργίας για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Υποστηρίζουμε μια απλή και ισχυρή ΚΑΠ που οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη» σημείωσε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.