Γερμανική Τηλεόραση: Η Ελλάδα διαθέτει σύγχρονη βιομηχανία εξαγώγιμων προϊόντων

Υπάρχει ελπίδα για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD

Υπάρχει ελπίδα για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD. Μια σύνοψη του ρεπορτάζ:

«Η Ελλάδα διαθέτει και σύγχρονη βιομηχανία εξαγώγιμων προϊόντων. Και αυτό ακριβώς χρειάζεται η χώρα ώστε να σταθεί και πάλι στα πόδια της από οικονομικής απόψεως» επισημαίνει ο δημοσιογράφος, ο οποίος εν συνεχεία αναφέρεται στην προ μηνών επίσκεψη του ομοσπονδιακού υπουργού οικονομίας και αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών με σκοπό τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Προβάλλονται δηλώσεις του δικηγόρου Δημήτρη Κούρου, ο οποίος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο κ.Κούρος τονίζει ότι: «Συνεχίζει να υπάρχει το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο που θέτει πολλούς όρους για τις επενδύσεις και παραλλήλως υπάρχει και μια δημόσια διοίκηση που δεν μπορεί να υλοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τέτοια σχέδια».

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι έως τώρα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή κανένα επιχειρηματικό σχέδιο της επίσκεψης Ρέσλερ στην Αθήνα, επισημαίνοντας το γνωστό έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείο οικονομίας, το οποίο επισημαίνει ότι: «Από την ελληνική πλευρά η εφαρμογή (των σχεδίων) δεν έχει προφανώς προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από τη γερμανική πλευρά».

Αναφορά γίνεται επίσης στην εταιρεία Intracom που παράγει κεραίες για την κινητή τηλεφωνία, «ένα εξαγωγικό προϊόν που χρειάζεται και η Ελλάδα και είναι επιτυχημένο και στην παγκόσμια αγορά», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα», αφού για να μπορεί να συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς η εταιρεία χρειάζεται τραπεζικές εγγυήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Intracom Αλέξανδρος Μάνος διευκρινίζει ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα: «Οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών δε γίνονται πλέον αποδεκτές από πολλές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απευθυνθούμε για εγγυήσεις σε διεθνείς τράπεζες, οι οποίες απαιτούν να καταθέσουμε σε αυτές σε μετρητά το εγγυηθέν ποσό, οπότε πρέπει να διαθέτουμε πολλά δικά μας χρήματα για να μπορούμε τελικά να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς» λέει.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ δηλώσεις έκανε και ο Μάρτιν Κναπ, γενικός διευθυντής του γερμανο-ελληνικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Αθήνα, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν προχώρησε το σχέδιο για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας και πως σε αυτό το θέμα η Ε.Ε. δεν προσέφερε τίποτα άλλο παρά καλές συμβουλές.

Ο κ.Κναπ δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα της εκπομπής ότι: «Η κατάσταση είναι σαν να έχω χρέος πεντακοσίων χιλιάδων στην τράπεζα και ένας φίλος έρχεται και λέει: “Καλώς, το αναλαμβάνω, θα δώσω εγώ τα χρήματα για σένα!” Κι εγώ του λέω “Ωραία, δώσε μου τώρα ακόμα πενήντα χιλιάδες, ώστε να μπορέσω να ανοίξω ένα μικρό κατάστημα και να μπορέσω να αποπληρώσω τα πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ”. Και τότε αυτός μου λέει: “Όχι, όχι…δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα. Αυτό (που προσφέρω) είναι ήδη αρκετό”».

Εν συνεχεία η κάμερα της εκπομπής επισκέπτεται την εταιρεία του Στέλιου Δημητρουλάκου, η οποία παράγει ράφια από ατσάλι σε όλα τα μεγέθη και τα σχήματα και στις δηλώσεις που κάνει ο ιδιοκτήτης της αναφέρεται στο πρόβλημα της μαύρης οικονομίας και των αδυναμιών του φοροεισπροακτικού μηχανισμού.

«Όταν ένας εφοριακός διαπιστώσει ότι μια εταιρεία δεν έχει καταβάλει το Φ.Π.Α και γι’ αυτό πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου, τότε η εταιρεία του δίνει πενήντα χιλιάδες ευρώ, το πρόστιμο παραγράφεται και η εταιρεία συνεχίζει να πουλάει μαύρα», δηλώνει ο κ. Δημητρουλάκος και υπογραμμίζει ότι «Το ψάρι μυρίζει πρώτα από το κεφάλι. Πρέπει να μπει τάξη στο διεφθαρμένο σύστημα, αν μάλιστα ο έλεγχος γίνεται και από το εξωτερικό, τότε θα είναι πολύ καλύτερα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.