Στις 9 Μαρτίου, στο επόμενο Eurogroup, αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές για το δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Oμως αυτό που προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ότι υπήρξε συμφωνία για την καταβολή των πρώτων 30 δισ. του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα.

Ο Γιούνκερ χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Αθήνα αλλά τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών, ενώ πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI: «Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες που ήταν αφιερωμένη στην ελληνική οικονομία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εκτέλεση του πρόσφατα ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου 4046/2012, με τον όποιον εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία το νέο πρόγραμμά στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Olli Rehn το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδοςκ. Γ. Προβόπουλος ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον προεδρο του Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης σήμερα με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κlaus Regling τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις:

– Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

– Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

– Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

– Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

– Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.

Αισιόδοξοι Σόιμπλε, Ρεν και Μόντι

«Η Ελλάδα έχει πετύχει ικανοποιητική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των όρων δανειοδότησής της», δήλωσε ο Ολι Ρεν. Ο αρμόδιος για Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε μεγάλη συμμετοχή στο PSI, που αποτελεί «το θεμέλιο λίθο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης και στην τόνωση της απασχόλησης».

Την αισιοδοξία του ότι την επόμενη εβδομάδα «η Ελλάδα θα πετύχει μια θετική λύση στο ζήτημα απομείωσης του χρέους της», εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Ο Μόντι πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «διαπίστωσαν ότι οι προκαταρκτικές δράσεις που ζητούνταν ολοκληρώθηκαν εκ μέρους της Ελλάδας».

«Σήμερα λάβαμε μια θεμελιωδώς θετική απόφαση για την Ελλάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι Ρομπάι και Μπαρόζο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαιρέτισαν την Πέμπτη τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και άνοιξαν την πόρτα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας, μία απόφαση η οποία ενδέχεται να ληφθεί ακόμη και σήμερα, Πέμπτη.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Χέρμαν βαν Ρομπάι και Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με την κρίση χρέους που ταλανίζει την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δεν υποστηρίζω ότι έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος θα προεδρεύσει στη Σύνοδο των «27».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα καλά νέα έρχονται από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού που απαιτούν οι αγορές των ομολόγων από τα κράτη-μέλη που θεωρούνται αδύναμα.

«Στην περίπτωση της Ιταλίας, τα επιτόκια των διετών και τριετών έχουν πέσει κατά 3%-4% από το υψηλότερο επίπεδό τους. Η κρίση σαφώς δεν έχει τερματιστεί και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όμως όλα όσα έχουμε πράξει έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ίδια πορεία».

Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας έπεσαν κάτω από το όριο του 5% για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, δείγμα της χαλάρωσης των πιέσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εκτίμησε πως «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ», όμως «τώρα έχουμε τη δυνατότητα αλλαγής των προοπτικών».

«Με την υιοθέτηση επί της αρχής του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με την μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία» τόνισε ο Μπαρόζο.

«Αν (η Ελλάδα) πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που προσερχόταν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όσα της έχουν ζητηθεί, προκειμένου να λάβει το δεύτερο πακέτο στήριξης.

«Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

«Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. «Αυτά που ζητήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν υλοποιηθεί και αυτό ευνοεί την αποδέσμευση (του δεύτερου πακέτου στήριξης), όμως αναμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ φάνηκε επίσης αισιόδοξο. «Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει», επισήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

H δήλωση Βενιζέλου

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, για τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012, ο αντιπροέδρoς της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ύστερα από τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup σχετικά με την υιοθέτηση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την επίσημη έναρξη του PSI, περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς.

Όπως γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα:

Την συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ ευρώ σε ρευστό) και την ρήτρα ΑΕΠ. Αυτή είναι μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά. Είμαι βέβαιος πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου
».

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 27 που θα ξεκίνήσει στις Βρυξέλλες στις 7 .μ. ώρα Ελλάδος, θα είναι το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ . Νωρίτερα, από τις 3 μ.μ (ώρα Ελλάδος), συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρουσία του Έλληνα υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, με στόχο την καταρχήν επικύρωση του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Η τελική επικύρωση του νέου πακέτου, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, θα γίνει στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Μία ημέρα αργότερα, συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ που θα αποφασίσει για το μερίδιο του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης των 130 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση του νέου πακέτου θα αποδεσμευθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ. Στις 20 του μηνός λήγει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με τη Σύνοδο του Eurogroup, θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες οι Σύνοδοι Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.

Στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται από την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ξεκινώντας νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το σχεδιασμό πολιτικών που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, στο δείπνο εργασίας που ξεκινάει στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα συζητηθούν οικονομικά θέματα, καθώς όπως τονίζει, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τα
κράτη μέλη θα λάβουν οδηγίες για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν.

Εξάλλου, το θέμα της ισχνής ανάπτυξης στην ΕΕ, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων ηγετών. Στην επιστολή του ο Χ. Ρομπάι υπενθυμίζει ότι οι «27» έχουν ήδη συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους για τη Στρατηγική για την Ευρώπη 2020 και πως τώρα θα πρέπει να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες σε επίπεδο κρατών μελών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τονίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να δώσει στην Ευρώπη «αίσθηση κατεύθυνσης και ελπίδας».

Σε διαφορετική περίπτωση, συμπληρώνει ο Ζ. Μπαρόζο, «δεν θα μπορούμε να υπολογίζουμε στην αποδοχή από την κοινωνία των σημαντικών μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν».

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 2 Μαρτίου, οι 25 ευρωπαίοι ηγέτες (πλην των πρωθυπουργών της Μ. Βρετανίας και της Τσεχίας), αναμένεται να επικυρώσουν τη νέα Συνθήκη που θα περιλαμβάνει τους νέους αυστηρούς κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο ζητούν επίμονα οι περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, μετατίθεται, λόγω αντιρρήσεων της Γερμανίας, σε Σύνοδο της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Ο Z. Μπαρόζο εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό εντός του Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή τάσσεται υπέρ τόσο της ενίσχυσης όσο και της ελαστικότητας του EFSF.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Συμβούλιο Eurogroup, αναμένεται να εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων δράσεων που έθεσαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα δώσει στο Συμβούλιο μια καταρχήν εικόνα για την πορεία του PSI, καθώς και για το βαθμό εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων ενεργειών που έχουν ορισθεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Eurogroup αναμένει τα αποτελέσματα της διαδικασίας του PSI, δηλαδή το ακριβές ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να υιοθετηθεί η τελική απόφαση για την επικύρωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.