Τα δελφίνια μιλούν μεταξύ τους αρθρώνοντας μάλιστα ολόκληρες φράσεις, υποστηρίζουν τώρα σκοτσέζοι ειδικοί στην επικοινωνία των ζώων.
Αν και τα σφυρίγματα των δελφινιών μελετώνται εδώ και δεκαετίες σε κήτη που βρίσκονται υπό αιχμαλωσία, η νέα μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου St. Andrews αποκαλύπτει ότι οι χαρακτηριστικοί ήχοι υποδηλώνουν ολοκληρωμένες προτάσεις. Υποδεικνύει μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο τα ευφυή θηλαστικά χρησιμοποιούν τα σφυρίγματα αυτά όταν συναντούν άλλα δελφίνια στον ωκεανό, για να συστηθούν μεταξύ τους ή να επικοινωνήσουν το πώς αισθάνονται.
«Γειά, το όνομά μου είναι…», «Είμαι έτσι κι έτσι και ενδιαφέρομαι να γίνουμε φίλοι, δεν έχω επιθετικό σκοπό» είναι μερικές από τις φράσεις που φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα δελφίνια.
«Βουτιά» στην επικοινωνία των δελφινιών
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Βίνσεντ Τζάνικ χρησιμοποίησαν ειδικά υποβρύχια μικρόφωνα για να καταγράψουν τις συνομιλίες μεταξύ κοπαδιών στα ανοικτά των ακτών της πόλης St. Andrews, στη Σκοτία.
Εντόπισαν διαφορετικά κοπάδια τα οποία ενώνονταν και κολυμπούσαν μαζί και αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους. Με τη βοήθεια στατιστικής μεθόδου κατάφεραν να ξεχωρίσουν τα σφυρίγματα επικοινωνίας από τα κοφτά τους «τιτιβίσματα» και «τριξίματα». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, κατά τη συνάντησή τους, κάποια δελφίνια από το ένα κοπάδι παρήγαν ένα συγκεκριμένο σφύριγμα, ενώ κάποια άλλα από το άλλο κοπάδι απαντούσαν με ένα διαφορετικό σφύριγμα, σαν να έκαναν διάλογο. Όταν πάλι τα κοπάδια απλά προσπερνούσαν άλλα κοπάδια χωρίς να συναντηθούν μεταξύ τους, τότε δεν ακούγονταν αυτές οι «φράσεις» του χαιρετισμού και των συστάσεων.
Η τελετουργία του χαιρετισμού
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τελετουργία του χαιρετισμού δεν πραγματοποιούνταν από όλα τα μέλη του κοπαδιού κάθε φορά. Οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να διευκρινίσουν κατά πόσο κάθε κοπάδι διαθέτει έναν «υπεύθυνο» δημοσίων σχέσεων ο οποίος αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία ή εάν οποιοδήποτε δελφίνι μπορεί να προτείνει στα υπόλοιπα μια «κοινωνική συνάντηση».
«Προσωπικά πιστεύω ότι οποιοδήποτε δελφίνι ενδιαφέρεται να χαιρετίσει μπορεί απλά να πει “γειά”» υποστηρίζει ο δρ. Τζάνικ, «καθώς τα κοπάδι δελφινών έχουν ρευστή ιεραρχία, χωρίς κάποιον αρχηγό»
Τα κοινωνικά πρωτεύοντα έχουν ως σημείο αναγνώρισης μεταξύ τους τον ήχο της φωνής τους. Τα δελφίνια από την άλλη πλευρά διαθέτουν αντιπροσωπευτικά σφυρίγματα, τα οποία αρχίζουν να αναπτύσσουν από την ηλικία λίγων μόνο μηνών.
«Αυτό που ήταν πολύτιμο για μένα ήταν το γεγονός ότι ήμουν εκεί έξω και μπόρεσα να δω πώς επικοινωνούν αυτά τα ζώα μεταξύ τους» εξηγεί ο δρ Τζάνικ. «Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που καταφέραμε να εντοπίσουμε τη συνάντηση δύο διαφορετικών κοπαδιών και την φωνητική διάδραση που ακολούθησε – ήταν πραγματικά εντυπωσιακό» καταλήγει ο ειδικός.