Και αυτό την ίδια στιγμή που η ΔΗΜΑΡ, λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, είχε καταψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο στην ελληνική Βουλή, όπως και νωρίτερα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πρώτο μνημόνιο.
Ο σάλος που προκλήθηκε στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, το βράδυ της Δευτέρας, οδήγησε την επομένη ημέρα σε διορθωτική δήλωση του κ. Γεωργάτου, ο οποίος διευκρίνιζε ότι όσα είπε δεν απηχούν τη θέση της ΔΗΜΑΡ, αλλά προσωπικές του απόψεις.
Ωστόσο, οι κραδασμοί είχαν επέλθει.
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά στελεχών του ΣΥΝ, που «συγκατοικεί» με το Die Linke στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Η κυρία Ρένα Δούρου (υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής) και ο κ. Π. Σκουρλέτης (εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ) εξαπέλυσαν πυρά σημειώνοντας ότι η δήλωση του κ. Γεωργάτου αναδεικνύει τις τεράστιες αντιφάσεις στην πολιτική της ΔΗΜΑΡ, την οποία κατηγόρησαν ότι «δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι στο κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας που είναι οι μνημονιακές πολιτικές».
Η δήλωση που έβαλε «φωτιά» ανέφερε: «Τουλάχιστον απογοήτευση προκάλεσε η καταψήφιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από το κόμμα «Αριστερά» (Die Linke), κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή. Αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες χρειάζονται την άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη αντί για τον επαναστατικό δρόμο του συμβιβασμού με τον λαϊκισμό. Ευτυχώς, άλλες προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις – SPD και Πράσινοι – δεν ακολούθησαν τον ίδιο ολισθηρό δρόμο στο γερμανικό κοινοβούλιο».
Και ο λόγος που έγινε μείζον θέμα ήταν, εκτός άλλων, ότι είχε την εξής προμετωπίδα: «Δήλωση του υπεύθυνου Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής της ΔΗΜ. ΑΡ, Γεράσιμου Γεωργάτου, για την καταψήφιση από το Die Linke του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, στη γερμανική βουλή». Η κομματική του ιδιότητα παρέπεμπε απευθείας στη ΔΗΜΑΡ…
Στο διαδίκτυο φούντωσε η συζήτηση, ενώ σύντομα η δήλωση «αποσύρθηκε» από την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.
Μάλιστα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μέσω facebook και blogs, προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι η δήλωση Γεωργάτου ανέβηκε αυθαίρετα στον κομματικό ιστότοπο, χωρίς καμιά γνώση του επίσημου κόμματος και γι’ αυτό αποσύρθηκε μόλις έγινε αντιληπτό.
Μάλιστα, ο κ. Θέμης Δημητρακόπουλος (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς) έκανε… αντιδήλωση. Σημείωνε ότι «είναι τουλάχιστον πολιτικά άτοπο και άστοχο» οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος να προκαταλαμβάνει, μέσω της επίσημης κομματικής του ιδιότητας, την τοποθέτηση και των υπόλοιπων στελεχών και μελών της ΔΗΜΑΡ.
Και πρόσθετε: «Προσωπικά, όχι μόνο απογοήτευση δεν μου προκάλεσε η αρνητική ψήφος του Die Linke, αλλά απεναντίας μου έδωσε ελπίδες για το μέλλον της χώρας μας, σε μια Ενωμένη Ευρώπη με κυρίαρχες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις. Ο δρόμος για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό παραμένει πάντα ευρωπαϊκός, αριστερός και οικολογικός!».
Το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Γεωργάτος προχώρησε σε διορθωτική κίνηση. Δήλωσε ότι «για την αποκατάσταση της πραγματικότητας θέλω να διευκρινίσω ότι η επικριτική ανακοίνωσή μου για την ψήφο της Αριστεράς στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, η οποία από λάθος συνοδεύτηκε με την ιδιότητά μου ως υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος, απηχεί αυστηρά προσωπικές μου απόψεις και όχι την επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ».
Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο απόγευμα συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, διερευνώντας τη διάσταση του θέματος. Στελέχη από το ηγετικό επιτελείο άσκησαν οξεία κριτική στον κ. Γεωργάτο, κατά τη συνεδρίαση, εξηγώντας ότι ήταν πολιτικό λάθος αυτή η δήλωση, καθώς έδινε την ευκαιρία για επιθέσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν «να ανακόψουν τη ροή ψηφοφόρων προς τη ΔΗΜΑΡ, έχοντας ταρακουνηθεί και από τη δημοσκοπική άνοδό της».
Παράλληλα, όμως, το ζήτημα θα μπορούσε να έχει «πολιτική ουρά». Όλο το προηγούμενο διάστημα, τοποθετήσεις κατά της γραμμής της ΔΗΜΑΡ, «απολύτως μειοψηφικές» μεν, όπως λένε από την ηγεσία της, αλλά «θορυβώδεις» λόγω της εξάπλωσής τους μέσω ίντερνετ, είχαν κάνει την εμφάνισή τους.
Μέλη της ΔΗΜΑΡ εξέφραζαν κριτική για αντίφαση που εμπεριείχε η απόφασή της για καταψήφιση της νέας Δανειακής Σύμβασης. Κι αυτό διότι η ΔΗΜΑΡ, και δια στόματος του προέδρου της κ. Φ. Κουβέλη, από τη μία έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης του PSI και από την άλλη διαφωνεί με τα μέτρα τα οποία συνοδεύουν και, όπως σημειώνει, «βυθίζουν τη χώρα στο πουθενά». Υπάρχουν εκτιμήσεις μελών ότι οι ισορροπίες αυτές θολώνουν το τοπίο των μετεκλογικών προγραμματικών συνεργασιών, ιδιαίτερα με τον εκσυγχρονιστικό χώρο.
Πάντως, από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εκπεμπόταν σε όλους τους τόνους προς τα έξω ότι το θέμα της δήλωσης Γεωργάτου «θεωρείται λήξαν αφού έγινε η διορθωτική δήλωση και ουσιαστικά παραδέχτηκε το λάθος του». Ωστόσο, μετά την πολύωρη συνεδρίαση, στελέχη που μετείχαν σε αυτή μιλούσαν για «κραδασμό που δέχτηκε το κόμμα».
Γερ. Γεωργάτος: «Εν τη ρύμη της… γραφής»
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργάτος μιλώντας στο «Βήμα» επεσήμανε ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις οι οποίες «δεν εκφράζουν αντίθεση προς την επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ αλλά δίνουν μια πιο πολύπλοκη απόχρωση στο ζήτημα».
Θύμισε ότι και ο ίδιος είχε συμφωνήσει στα όργανα του κόμματος με την καταψήφιση από τη ΔΗΜΑΡ της νέας δανειακής σύμβασης.
Εξηγώντας τη στάση του ο κ. Γεωργάτος σημείωσε ότι «θεωρεί πως τα σκληρά μέτρα που φέρνει μαζί του το μνημόνιο είναι το κριτήριο για μια καταδικαστική ψήφο στην Ελλάδα. Αντιθέτως, το κριτήριο στη Γερμανία για τα κόμματα που ψήφισαν ή όχι στη Βουλή τους είναι η μεταφορά πόρων σε μια πιο αδύναμη ευρωπαϊκή χώρα. Θεώρησα ότι η Αριστερά δεν έδειξε την αλληλεγγύη που όφειλε, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα τη βοήθεια».
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι το «Μπλόκο» της Πορτογαλίας είχε ψηφίσει την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα την περίοδο του πρώτου μνημονίου.
Ο κ. Γεωργάτος υπογραμμίζει ότι «εν τη ρύμη της… γραφής έγραψε την κομματική ιδιότητά του στη δήλωση που έκανε».
Όταν τον ρωτήσαμε αν σκέφτηκε την παραίτηση από τη θέση του υπεύθυνου Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος είπε ότι «ούτε ετέθη από κανέναν ούτε ο ίδιος θεωρώ ότι συντρέχει λόγος. Εξάλλου η ελευθερία έκφρασης της προσωπικής άποψης είναι κατοχυρωμένη στη Δημοκρατική Αριστερά».