Επανάσταση στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναμένεται να φέρει μια νέα μελέτη ειδικών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine». Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μελλοντικά θα είναι πιθανό να παράγονται ανθρώπινα ωάρια σε απεριόριστο αριθμό για χρήση στις θεραπείες ενάντια στην υπογονιμότητα.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη δημοσίευσή τους, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες διαθέτουν βλαστικά κύτταρα τα οποία μπορούν να δώσουν «γέννηση» σε νέα ωάρια. Μάλιστα πειράματα στο εργαστήριο απέδειξαν ότι τα κύτταρα αυτά παρήγαγαν αυθορμήτως νέα ωάρια. Από περαιτέρω πειράματα σε ποντίκια προέκυψε ότι τα ωάρια αυτά μπορούσαν να γονιμοποιηθούν.
Τεράστια ανατροπή
Σύμφωνα με ειδήμονες του πεδίου εάν τα νέα ευρήματα ευσταθούν, τότε φέρνουν μια τεράστια ανατροπή στα όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι γυναίκες γεννιούνται με πεπερασμένο αριθμό ωαρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης, δρα Τζόναθαν Τίλι, τα καινούργια αποτελέσματα τα οποία αποτελούν συνέχεια μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2004 σε ποντίκια, αναιρούν τα όσα γνώριζε ως σήμερα η επιστήμη.
Ο δρ Τίλι και η ομάδα του απομόνωσαν βλαστικά κύτταρα ικανά να παραγάγουν ωάρια από τις ωοθήκες γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Κατάφεραν να εντοπίσουν και να απομονώσουν τα σωστά κύτταρα μέσω της ανίχνευσης μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται DDX4 και η οποία εντοπίζεται μόνο στην επιφάνεια των βλαστικών κυττάρων.
Μετατροπή σε ωοκύτταρα
Οταν τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο μετετράπησαν αυθορμήτως σε ανώριμα ωάρια, ή ωοκύτταρα, τα οποία έμοιαζαν αλλά και λειτουργούσαν όπως τα ωοκύτταρα εντός του οργανισμού. Στη συνέχεια τα κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια και «ωρίμασαν» όταν εισήχθη γύρω τους ζωντανός ανθρώπινος ιστός των ωοθηκών.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν πολύ αυστηροί νομικοί και ηθικοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά την έρευνα στα ανθρώπινα ωάρια οι ερευνητές από τη Μασαχουσέτη συνέχισαν τα πειράματά τους με χρήση βλαστικών κυττάρων των ωοθηκών ποντικών προκειμένου να ανακαλύψουν εάν τα ωάρια που παράγονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να γονιμοποιηθούν. Όπως προέκυψε τα ωάρια αυτά μπορούσαν πράγματι να γονιμοποιηθούν και να παραγάγουν έμβρυα.
Προς επανάσταση στις θεραπείες για την υπογονιμότητα
Ο δρ Τίλι τόνισε ότι «ο πρωταρχικός στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να αποδειχθεί ότι βλαστικά κύτταρα ικανά να παραγάγουν ωοκύτταρα υπάρχουν πράγματι στις ωοθήκες των γυναικών κατά τα διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής τους. Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας το απέδειξε αυτό».
Προσέθεσε ότι η ανακάλυψη πρόδρομων ωοκυττάρων στις ωοθήκες των ενήλικων γυναικών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κύτταρα αυτά διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα αντίστοιχα κύτταρα των ποντικών τα οποία αποδείχθηκε ότι μπορούν να παραγάγουν πλήρως λειτουργικά ωάρια, ανοίγει την «πόρτα» για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια στην υπογονιμότητα. Και όχι μόνο αυτό: κατά τον ειδικό είναι πιθανό ακόμη και να καθυστερεί κάποια ημέρα ο χρόνος έλευσης της ανεπάρκειας των ωοθηκών.
Ο δρ Τίλι σημείωσε σε δηλώσεις του στο Nature ότι «εάν οι επιστήμονες καταφέρουν να καθοδηγήσουν με τον σωστό τρόπο τη διαδικασία μετατροπής των βλαστικών κυττάρων σε ωοκύτταρα εκτός του γυναικείου σώματος, ίσως κάποια ημέρα έχουν στα χέρια τους μια ‘αστείρευτη’ πηγή ανθρώπινων ωαρίων».