Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης θα θέσουν τις επόμενες ημέρες την Ελλάδα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας καθώς η χώρα μας έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της τα περίφημα CACs.
Ηδη, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε τα ξημερώματα της Τρίτης την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία SD, που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.
Ο οίκος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των
ομολόγων της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βαθμολογία SD ισοδυναμεί με μερική χρεοκοπία.
Ωστόσο, ο Standard & Poor’s διευκρίνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομείωσης του χρέους, γύρω στα μέσα Μαρτίου.
Η κίνηση αυτή των διεθνών οίκων είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς τη θεωρεί αναμενόμενη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI. Τις διαθέσεις των Οίκων τις έδειξε η Fitch την περασμένη εβδομάδα η οποία υποβάθμισε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν την επιλεκτική χρεοκοπία την ελληνική οικονομία.
Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων εκτιμάται ότι οι Διεθνείς Οίκοι θα αρχίσουν να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία.
Αναμενόμενη η υποβάθμιση, δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών
Ως αναμενόμενη χαρακτήρισε, το υπουργείο Οικονομικών την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία «SD» από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «S&P», τονίζοντας ότι αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «…η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF».
Όπως τονίζεται, «η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».