Πού θα «πάνε» τα €130+37 δισ.
Από το πακέτο των 130 δισ. ευρώ περίπου 30 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στους κατόχους ελληνικών ομολόγων κατά την εκτέλεση του PSI. Ποσό 40 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και τα 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του παλαιού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ – ένα μέρος έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τα 60 δισ. ευρώ που απομένουν από το νέο δάνειο, συν τα 37 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρώτο δάνειο, σύνολο 97 δισ. ευρώ, θα δοθούν στην Ελλάδα σε δόσεις για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων ως και το 2014, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ) και την κάλυψη των ελειμμάτων γενικής κυβέρνησης 2012-2014.{ΑΡΧ}
Το «κούρεμα» των ιδιωτών
Από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ κατά 53,5% εκτιμάται ότι θα προκύψει όφελος περίπου 110 δισ. ευρώ. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) οι απώλειες που θα καταγράψουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι (κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) φτάνουν ως το 73%. «Οι απώλειες στην πραγματική αξία των ομολόγων είναι μεγάλες, είναι άσκοπο να προσπαθήσουμε το κρύψουμε αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα.
Οταν ολοκληρωθεί το «κούρεμα», το υπόλοιπο 46,5% της αξίας των ομολόγων θα καλυφθεί κατά 31,5% από νέα ελληνικά ομόλογα με διάρκεια ωρίμασης από 11 έτη ως 30 έτη και κατά 15% από ομόλογα του EFSF διετούς διάρκειας. Ολοι όσοι συμμετέχουν επίσης θα δικαιούνται τίτλους απόδοσης ως 1% τον χρόνο επί των νέων ομολόγων από το 2015 και μετά, απόδοση η οποία θα εξαρτάται από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας.
Το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 2% ως τον Φεβρουάριο του 2015, 3% στη συνέχεια και ως το 2021 και 4,3% το υπόλοιπο διάστημα ως τον Φεβρουάριο του 2042. Σύμφωνα με το IIF, το επιτόκιο ως το 2020 θα είναι μεσοσταθμικά 2,63%, ενώ για ολόκληρη την τριακονταετία διαμορφώνεται στο 3,65%, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης που υπολογίζεται από τους τίτλους με τη ρήτρα αύξησης του επιτοκίου ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ. Ολα τα νέα ομόλογα διέπονται από το βρετανικό Δίκαιο. Στο PSI θα συμπεριληφθούν και δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Δημοσίου. Από το «κούρεμα» εξαιρούνται τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Ειδικός λογαριασμός και εποπτεία
Το Eurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα συστήσει έναν ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα μπαίνουν τα δάνεια και οι εσωτερικοί πόροι της χώρας (φορολογικά έσοδα, αποκρατικοποιήσεις) για την εξυπηρέτηση του χρέους για το επόμενο τρίμηνο. Αποφασίστηκε ότι η διάταξη θα εισαχθεί στο ελληνικό Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για «εθνική νομοθετική ρύθμιση, η οποία αργότερα θα γίνει και συνταγματική για να αυτοπροστατευτούμε. Για έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου τηρούνται οι λογαριασμοί του Δημοσίου και για μια παρακολούθηση των δόσεων που έχουμε να καταβάλουμε, των τοκοχρεολυτικών δόσεων ή άλλων υποχρεώσεων όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και δήμων, δημοσίων επιχειρήσεων και άλλων φορέων».
Στην απόφαση της Τρίτης προαγγέλλεται η ίδρυση μόνιμου ελεγκτικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στα πρότυπα αυτού του ΔΝΤ που ήδη στεγάζεται σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον κ. Μπομπ Τράα. Παραλλήλως γίνεται αναφορά στην ενίσχυση της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ