Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ερτογρούλ Γκουνάι, επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε μία αρχαία Αγία Γραφή, ηλικίας 1.500 ετών, που είναι γραμμένη στη μητρική γλώσσα του Ιησού Χριστού, στην αραμαϊκή.
Η δερματόδετη Βίβλος, που κατασχέθηκε από αστυνομικούς στη διάρκεια επιχείρησης εξάρθρωσης κυκλώματος λαθρεμπορίου στο νότο της χώρας, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Τα γράμματα μάλιστα διακρίνονται αρκετά καλά, παρότι το βιβλίο έχει μαυρίσει λόγω της φθοράς του χρόνου.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό το πολύτιμο αυτό κειμήλιο, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 17 εκατ. ευρώ (40 εκατ. λίρες Τουρκίας), διατηρήθηκε ως τις μέρες μας επειδή είναι φτιαγμένο από ειδικά επεξεργασμένο δέρμα.
Η Αγια Γραφή, που κηρύχτηκε αμέσως αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς και φυλάσσεται στο Εθνογραφικό Μουσείο της πρωτεύουσας Άγκυρας, πρέπει να δεχτεί τις φροντίδες των ειδικών συντηρητών χαρτιού, ενώ ενδιαφέρον λέγεται πως έχει εκφράσει και το Βατικανό.
Τα ΜΜΕ της Τουρκίας μεταδίδουν ότι η Αγια Έδρα έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να στείλει εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξετάσουν το κειμήλιο, αν και η πρεσβεία του Βατικανού στην Άγκυρα αρνήθηκε σήμερα ότι έχει υποβληθεί επισήμως σχετικό αίτημα.
Ορισμένοι λένε ότι η Βίβλος αυτή ενδέχεται να αποτελεί αντίγραφο του «Ευαγγελίου του Αποστόλου Βαρνάβα» και δεν είναι τυχαίο πως τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση με τίτλους όπως «Το Ευαγγέλιο του Βαρνάβα προσελκύει το ενδιαφέρον του Βατικανού».
Το «Ευαγγέλιο του Βαρνάβα», που θεωρείται πως το έγραψε ο φερώνυμος μαθητής του Ιησού, ο οποίος πιθανότατα ανήκε στον ευρύτερο κύκλο των 70 Αποστόλων, περιγράφει τη ζωή του Ιησού Χριστού και λέγεται πως είναι καταγεγραμμένο σε δύο, μόνο, χειρόγραφα, ένα ιταλικό κι ένα ισπανικό, τα οποία ανάγονται αμφότερα στα τέλη του 16ου αιώνα μ.Χ.
Ωστόσο, θεωρείται ψευδεπίγραφο από την πλειοψηφία των χριστιανών και μουσουλμάνων ακαδημαϊκών, καθώς πολλές από τις διηγήσεις του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που περιγράφει η εγκεκριμένη από τους Πατέρες της εκκλησίας Καινή Διαθήκη.