Ενα δίκτυο «αγγέλων» που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και θα βοηθήσουν τους νέους να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις ανοίγουν τα «φτερά» τους στην ελληνική αγορά.
Δεν πρόκειται για κάποια μεταφυσική σέκτα, αλλά για τον θεσμό των «Επιχειρηματικών Αγγέλων», ο οποίος μετρά επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο και πλέον έφθασε και στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής Εβδομάδας (Entrepreneur Week) που ολοκληρώνεται σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τη συμμετοχή νέων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο – μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία – η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (Hellenic Start up Association) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων ίδρυσε το δίκτυο «Hellenic Angels» το οποίο φιλοδοξεί να στηρίξει την καινοτομία και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από απόλυτη εσωστρέφεια και έλλειψη ευκαιριών.
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους «αγγέλους» και σε πιο «παραδοσιακούς» χρηματοδότες (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.) είναι ότι οι πρώτοι ζητούν λιγότερες εγγυήσεις για να παράσχουν αρχικό κεφάλαιο το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Ταυτόχρονα, καθ’ ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» είναι και οι ίδιοι έμπειροι επιχειρηματίες, συνήθως παρέχουν – εκτός από χρηματικό κεφάλαιο – συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στα νέα ταλέντα που επιλέγουν να βοηθήσουν. Σε αντάλλαγμα για την επένδυσή τους λαμβάνουν μετοχές της νεοσυσταθείσας εταιρίας και ουκ ολίγες φορές καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στο διοικητικό της συμβούλιο.
«Λόγω της έλλειψης κρατικών χορηγήσεων και καθώς ο τραπεζικός δανεισμός γίνεται ολοένα δυσκολότερος, πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αύξηση των δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων. Οι «άγγελοι» μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της καινοτομίας και στη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας»,
πρόσθεσε.Ως στρατηγικούς τομείς θεωρούν τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και τη γαστρονομία, την ενέργεια, την υψηλή τεχνολογία, τις μεταφορές και τη ναυτιλία. Υπό αυτή τη σκοπιά, η διοργάνωση της Επιχειρηματικής Εβδομάδας αυτές τις ημέρες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είχε ως στόχο να προσελκύσει στην Αθήνα επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς και να αντιστρέψει την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες.
Εν τέλει, ακόμη και αν ο δεδηλωμένος στόχος της οργανωτικής επιτροπής – το να μετατρέψουν την Αθήνα σε «πρωτεύουσα δημιουργικότητας με παγκόσμια ακτινοβολία» – θέλει κόπο και χρόνο για να υλοποιηθεί, το εν λόγω συνέδριο με την αισιοδοξία των συμμετεχόντων, τις πρωτότυπες ιδέες και το γενικευμένο θετικό κλίμα του, αποτέλεσε μια μικρογραφία του μέλλοντος που πολλοί οραματίζονται για τη χώρα μας.