Αγγελοι-επιχειρηματίες για τη στήριξη των νέων

Ενα δίκτυο «αγγέλων» που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και θα βοηθήσουν τους νέους να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις ανοίγουν τα «φτερά» τους στην ελληνική αγορά. Δεν πρόκειται για κάποια μεταφυσική σέκτα, αλλά για τον θεσμό των «Επιχειρηματικών Αγγέλων», ο οποίος μετρά επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο και πλέον έφθασε και στη χώρα μας.

Ενα δίκτυο «αγγέλων» που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και θα βοηθήσουν τους νέους να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις ανοίγουν τα «φτερά» τους στην ελληνική αγορά.

Δεν πρόκειται για κάποια μεταφυσική σέκτα, αλλά για τον θεσμό των «Επιχειρηματικών Αγγέλων», ο οποίος μετρά επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο και πλέον έφθασε και στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής Εβδομάδας (Entrepreneur Week) που ολοκληρώνεται σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τη συμμετοχή νέων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο – μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία – η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (Hellenic Start up Association) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων ίδρυσε το δίκτυο «Hellenic Angels» το οποίο φιλοδοξεί να στηρίξει την καινοτομία και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από απόλυτη εσωστρέφεια και έλλειψη ευκαιριών.

Ποιοί είναι οι «άγγελοι»

Τι ακριβώς, όμως, είναι οι «επιχειρηματικοί άγγελοι»; Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν ίδια κεφάλαια σε μικρές start up επιχειρήσεις κατά το χρονικό σημείο της ίδρυσής τους, προσφέροντάς τους έτσι την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους «αγγέλους» και σε πιο «παραδοσιακούς» χρηματοδότες (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.) είναι ότι οι πρώτοι ζητούν λιγότερες εγγυήσεις για να παράσχουν αρχικό κεφάλαιο το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ταυτόχρονα, καθ’ ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» είναι και οι ίδιοι έμπειροι επιχειρηματίες, συνήθως παρέχουν – εκτός από χρηματικό κεφάλαιο – συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στα νέα ταλέντα που επιλέγουν να βοηθήσουν. Σε αντάλλαγμα για την επένδυσή τους λαμβάνουν μετοχές της νεοσυσταθείσας εταιρίας και ουκ ολίγες φορές καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στο διοικητικό της συμβούλιο.

«Στην Ευρώπη του σήμερα είναι πολλοί οι ευκατάστατοι πολίτες που έχουν αλλάξει κατεύθυνση στις επενδύσεις τους. Παλαιότερα επένδυαν μόνο σε ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα κρατών, χρυσό και πετρέλαιο. Σήμερα έχουν ανακαλύψει έναν νέο κόσμο στο επιχειρηματικό οικοσύστημα: τα δίκτυα αγγέλων», τόνισε ο Πορτογάλος κ. Πάουλο Αντρές, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων, κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Λόγω της έλλειψης κρατικών χορηγήσεων και καθώς ο τραπεζικός δανεισμός γίνεται ολοένα δυσκολότερος, πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αύξηση των δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων. Οι «άγγελοι» μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της καινοτομίας και στη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας»,

πρόσθεσε.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Δημήτρη Τσίγκο, πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, «κεντρική ιδέα ενός δικτύου επιχειρηματικών αγγέλων είναι η οργάνωση της ιδιωτικής χρηματοδότησης προς τις νέες προσπάθειες. Συγκεκριμένα, προσφέρει μια δομημένη διαδικασία μέσα από την οποία ήδη επιτυχημένοι επιχειρηματίες μπορούν να προσφέρουν σε νέες επιχειρήσεις όχι μόνο οικονομική ενίσχυση αλλά και στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα την εμπειρία και το δίκτυο επαφών τους».

Η επιχειρηματικότητα ως «μαζικό αγαθό»

Στους αρχικούς στόχους του νεοσύστατου δικτύου «Hellenic Angels» είναι να δραστηριοποιηθεί μέσω επενδύσεων σε βασικούς τομείς, κρίσιμους για την επίτευξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, και να μετατρέψει την επιχειρηματικότητα σε «μαζικό αγαθό», όπως διατείνονται οι διοργανωτές και όχι σε «προνόμιο των λίγων, όπως ήταν μέχρι σήμερα».

Ως στρατηγικούς τομείς θεωρούν τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και τη γαστρονομία, την ενέργεια, την υψηλή τεχνολογία, τις μεταφορές και τη ναυτιλία. Υπό αυτή τη σκοπιά, η διοργάνωση της Επιχειρηματικής Εβδομάδας αυτές τις ημέρες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είχε ως στόχο να προσελκύσει στην Αθήνα επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς και να αντιστρέψει την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, η Επιχειρηματική Εβδομάδα αποτελεί τμήμα ενός διεθνούς κινήματος προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των νέων επιχειρηματιών μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων. Ο θεσμός ξεκίνησε στις ΗΠΑ, εξαπλώθηκε στη Νότια Αμερική, ενώ στην Ευρώπη έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του μέσα από την ελληνική διοργάνωση, υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Εμπειρα στελέχη, επικοινωνιολόγοι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, προγραμματιστές αλλά και κάθε είδους φερέλπιδες επιχειρηματίες από περισσότερες από δέκα χώρες αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις για τρεις ημέρες, αναφορικά με την αγορά ενέργειας, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, τη μετατροπή υποβαθμισμένων περιοχών σε πυρήνες καινοτομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση και την κρατική επιδότηση της καινοτομίας.

Εν τέλει, ακόμη και αν ο δεδηλωμένος στόχος της οργανωτικής επιτροπής – το να μετατρέψουν την Αθήνα σε «πρωτεύουσα δημιουργικότητας με παγκόσμια ακτινοβολία» – θέλει κόπο και χρόνο για να υλοποιηθεί, το εν λόγω συνέδριο με την αισιοδοξία των συμμετεχόντων, τις πρωτότυπες ιδέες και το γενικευμένο θετικό κλίμα του, αποτέλεσε μια μικρογραφία του μέλλοντος που πολλοί οραματίζονται για τη χώρα μας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.