Η κατανάλωση πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, αναφέρουν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόριτς.
Οι ερευνητές είδαν ότι τόσο η κατανάλωση των εσπεριδοειδών όσο και των χυμών τους προστατεύει τον εγκέφαλο, πιθανώς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε έναν συγκεκριμένο τύπο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ισχύς και για τους άνδρες
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke» είναι η πρώτη που διερευνά την επίδραση αποκλειστικώς των εσπεριδοειδών στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Στο πλαίσιό της περιελήφθησαν χιλιάδες γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη αμερικανική μελέτη «Nurses’ Health Study», ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους άνδρες.
Οι ερευνητές μελέτησαν την προστατευτική επίδραση που έχουν για τον εγκέφαλο τα φλαβονοειδή, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχεται σε φρούτα, λαχανικά, στη μαύρη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί. Χρησιμοποίησαν στοιχεία που κάλυπταν διάστημα 14 ετών και αφορούσαν 69.622 γυναίκες οι οποίες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους. Μεταξύ άλλων οι εθελόντριες έδιναν κάθε τέσσερα χρόνια λεπτομέρειες σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έκαναν.
Εξετάστηκε συγκεκριμένα η σχέση που είχαν οι έξι κύριες υποκατηγορίες φλαβονοειδών – φλαβανόνες, ανθοκυανίνες, φλαβαν-3-όλες, πολυμερή των φλαβονοειδών, φλαβονόλες, φλαβόνες – με τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, αιμορραγικού εγκεφαλικού καθώς και με τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μείωση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου
Δεν προέκυψε θετική σύνδεση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φλαβονοειδών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως όμως φάνηκε, οι γυναίκες που λάμβαναν μεγάλες ποσότητες από φλαβανόνες μέσω της κατανάλωσης εσπεριδοειδών αντιμετώπιζαν μικρότερο κατά 19% κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (οφείλεται σε απόφραξη λόγω θρόμβωσης κάποιου αγγείου που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο) σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν μικρότερες ποσότητες των αντιοξειδωτικών.
Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης φλαβανονών κυμαινόταν στα 45 mg ημερησίως και το μικρότερο στα 20 mg ημερησίως. Σημειώνεται ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι του εμπορίου παρέχει 20-50 mg των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ανάλογα με την επεξεργασία που έχει γίνει στο προϊόν και τις συνθήκες αποθήκευσής του.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι φλαβανόνες που λάμβαναν οι γυναίκες προέρχονταν κυρίως από την κατανάλωση πορτοκαλιών αλλά και χυμού πορτοκάλι (82%) καθώς και από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ και χυμού γκρέιπφρουτ (14%).
Ωστόσο οι ερευνητές συνιστούν στον πληθυσμό να προτιμά την κατανάλωση φρούτων και όχι έτοιμων χυμών οι οποίοι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
Αντιφλεγμονώδης επίδραση
Οπως σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Εντίν Κάσιντι, καθηγήτρια Διαιτολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας «μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ιδιαιτέρως η πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα φλαβονοειδή φαίνεται ότι παίζουν τον ρόλο τους σε αυτήν την προστασία ενάντια στα εγκεφαλικά μέσω διαφορετικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και της αντιφλεγμονώδους επίδρασής τους».
Υπογραμμίζεται ότι προηγούμενη μελέτη είχε δείξει πως η κατανάλωση εσπεριδοειδών και χυμού εσπεριδοειδών, όχι όμως και άλλων φρούτων, προσέφερε προστασία ενάντια στον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Από άλλη μελέτη είχε προκύψει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και της πρόληψης των εγκεφαλικών. Από τα συγκεκριμένα στοιχεία είχε πάντως φανεί σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λευκών φρούτων όπως τα μήλα και τα αχλάδια και της μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού.
Μια τρίτη μελέτη που διεξήχθη σε γυναίκες στη Σουηδία έδειξε ότι όσες εξ αυτών λάμβαναν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών – η πρόσληψη γινόταν κατά 50% μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών – εμφάνιζαν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες
Σύμφωνα με την δρα Κάσιντι απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν οι φλαβανόνες προστατεύουν πράγματι από τα εγκεφαλικά και ποιος είναι ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από αυτήν την προστατευτική σύνδεση.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η δρ Σαρλίν Αχμέντ από τη βρετανική Ενωση για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια τόνισε ότι «αυτά δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνουν τον πληθυσμό από το να καταναλώνει και άλλα φρούτα και λαχανικά εκτός των εσπεριδοειδών, αφού όλα έχουν τα δικά τους οφέλη για την υγεία και αποτελούν σημαντικά ‘συστατικά’ μιας ισορροπημένης διατροφής».
Η δρ Αχμέντ ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει για εγκεφαλικό επεισόδιο ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιέχει λίγο κορεσμένο λίπος και αλάτι, ελέγχοντας την αρτηριακή του πίεση και φροντίζοντας να ασκείται τακτικά.