Μεγάλη ιαπωνική κατασκευαστική εταιρία ξεκίνησε τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού που θα στέλνει απευθείας από την επιφάνεια της Γης ανθρώπους στο διάστημα: έναν διαστημικό ανελκυστήρα παρόμοιον με αυτόν που οραματίστηκε ο κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ.
Το διαστημικό ασανσέρ
Τον ανελκυστήρα σχεδιάζει η Obayashi που θεωρείται από τις πιο δυναμικές εταιρίες του κλάδου στην Ιαπωνία. Η Obayashi ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή το Tokyo Sky Tree, το ψηλότερο κτίριο της Ιαπωνίας με μήκος 634 μέτρα. Εχει επίσης συμμετάσχει στην κατασκευή του μετρό του Ντουμπάι και του Stadium Australia που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
Το σχέδιο της εταιρίας αφορά έναν ανελκυστήρα η βάση του οποίου θα βρίσκεται σε μια πλατφόρμα στα ανοικτά του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο ανελκυστήρας θα αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα, υλικό πολλαπλάσιας ανθεκτικότητας από το ατσάλι. Θα έχει ύψος 37 χιλιάδες χλμ και στο τέλος του θα υπάρχει ένα σταθμός. Η καμπίνα του ανελκυστήρα θα έχει χωρητικότητα 30 ατόμων και θα κινείται με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα.
Με αυτόν τον ρυθμό οι επιβάτες θα φτάνουν στον σταθμό όπου θα απολαμβάνουν τη θέα μετά από περίπου μια εβδομάδα παραμονής στην καμπίνα. Τα στελέχη της Obayashi αναγνωρίζουν ότι η μετάβαση στον σταθμό θα είναι μια ιδιαίτερα βαρετή διαδικασία για τους επιβάτες που θα παραμένουν πολλά 24ωρα μέσα στην καμπίνα για αυτό και προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν την «ανάβαση» πιο ευχάριστη. Η εταιρία εκτιμά ότι αν η κατασκευή του ανελκυστήρα ξεκινήσει σύντομα και συνεχιστεί απρόσκοπτα θα είναι έτοιμος να δεχτεί επιβάτες το 2050. Το κόστος του υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 7 δις ευρώ.
To βιβλίο «Οι Πηγές του Παραδείσου» του Αρθουρ Κλαρκ στο οποίο ο συγγραφέας εισάγει την ιδέα του διαστημικού ανελκυστήρα