Oι μειώσεις μισθών (από 22% ως 32%) τις οποίες επέβαλε η τρόικα στον ιδιωτικό τομέα, οι νέες περικοπές των συντάξεων και το επερχόμενο «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, οδήγησαν στην αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2012 λόγω των δυσμενέστερων προβλέψεων για την ύφεση.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από τη Βουλή προβλέπει αναθεώρηση του ελλείμματος του 2012 από το 5,4% του αρχικού Προϋπολογισμού στο 6,7% του ΑΕΠ. Αναφέρει επίσης ότι χωρίς τα πρόσφατα μέτρα το έλλειμμα θα «έκλεινε» στο 8,2% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει το 0,2% του ΑΕΠ, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ του αρχικού Προϋπολογισμού.
Η αναθεώρηση προέκυψε μετά από την εκτίμηση της τρόικας ότι τα μέτρα που απαίτησε θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση το 2012 και επομένως μειωμένα φορολογικά έσοδα και αυξημένες δαπάνες οι οποίες θα αφορούν για παράδειγμα την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων που χάνουν εισφορές λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας θέσεων εργασίας.
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού εκτιμάται θα είναι χαμηλότερα κατά 3 δισ. ευρώ λόγω της βαθύτερης ύφεσης. Συγκεκριμένα, αντί για έσοδα 59,18 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός Προϋπολογισμός, ο συμπληρωματικός εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα θα φθάσουν τα 56,16 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 2,26 δισ. ευρώ στα 70,29 δισ. ευρώ αντί για 72,55 δισ. ευρώ του αρχικού Προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι τα συνολικά μέτρα περικοπών που επιβλήθηκαν με το νέο μνημόνιο φτάνουν τα 3,18 δισ. ευρώ. Πάνω από το ένα τρίτο των περικοπών (1,12 δισ. ευρώ) αφορά την περικοπή των δαπανών υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2011 καταγράφηκε ύφεση 6,9% του ΑΕΠ. Το μνημόνιο αναφέρει ότι η ύφεση το 2012 θα κινηθεί με ρυθμό από 4% ως 5% του ΑΕΠ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ -ΔΝΤ) αναμένει για εφέτος ύφεση άνω του 6% του ΑΕΠ.
Από τη περικοπή των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο (ιατροί, δικαστικοί, κληρικοί, πανεπιστημιακοί, ένστολοι κλπ.) αναμένεται εξοικονόμηση 205 εκατ. ευρώ. Οι μειώσεις θα αφορούν κυρίως υψηλά εισοδήματα με ταυτόχρονη προστασία των χαμηλόμισθων. Θα ισχύσουν το πιθανότερο από τον ερχόμενο Ιούλιο.
Ο «λογαριασμός» των περικοπών περιλαμβάνει επίσης εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο μνημόνιο διευκρινίζεται ότι η μείωση δεν θα έχει καμία επίπτωση επί των έργων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά ταμεία, όπως τα έργα του ΕΣΠΑ. Αφορά περικοπές στις επιδοτήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις και εθνικώς χρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα.
Από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένονται συνολικά έσοδα 12,2 δισ. ευρώ ως το 2014. Το ποσό αναλύεται σε 1,6 δισ. ευρώ το 2011, 2,9 δισ. ευρώ για εφέτος, 3 δισ. ευρώ για το 2013 και 4,7 δισ. ευρώ για το 2014.
Οσον αφορά τους τόκους προβλέπεται ότι μετά το PSI η Ελλάδα θα πληρώσει εφέτος 13,05 δισ. ευρώ, αντί για 12,75 δισ. ευρώ του αρχικού Προϋπολογισμού.