Ερευνητές στη Σουηδία ανέπτυξαν ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που σε τεστ ευφυΐας έπιασε βαθμό 150 όταν ο βαθμός IQ του μέσου ανθρώπου είναι 100. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μόλις το 4% των ανθρώπων έχει IQ 150.
Το ευφυές λογισμικό
Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Gothenburg ανέπτυξε ένα λογισμικό που είναι ένα υβρίδιο μαθηματικής λογικής και του ανθρώπινου τρόπου σκέψης. Ο συνδυασμός αυτός εκτόξευσε τη νοημοσύνη του λογισμικού καταφέρνοντας να πιάσει τους 150 βαθμούς στα τεστ ευφυΐας. Τα τεστ IQ βασίζονται σε δύο τύπους γρίφων, οπτικών και μαθηματικών. Ακόμη και τα πιο προηγμένα λογισμικά μαθηματικών δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τους 100 βαθμούς στα τεστ ευφυΐας. Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι η επίλυση γρίφων και ειδικά των αριθμητικών γρίφων είναι εν μέρει θέμα μαθηματικών και ότι βασικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία.
«Ένα, δύο, ποιος είναι ο επόμενος αριθμός; Οι περισσότεροι θα πουν το τρία όμως μπορεί να υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη αριθμητική ακολουθία δηλαδή να ακολουθεί πάλι το 1,2 ή να υπάρχει μια άλλη αριθμητική ακολουθία όπως για παράδειγμα μια ακολουθία διπλασιασμού 1,2,4,8. Καμία από αυτές τις εναλλακτικές δεν είναι περισσότερο ορθή μαθηματικά από τις υπόλοιπες. Απλά ο περισσότερος κόσμος ανακλαστικά οδηγείται στη μία εξ αυτών, το 1,2,3. Το λογισμικό που αναπτύξαμε έρχεται αντιμέτωπο με τα συμβατικά προγράμματα μαθηματικών επειδή συνδυάζει τα μαθηματικά με την ψυχολογία. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα λογισμικό που να ανακαλύπτει τα ίδια μοτίβα που βλέπει ένας άνθρωπος» δηλώνει ο Κλάες Στράνεγκαρντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι εφαρμογές
Το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζει μοτίβα σε δεδομένα στα οποία εμπεριέχεται ο ανθρώπινος παράγοντας. «Το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον εντοπισμό μοτίβων σε δεδομένα όπου υπεισέρχονται ψυχολογικά στοιχεία. Τέτοια δεδομένα είναι αυτά που αφορούν τον οικονομικό κλάδο. Το λογισμικό δεν είναι το ίδιο καλό στο να εντοπίζει μοτίβα σε δεδομένα καθαρά επιστημονικού χαρακτήρα όπως παραδείγματος χάριν τα μετεωρολογικά δεδομένα αφού σε αυτά η ανθρώπινη ψυχολογία δεν παρεμβαίνει» αναφέρει ο Στράνεγκαρντ.