Τη βίαιη και ταχεία μεταβολή του μεταπολιτευτικού οικοδομήματος της οικονομίας επιβάλλουν στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι. Απαιτούν μέσα σε δύο εβδομάδες – ως το τέλος Φεβρουαρίου – να υπογραφούν 79 υπουργικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή όλων των εργαζομένων, να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος για τις νέες μειώσεις μισθών – συντάξεων και να κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2012. Οι πλέον χαρακτηριστικές αποφάσεις είναι: *Η διά νόμου κατάργηση της μονιμότητας της εργασίας (στις δημόσιες επιχειρήσεις, στις τράπεζες και όπου αλλού υφίσταται) και των συλλογικών συμβάσεων. * Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας και των πολυτεκνικών επιδομάτων, ακόμη και του επιδόματος τροφής (κουπόνια) των φοιτητών. * Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιατρικές εξετάσεις και στη φαρμακευτική περίθαλψη.Αυτό είναι το μεγάλο τίμημα αποφυγής της «άτακτης χρεοκοπίας» που απαίτησαν οι δανειστές μας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, το αργότερο ως την προκήρυξη των εθνικών εκλογών θα πρέπει να έχει κλείσει η οικονομική πολιτική για όλη την περίοδο 2012-2015.

«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το πακέτο των προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions) και των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και βρέθηκαν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα μέτρα αυτά καλείται να εφαρμόσει με αποφάσεις ή μέσω του εφαρμοστικού νόμου η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου προκειμένου στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και να δοθεί το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του χρέους (το περίφημο PSI) προκειμένου να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Μαρτίου.
Ως τις 24 Φεβρουαρίου
Οπως προκύπτει από τα έγγραφα, οι δανειστές μας απαιτούν μέσα σε μία εβδομάδα – ως την ερχόμενη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου – την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων για την έγκριση της βοήθειας και την ενεργοποίηση του PSI. Αυτές είναι: η υπογραφή υπουργικών αποφάσεων και η έκδοση εγκυκλίων ώστε να καταργηθούν οι μετενέργειες (δηλαδή, η παράταση ισχύος) στις συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει ή λήγουν, η κατάργηση της μονιμότητας σε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις, το «πάγωμα» των ωριμάνσεων σε όλες τις ιδιωτικές συμβάσεις και η κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η τρόικα έχει ζητήσει από τα κόμματα εξουσίας να δεσμευθούν ότι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα υπάρξει πρόνοια για την κατάργηση της μονιμότητας και των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι σήμερα απομακρύνονται με την κατάργηση των θέσεών τους. Αυτό φοβούνται οι εργαζόμενοι στους τομείς πρόνοιας – στο υπουργείο Υγείας μεταφέρονται πλέον στο υπουργείο Εργασίας.
Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν τα τέλη για την έκδοση νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων μετά την πλήρη απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, ενώ θα αυξηθεί το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (όλους όσοι εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών), που είναι 400 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό κάτω των 200.000 ατόμων και 500 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Με νόμο οι μειώσεις
Για ζητήματα που αφορούν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (γιατρών, δικαστικών, νομικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών) σε ποσοστό 10% από 1ης Ιουνίου, τη νέα περικοπή των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ σε ποσοστό 12% σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης και των επικουρικών συντάξεων θα κατατεθεί στη Βουλή εφαρμοστικός νόμος. Με τις νέες περικοπές οι συνταξιούχοι θα χάσουν μέσα στο 2012 συνολικά 520 εκατ. ευρώ.
Σ’ αυτόν θα υπάρξει και ρητή διάταξη για την αναδρομική εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από 1ης Νοεμβρίου 2011. Με τη διάταξη αυτή και τις σχετικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που διατηρούσαν τις ίδιες αποδοχές καθώς δεν είχαν επαναξιολογηθεί ή «ξεχαστεί» θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις πρόσθετες αμοιβές που είχαν πάρει.
Με απόφαση πρόκειται να καταργηθεί το ειδικό επίδομα για συμβασιούχους στα πανεπιστήμια και το επίδομα τροφής (κουπόνια) για φοιτητές, απόφαση που κατ’ ουσίαν θα οδηγήσει στο κλείσιμο των πανεπιστημιακών λεσχών.
Στο τέλος του μήνα
Οπως προκύπτει από τα έγγραφα, ο έλεγχος που έγινε από την τρόικα είναι εξονυχιστικός και μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι η ΔΕΗ κρατούσε – προφανώς για ταμειακή της διευκόλυνση – τα έσοδα από τις εισπράξεις του τέλους ακινήτων για αρκετές ημέρες. Η τρόικα απαίτησε να θεσμοθετηθεί διάταξη με την οποία θα υποχρεώνεται η ΔΕΗ να μεταφέρει στον λογαριασμό «100» του Δημοσίου που τηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος τις εισπράξεις από το τέλος ακινήτων εντός δύο ημερών.
Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να εκδοθούν όλες οι αποφάσεις προκειμένου να τεθούν σε εκκαθάριση ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ και άλλοι φορείς του Δημοσίου που δεν αναφέρονται αναλυτικά.
Επίσης να εκδοθούν οι εγκύκλιοι για την πλήρη απελευθέρωση 20 κλειστών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων:
– Λογιστές, γιατροί, οδοντίατροι, οπτικά, κέντρα αδυνατίσματος, κέντρα αισθητικής, κεντρικές αγορές τροφίμων, φορτοεκφορτωτές κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ