Στη Θεσσαλονίκη το 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης

Συνάντηση των ποιητών των Βαλκανίων σε ένα φεστιβάλ ποίησης διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 24-27 Μαΐου.

Συνάντηση των ποιητών των Βαλκανίων σε ένα φεστιβάλ ποίησης διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 24-27 Μαΐου.

«Η ιδέα για ένα Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε το 2010», λέει στο «Βήμα» η Ελενα Χουζούρη, γενική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων, η οποία είχε την αρχική έμπνευση. Η σκέψη ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, να γιορτάζεται στην Αθήνα κάθε χρόνο με ένα μεγάλο ποιητικό φεστιβάλ στο οποίο θα προβάλλονται οι κοινές αλλά και οι ξεχωριστές όψεις της ποιητικής δημιουργίας στα Βαλκάνια.

Πέρυσι οι προσπάθειες για την υλοποίηση του φεστιβάλ δεν τελεσφόρησαν. Οι βαλκάνιοι λογοτέχνες ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση, αλλά τα προσκόμματα ήταν βέβαια οικονομικά. Εφέτος οι σκέψεις κατευθύνθηκαν βόρεια, προς τη Θεσσαλονίκη, λόγω της θέσης και του ιστορικού ρόλου της στον χώρο των Βαλκανίων και του πλούσιου πολυπολιτισμικού παρελθόντος της. Αποδείχτηκε ότι η συγκυρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Με την οικονομική στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και την οικονομική και ηθική στήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαΐου, στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και έχει τιμώμενη χώρα τη Σερβία.

Η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα εκπροσωπηθούν στο φεστιβάλ από έναν ποιητή ή ποιήτρια η καθεμιά. Περίπου δώδεκα θα είναι οι συμμετέχοντες ποιητές από την Ελλάδα.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ οι λογοτέχνες θα παρουσιάσουν την ποίηση της χώρας τους σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και θα δεχθούν ερωτήσεις. Στη συνέχεια οι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους στη γλώσσα τους, τα οποία θα συνοδεύει ελληνική μετάφραση.

Για την ώρα είναι άγνωστο το μέλλον του φεστιβάλ, αν θα αποτελέσει ετήσιο γεγονός, αν θα διεξάγεται πάντοτε στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

«Το όραμά μας είναι το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης να καταστεί ένας στέρεος ετήσιος πολιτιστικός θεσμός»

, λέει η Ελενα Χουζούρη, «ο οποίος θα εδραιώσει έναν δημιουργικό διάλογο με τους λογοτέχνες των γειτονικών χωρών, θα αναδείξει τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία, θα προβάλει το λογοτεχνικό πρόσωπο κάθε χώρας και θα συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων των χωρών των Βαλκανίων».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.