Μήπως κάτι αλλάζει στο εξωτερικό;

Διαβάζοντας τα τελευταία δημοσιεύματα, αυτά που προηγήθηκαν της ψήφισης του περιβόητου Μνημόνιο 2 και αυτά που βγήκαν μετά τα 199 «Ναι σε όλα», καταλαβαίνω ένα πράγμα.

Κάτι αλλάζει στα ξένα ΜΜΕ, στις μεγάλες και έγκυρες εφημερίδες του κόσμου που καλύπτουν το ελληνικό ζήτημα και την ελληνική κρίση και εμείς από εδώ τα παρακολουθούμε από την κλειδαρότρυπα. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το γεγονός πως οι Γάλλοι φέτος έχουν εκλογές, οι Άγγλοι θυμούνται τα παραδοσιακά αντιγερμανικά αισθήματά τους ή οι Ισπανοί και οι Ιταλοί φοβούνται μη τυχόν είναι οι επόμενοι για τους οποίους θα χτυπήσει το καμπανάκι μιας έστω ξώφαλτσης χρεοκοπίας. Μπορεί να είναι από λύπηση, μπορεί από απλή συμπάθεια, μπορεί από ανθρωπιά.

Ο αμφιλεγόμενος επενδυτής Τζορτζ Σώρος βάλλει κατά Γερμανίας και Μέρκελ σε συνέντευξη του στο Spiegel λέγοντας πως η πολιτική της οδηγεί την Ευρώπη σε λάθος κατεύθυνση. Η Ελλάδα από μόνη της είναι ιδιάζουσα περίπτωση και θέλει ειδικούς χειρισμούς, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση που την χρησιμοποιεί σαν πειραματόζωο. Στο ίδιο μέσο αμφισβητείται η Τρόικα λέγοντας πως οι πολιτικές της απέναντι στην Ελλάδα είναι λαθεμένες και πως κάτι άλλο πρέπει να γίνει.

Η Ιρέν Μαρτίνς Κορτές γράφει στην ισπανική El Pais πως οι Eλληνες θυσιάζονται στο βωμό της σωτηρίας της Ευρώπης και φοβάται για το μέλλον της Ισπανίας. Στη Γαλλία, δημοσιεύματα από τη Le Monde αναφέρουν πως αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι μια εσωτερική υποτίμηση Που διατηρεί το νόμισμα ισχυρό αλλά διαλύει την κοινωνία. Στη Le Figaro τα βάζουν με τους πολιτικούς και συμπάσχουν με το λαό αφού χαρακτηριστικά γράφουν πως η αδικία είναι μεγαλύτερη από τη μιζέρια στη χώρα μας. Η αδικία της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Είναι απορίας άξιον πως ακόμα και η συντηρητική λαϊκή εφημερίδα Daily Telegraph από την Αγγλία, τα βάζει με τους Γερμανούς που όταν ήθελαν διάσωση το 1953 την κατάφεραν με καλύτερους όρους απ’ ότι συμβαίνει αυτές τις μέρες με την Ελλάδα. Στην Αγγλία πάλι η ξεκάθαρα κοινωνική και ευαίσθητη Guardian με σωρεία άρθρων είναι υπέρ της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες τιμωρίες», «Ντροπή στην Ευρώπη που πρόδωσε την Ελλάδα» είναι μερικοί τίτλοι από τα κείμενα που έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και αναρωτιούνται αν η Δημοκρατία έχει τελειώσει.

Στην Huffington Post και στους New York Times κάνουν μεγάλα αφιερώματα στο ελληνικό δράμα και στην ελληνική τραγωδία όπως αναφέρουν, δείχνοντας σε όλον τον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε μέρη της επαρχίας, που η κρίση αν και μικρότερη πλέον είναι δυσβάστακτη. Στους LA Times γράφουν χαρακτηριστικά πως η πολιτική των Γερμανών τιμωρεί τους Έλληνες που αναγκάζονται να ζήσουν στη φτώχεια και στην ανέχεια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.