«Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν εντείνει με ιδιαίτερη σκληρότητα την πίεση προς την Ελλάδα παρά το ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας ενέκρινε νέα, σκληρά μέτρα λιτότητας εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει σχολιάζοντας την ανακοίνωση με την οποία αναβλήθηκε η σημερινή σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναφέροντας ότι «κανένα από τα ανεπίλυτα ζητήματα που επικαλείται ο κ. Γιούνκερ δεν είναι πραγματικά καινούργιο».
Επισημαίνεται ωστόσο το παράδοξο της στάσης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ενώ υπερψήφισε τα νέα μέτρα στο Κοινοβούλιο «έχει εμφανιστεί ως ακατάβλητος επικριτής του προγράμματος λιτότητας δηλώνοντας ότι βυθίζει την οικονομία σε ένα σπιράλ βαθιάς ύφεσης».
Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η Ελλάδα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg καθώς «οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού δεσμεύθηκαν πριν από δύο χρόνια να απομακρύνουν την Ελλάδα από τον γκρεμό ταλαντεύονται τώρα ανάμεσα σε δύο επιλογές: να παράσχουν νέα βοήθεια σε μια οικονομία που στραγγαλίζεται ή να διακινδυνεύσουν μια πρωτοφανή χρεοκοπία που πιθανόν να ωθήσει εκτός ευρωζώνης τη χώρα και να προκαλέσει νέες αναταραχές στις αγορές».
Αναλυτές όπως ο Τόμας Κοστεργκ της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μιας «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αυξάνεται» ενώ ο ίδιος τονίζει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή».
Όπως επισημαίνει άλλωστε το αμερικανικό πρακτορείο, το ζήτημα που ήταν άλλοτε ταμπού, δηλαδή η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη, αποτελεί πλέον θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις του λουξεμβούργιου υπουργού Οικονομικών Λικ Φριντέν.
Σε ξεχωριστή ανάλυση το Bloomberg εκτιμά ότι ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει το νέο δάνειο «αυτή η νίκη ίσως αποδειχθεί πολύ σύντομα Πύρρειος αν η χώρα δεν καταφέρει να ανακόψει ή ακόμα καλύτερα να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της οικονομίας».
«Σκεφτείτε σε τι επίπεδο ύφεσης έχει περιέλθει η Ελλάδα: τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με 12 μήνες πριν, όταν ήδη βρισκόταν σε βαθιά ύφεση, η ανεργία ανήλθε στο 20,9% τον Νοέμβριο, σχεδόν το τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, το 48% των νέων δεν έχουν δουλειά, ενώ πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται ως εργαζόμενοι δεν αμείβονται» σημειώνει το Bloomberg.
«Κι αν το 70% των Ελλήνων εμφανίζονται ακόμα θετικοί προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ (…) είναι πλέον οι υπόλοιπες χώρες αυτές που έχουν αρχίσει τους υπαινιγμούς για το πιθανό διαζύγιο» αναφέρει το άρθρο.