Σε …εμπόλεμη ζώνη, μπαίνουν την Τετάρτη τα πανεπιστήμια της χώρας καθώς ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ δοκιμάζεται με την πρώτη εφαρμογή του, ενώ ομάδες καθηγητών που αντιδρούν, ετοιμάζουν ήδη «σχέδιο δράσης».
Σε δυο πανεπιστήμια της χώρας (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού τους (ΔΕΠ), καλούνταν να ψηφίσουν για τα νέα συμβούλια διοίκησης εν μέσω «πολεμικού» κλίματος. Σε δύο ακόμη (Πελοποννήσου και Ιωαννίνων), οι εκλογές είχαν προσδιοριστεί επίσης για την Τετάρτη αλλά αναβλήθηκαν λόγω κινητοποιήσεων των φοιτητών τους.
Την ίδια στιγμή, πολλοί καθηγητές που αντιδρούν στο νέο νόμο έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο «επιχειρησιακής δράσης» που θα το ζήλευε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη…
Όπως αποκαλύπτει έγγραφο που έστειλε σε συναδέλφους του, σε 50 συλλόγους καθηγητών ανά τη χώρα, ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τ. Πολίτης, οι «δυνάμεις» των διδασκόντων που αντιδρούν στον νέο Νόμο θα πρέπει να σκορπιστούν στα πανεπιστήμια στα οποία έχουν προσδιοριστεί οι εκλογές, για να τις εμποδίσουν. Στο έγγραφο αυτό, τα πανεπιστήμια χωρίζονται σε «αδύναμα» και όχι, από πλευράς αριθμητικής εκπροσώπησης εκείνων που αντιδρούν στον νέο Νόμο.
Την κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου το γεγονός ότι οι οργανωτικές επιτροπές των εκλογών, που έχουν διοριστεί από το υπουργείο Παιδείας για να κάνουν τις εκλογές, δεν έχουν πετύχει την ανέφελη …συνεργασία τους με τις πρυτανικές αρχές τους, που όπως είναι γνωστό παύονται στη μέση της θητείας τους το καλοκαίρι. Έτσι ή αλλιώς όμως, λίγοι είναι εκείνοι στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας που πιστεύουν ότι θα γίνουν τελικά εκλογές, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία.
«Εμείς έχουμε αποφασίσει να κάνουμε τις εκλογές και η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου μας τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας» λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάνης. Στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ωστόσο, οι πρυτανικές αρχές ολοκλήρωσαν κανονικά τη θητεία τους το καλοκαίρι, οπότε και τα μέλη τους θα βάλουν ξανά υποψηφιότητα ως μέλη του νέου συμβουλίου.
«Θα προσπαθήσουμε να μεταπείσουμε όσους διαφωνούν» λέει ο κ. Γουργουλιάνης. «Είναι πάντως παγκόσμια πρωτοτυπία να μεταφέρονται φοιτητές και καθηγητές από άλλα πανεπιστήμια για να εμποδίσουν εκλογές», καταλήγει.
Την ίδια στιγμή, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ματαιώθηκε την Τρίτη συνάντηση των υποψηφίων αλλά και των μελών των εφορευτικών επιτροπών των εκλογών από ομάδα φοιτητών που τους απαγόρευσε την είσοδο στην αίθουσα όπου θα γίνονταν οι εκλογές.
Στη Θεσσαλονίκη
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης κ. Γ. Μυλόπουλος, έχει στείλει ήδη επιστολή στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κ. Αν. Μάνθο στην οποία αναφέρεται σε προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος τα μέλη της οποίας λόγω του κλίματος «πόλωσης και διχασμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα, είχαν ζητήσει το «πάγωμα» της διαδικασίας εκλογής του Συμβουλίου, με σκοπό την εκτόνωση της έντασης».
Τελικά, με δεδομένο ότι οι εκλογές δεν αναβλήθηκαν αλλά η ανησυχία αυξήθηκε, ο πρύτανης αποφάσισε για την αποφυγή εκτρόπων να θέσει τις ομάδες φύλαξης του Ιδρύματος σε συναγερμό.
Όπως αναφέρεται σε απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Ιδρύματος «ύστερα από αίτημα της Κοσμητείας της Σχολής ΝΟΠΕ για τη διασφάλιση των λειτουργιών της Σχολής, ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών, αποφάσισε να θέσει όλες τις υπηρεσίες φύλαξης του Α.Π.Θ. σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου ΙΙ, το οποίο είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού που δε διακόπτει τις λειτουργίες του Πανεπιστημίου».
«Η γενικότερη πολιτική και κοινωνική συγκυρία προκαλεί βάσιμες ανησυχίες ότι αυτές οι εκλογές στο πανεπιστήμιο μπορεί να γίνουν εστία αναταραχής» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος στο «Βήμα».
«Μιας αναταραχής την οποία ως πρυτανικό συμβούλιο καταφέραμε να αποκλείσουμε εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας τον τελευταίο καιρό» συνέχισε. «Τις ανησυχίες μας αυτές τις κάναμε γνωστές εγκαίρως στην οργανωτική επιτροπή και προς κάθε κατεύθυνση κάνοντας έκκληση για μετάθεση των εκλογών σε χρόνο εκτός της παρούσας συγκυρίας. Η προσπάθεια μας αυτή για σύνεση και αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές όμως, έπεσε στο κενό. Το μόνο που μας μένει είναι η επιστράτευση του συνόλου του προσωπικού φύλαξης του ΑΠΘ. Δυστυχώς, βέβαια, είναι γνωστό ότι η πανεπιστημιακή φύλαξη είναι και ελλιπής και περιορισμένης δυνατότητας» κατέληξε.
Ματαιώθηκαν στο Πελοποννήσου
Στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εκλογές ματαιώθηκαν τελικά την Τρίτη, καθώς έγινε κατάληψη των κτιρίων του.
«Η ματαίωση των ανωτέρω εκλογικών διαδικασιών καθίσταται αναγκαία για λόγους ανωτέρας βίας, καθώς η παρουσία μεγάλου αριθμού φοιτητών στα γραφεία του Ιδρύματος στην Τρίπολη δεν επέτρεψε τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 κατά την οποία θα ρυθμίζονταν οι τελευταίες τεχνικές- οργανωτικές- διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη διενέργεια των εκλογών. Παράλληλα οι εν λόγω φοιτητές κατέστησαν σαφές στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής ότι ίδια κινητοποίηση θα υπάρξει και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών προκειμένου να αποτραπεί η πραγματοποίησή τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών και γραμματέα του πανεπιστημίου κ. Δ. Κλάδη.
«Κατόπιν αυτών, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε τη ματαίωση των εκλογών προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος οξύτητας και σκηνικού έντασης και, ενδεχομένως, έκρυθμων καταστάσεων στο χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και προκειμένου να διαφυλαχθεί η ηρεμία του Ιδρύματος. Η Οργανωτική Επιτροπή θα προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της συνεκτιμώντας τη ειδικότερη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στο χώρο των ελληνικών Πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκλογής των πρώτων Συμβουλίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Κλάδη.
Το σχέδιο δράσης
«Με έκπληξη οργή αλλά και αγανάκτηση λάβαμε γνώση του παρακάτω παρατιθέμενου ηλεκτρονικού μηνύματος που διαβιβάστηκε στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της παράταξης Κι.Π.ΑΝ (Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης) της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) που …αποκάλυψαν το σχέδιο αποτροπής των εκλογών σε Ιδρύματα της χώρας από συναδέλφους τους.
«Με έκπληξη, γιατί δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχουν ελεύθεροι και ώριμοι έλληνες πολίτες -και μάλιστα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι-, οι οποίοι «απεργάζονται» σχέδια προσφυγής ακόμα και στην ανοικτή βία για να αποτρέψουν την άσκηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος από τους συναδέλφους τους. Ενός δικαιώματος που μετά από πολλές δεκαετίες αιματηρών αγώνων έχει κατακτήσει ο κάθε έλληνες πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας, εκτός βέβαια όπως φαίνεται των πανεπιστημιακών χώρων!» προσθέτουν.
«Οργή και αγανάκτηση γιατί οι «συνάδελφοι» αυτοί δεν διστάζουν να εμπλέξουν στα σχέδια τους και νέους ανθρώπους – τους φοιτητές μας. Μετατρέποντας τους σε αερομεταφερόμενες μονάδες κρούσης, περιφερόμενες από πανεπιστημίου εις πανεπιστήμιο» συνεχίζουν. «Η βία, ο στιγματισμός, ο εκβιασμός και ο εκφοβισμός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι συμπτώματα έσχατης πολιτικής αλλά και ακαδημαϊκής παρακμής. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εκλείψουν και οι υποκινητές τέτοιων ενεργειών πρέπει να απομονωθούν πολιτικά» καταλήγουν.
Το μήνυμα του κ. Πολίτη που προωθήθηκε στους συνάδελφους του είναι το ακόλουθο:
«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Παρόλο που τα κεντρικά πολιτικά γεγονότα είναι πολύ σημαντικά, η δική μας παρέμβαση στο χώρο των πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στις εκλογές Συμβουλίων δεν θα πρέπει να αποσυντονιστεί. Εξ άλλου, συνιστά μέρος της γενικότερης έκφρασης κοινωνικής οργής απέναντι στην τρέχουσα πολιτική.
Όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων και Αριστοτέλειο θα επιχειρηθεί να γίνουν εκλογές την Τετάρτη 15/2.
Στα δύο ιδρύματα (ΑΠΘ και Ιωαννίνων) οι «ντόπιες» πανεπιστημιακές δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο μελών ΔΕΠ, όσο και σε επίπεδο φοιτητών, από τα όσα έχουμε μέχρι σήμερα διαπιστώσει, εκτιμάται ότι επαρκούν για να ματαιώσουν τις εκλογές. (
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χτες Παρασκευή 10/2 δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου από τους Συλλόγους διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων και ανακοινώσαμε δημόσια την πρόθεσή μας να μπλοκάρουμε τις εκλογές. Χτες επίσης επιβεβαιώθηκε από πλευράς Οργανωτικής Επιτροπής η ημερομηνία των εκλογών (15/2, ώρα 9.00-15.00) και ανακοινώθηκαν τα ακριβή σημεία των 2 εκλογικών κέντρων (αμφιθέατρα σε Βόλο και Λάρισα). Δεν γίνεται καμιά αναφορά σε επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αν αυτές δεν πραγματοποιηθούν στις 15/2.
Η κατάσταση στο Βόλο είναι υπό πλήρη έλεγχο. Η εκτίμηση των φοιτητών στη Λάρισα είναι ότι χρειάζονται ενίσχυση: επιθυμητή είναι η συμπαράσταση φοιτητών από Αθήνα, απαραίτητη είναι η παρουσία μελών ΔΕΠ. Οι σχολές που προβλέπεται να ψηφίσουν στην Λάρισα είναι Ιατρική, Κτηνιατρική, ΤΕΦΑΑ και Βιοχημεία. Μέλη ΔΕΠ από Αθήνα, ειδικά -αλλά όχι αποκλειστικά- από Ιατρική και ΤΕΦΑΑ Αθήνας, που τυχόν θα μπορούσαν να βρεθούν στη Λάρισα την Τετάρτη 15/2, θα είναι πολύ χρήσιμο.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι αδύναμη περίπτωση και οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή. Εκεί δεν υπάρχει καμιά ανάμιξη του «ντόπιου» ΕΣΔΕΠ με τη διαδικασία ματαίωσης των εκλογών. Οι πιέσεις που ασκούν εκεί οι Κουλαϊδής και Δημόπουλος είναι αφόρητες. Η μόνη συνιστώσα της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας που έχει θέση για ματαίωση των εκλογών είναι οι φοιτητές. ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ και Διοικητικοί έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητες για εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο.
Οι εκλογές για τα μέλη ΔΕΠ θα γίνουν στις 15/2 στο κτίριο της Πρυτανείας στην Τρίπολη (12.00-17.00). Δεν γίνεται καμιά αναφορά σε επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αν αυτές δεν πραγματοποιηθούν στις 15/2. Οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων του Διοικητικού Προσωπικού, του ΕΕΔΙΠ και του ΕΤΕΠ θα γίνουν στον ίδιο χώρο την Πέμπτη 16/2. Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου χρειάζεται οπωσδήποτε παρουσία μελών ΔΕΠ από άλλα πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα εκδράμουν φοιτητικές ενισχύσεις από την Πάτρα. Ήδη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο του ΕΣΔΕΠ Πάτρας Γ. Ανδρουλάκη, μου επιβεβαίωσε ότι γίνονται συνεννοήσεις με τους φοιτητές του Πατρών.
Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια προεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εκτιμώ ότι την Δευτέρα 13/2 είναι απαραίτητο να πάμε στην Τρίπολη μια ομάδα μελών ΔΕΠ (2 άτομα, προσφέρομαι να είμαι ο ένας) και φοιτητών (2 άτομα) από την Αθήνα και μια αντίστοιχη ομάδα από την Πάτρα και να βρούμε και να συζητήσουμε με τους φοιτητές της Τρίπολης.
Συνοψίζοντας, οι απαιτήσεις για την Τετάρτη 15/2 είναι: Μέλη ΔΕΠ: για Λάρισα (από Αθήνα) και ιδίως για Τρίπολη (από Πάτρα). Φοιτητές: οπωσδήποτε για Τρίπολη (από Πάτρα), ει δυνατόν για Λάρισα (από Αθήνα).»