Σύγχρονη βρετανική τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη

Η σύγχρονη βρετανική τέχνη και η συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου να έρθει πιο κοντά σε ένα νέο κοινό. Αυτός είναι ο στόχος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς) σύμφωνα με σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Να έρθει η σύγχρονη βρετανική τέχνη και η συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου πιο κοντά σε ένα νέο κοινό: Αυτός είναι ο στόχος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς) σύμφωνα με σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Από τον Damien Hirst έως τους Gilbert & George, κι από τη Sarah Lucas έως την Cornelia Parker. Εκατόν σαράντα έργα που παρουσιάζουν με τρόπο εναργή τη σύγχρονη βρετανική τέχνη θα φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο λόγος για την έκθεση «Made in Britain: Σύγχρονη Τέχνη από τη συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου» που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Βρετανικό Συμβούλιο το οποίο διαθέτει μία από τις πληρέστερες συλλογές σύγχρονης βρετανικής τέχνης στον κόσμο. Σήμερα η συλλογή του αριθμεί 8500 κομμάτια από περισσότερους από 1650 βρετανούς καλλιτέχνες. Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, υδατογραφίας, φωτογραφίας, media installations και video works, σε μια συλλογή που αντανακλά την επιτυχημένη πορεία και τη σταδιακή εξέλιξη της σύγχρονης βρετανικής τέχνης, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έως σήμερα.

Η έκθεση Made in Britain σχεδιάστηκε αρχικά από το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με μια ομάδα επιμελητών από την Κίνα και περιόδευσε από το Δεκέμβριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012 σε τέσσερα μουσεία, σε όλη τη χώρα (Sichuan Museum στο Chengdu, Xi’an Art Museum, Hong Kong Heritage Museum, Suzhou Museum). Η έκθεση αναπροσαρμόστηκε ειδικά για την παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη.

Το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός που καλύπτει τις δεκαετίες 1980-2010 περιλαμβάνει περίπου 140 έργα από ένα μεγάλο φάσμα δημιουργών, ανάμεσα στους οποίους οι Keith Arnatt, Helen Chadwick, Peter Doig, Gilbert & George, Damien Hirst, Sarah Lucas, Mark Titchner, Cornelia Parker και Mark Wallinger.

Μέσα σε αυτήν τη χρονική περίοδο που καλύπτει η έκθεση, ο ρόλος της τέχνης στη βρετανική κοινωνία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Από το Intellectual Depression των Gilbert & George (1980) μέχρι το The Sister Troop του Gary Hume (2009) η παρουσίαση αυτή αφηγείται το πώς η τέχνη χαρτογράφησε και κατέγραψε αυτές τις αλλαγές – ούσα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών μεταβολών η ίδια.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η σύγχρονη τέχνη έχει αναμφισβήτητα στρέψει το ενδιαφέρον της προς θέματα πιο κοινωνικά που απασχολούν τη βρετανική κοινωνία. Αυτή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε κοινωνικά ζητήματα μπορεί μερικώς να ερμηνευθεί και από την άφιξη μιας νέας, επιχειρηματικά τολμηρής και φιλόδοξης γενιάς καλλιτεχνών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες είναι γνωστοί συλλογικά με το όνομα YBAs (Young British Artists) και σε αυτούς ανήκουν ονόματα όπως οι προαναφερθέντες Damien Hirst και Sarah Lucas, αλλά και οι Michael Landy και Jake and Dinos Chapman.

Αλλοι παράγοντες, όπως η θέσπιση του Turner Prize το 1984 (το πρώτο βραβείο που καθιερώθηκε για νέους σύγχρονους καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο) ή το άνοιγμα της Tate Modern το 2000, η κατάργηση του εισιτηρίου στις δημόσιες γκαλερί και μουσεία το 2001, έχουν όλα συμβάλει στο να φέρουν τη σύγχρονη τέχνη πιο κοντά σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό – και μάλιστα συχνά σε ένα κοινό το οποίο δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση πάνω στις εικαστικές τέχνες.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από τα εγκαίνια της έκθεσης με την ομιλία του βρετανού καλλιτέχνη Mark Titchner. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2012.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.