Αττικόν

Eνα κτίριο με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας πληγώθηκε σοβαρά από τα χτεσινά γεγονότα αλλά όπως λένε οι εκπρόσωποι της Cinemax οι δύο κινηματογραφικές αίθουσες σώθηκαν και θα επαναλειτουργήσουν.

Το κτίριο που φιλοξενούσε τον κινηματογράφο Αττικόν, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, χτίστηκε την περίοδο 1870-1881 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ για λογαριασμό του χιώτη τραπεζίτη Σταμάτη Δεκόζη-Βούρου. Κοιτώντας κανείς υφολογικά τον χαρακτήρα του κτιρίου, συναντά κοινές αναφορές με το Μέγαρο Μελά, στην πλατεία Κοτζιά.

Στην πορεία όλων αυτών των ετών το κτίριο έχει υποστεί αλλεπάλληλες παρεμβάσεις: Αρχιτεκτονικά ανήκει στον Νέο Νεοκλασικισμό, με βασικό χαρακτηριστικό του την επιλογή στοιχείων από διάφορα ρεύματα χωρίς ενιαίο ύφος.

«Ο Τσίλερ είναι ο αρχιτέκτονας που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία της Αθήνας και άλλων αστικών πόλεων. Δεν είναι αποκλειστικά νεοκλασικός, είναι εκλεκτικός. Χρησιμοποιεί βορειοευρωπαϊκά στοιχεία, αλλά περισσότερο εμπνέεται από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο» είχε επισημάνει σε δήλωσή της παλαιότερα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Την περίοδο 1914-1920 τμήμα του κτιρίου τροποποιείται από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη για να φιλοξενήσει τον κινηματογράφο Αττικόν και οι επεμβάσεις φέρουν έντονα στοιχεία νεομπαρόκ. Ηταν, μάλιστα, η πρώτη αρχιτεκτονική επέμβαση στην οποία είχε χρησιμοποιηθεί το πρωτοποριακό για την εποχή οπλισμένο σκυρόδεμα.

Εν συνεχεία, το 1960, οι αδελφοί Γρηγοριάδου και ο Αγγελος Αγαλιώτης πήραν άδεια ορισμένων επισκευών από την Πολεοδομία Αθηνών, ενώ το 1982 πραγματοποιήθηκαν γενικές εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης επάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου.

Το Αττικόν όταν άρχισε να λειτουργεί το 1916 διαφημιζόταν ως ο πρώτος κινηματογράφος με ομιλούσες ταινίες και «χρωματιστάς εκ του φυσικού!», ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το κτίριο είχε επιταχθεί από τις γερμανικές δυνάμεις και είχε μετατραπεί σε κινηματογράφο για τους γερμανούς στρατιώτες.

Τη δεκαετία του ’30 δημιουργήθηκε και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα, «Απόλλων», στο υπόγειο του κτιρίου, και εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της Σκούρας Φιλμ υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούσαν οι δύο κινηματογράφοι από το 1929, ενώ όλα αυτά τα χρόνια γνωστά αθηναϊκά καταστήματα έδιναν το δικό τους στίγμα στο κτίριο.

Το 1996 οι δύο κινηματογραφικές αίθουσες πέρασαν στη διαχείριση της εταιρείας των αδελφών Παναγιώτη και Γιώργου Τσακαλάκη (Cinemax) – ενδιαμέσως το Αττικόν χρησιμοποιήθηκε ως θεατρική και ως μουσική σκηνή.

Σήμερα, στις 8.00 μ.μ., πολίτες της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν βουβή διαμαρτυρία έξω από τον κινηματογράφο Αττικόν, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βία και στον ευτελισμό της ζωής στην Αθήνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.