Η «ασπίδα» του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και η βάση της Σμύρνης

Η εγκατάσταση «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τουρκία γίνεται ύστερα από αίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντρες Φογκ Ράσμουσεν.

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV την Παρασκευή και απαντώντας έμμεσα στις αιτιάσεις της Ρωσίας και του Ιράν ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε πως η «ασπίδα», η οποία θα εγκατασταθεί στην Μαλάτια, γίνεται με πρωτοβουλία της Αγκυρας.

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πραγματοποιεί την Πέμπτη επίσκεψη στην Αθήνα – όπου θα συναντηθεί με κκ Παπαδήμο και Αβραμόπουλο και θα παρακαθήσει σε γεύμα με τον κ. Δήμα. Την Παρασκευή θα πάει στην Τουρκία. Ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία της Αγκύρας και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας.

Ο κ. Ράσμουνσεν ανακοίνωσε επίσης ότι η συμμαχική βάση στη Σμύρνη θα εξελιχθεί σε αρχηγείο χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας, γεγονός το οποίο, κατά την εκτίμηση του, «θα αποδειχτεί ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία και για το ΝΑΤΟ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.