Η εγκατάσταση «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τουρκία γίνεται ύστερα από αίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντρες Φογκ Ράσμουσεν.

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV την Παρασκευή και απαντώντας έμμεσα στις αιτιάσεις της Ρωσίας και του Ιράν ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε πως η «ασπίδα», η οποία θα εγκατασταθεί στην Μαλάτια, γίνεται με πρωτοβουλία της Αγκυρας.

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πραγματοποιεί την Πέμπτη επίσκεψη στην Αθήνα – όπου θα συναντηθεί με κκ Παπαδήμο και Αβραμόπουλο και θα παρακαθήσει σε γεύμα με τον κ. Δήμα. Την Παρασκευή θα πάει στην Τουρκία. Ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία της Αγκύρας και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας.

Ο κ. Ράσμουνσεν ανακοίνωσε επίσης ότι η συμμαχική βάση στη Σμύρνη θα εξελιχθεί σε αρχηγείο χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας, γεγονός το οποίο, κατά την εκτίμηση του, «θα αποδειχτεί ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία και για το ΝΑΤΟ».