Πιο κακόκεφοι οι «ηλιόλουστοι» έφηβοι

Τα συχνά «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεση των εφήβων αποδίδονται συνήθως σε ορμονικές αλλαγές, σε συναισθηματικά προβλήματα ή και στη μόνιμη «πάλη» τους με τους γονείς λόγω της συγκεκριμένης φάσης την οποία περνούν. Ωστόσο μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι κατσούφηδες έφηβοι μάλλον είναι προγραμματισμένοι από… κούνια για την κακοκεφιά – και δη κατά τους κρύους και μουντούς χειμερινούς μήνες.

Τα συχνά «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεση των εφήβων αποδίδονται συνήθως σε ορμονικές αλλαγές, σε συναισθηματικά προβλήματα ή και στη μόνιμη «πάλη» τους με τους γονείς λόγω της συγκεκριμένης φάσης την οποία περνούν. Ωστόσο μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι κατσούφηδες έφηβοι μάλλον είναι προγραμματισμένοι από… κούνια για την κακοκεφιά – τουλάχιστον κατά τους κρύους και μουντούς χειμερινούς μήνες.

«Κατσούφικοι» οι ηλιόλουστοι μήνες

Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι που έχουν γεννηθεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν εποχική συναισθηματική διαταραχή σε σύγκριση με εκείνους που έχουν γεννηθεί τους πιο ψυχρούς μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία του φαινομένου, εκτιμούν ότι σχετίζεται με τη μεγαλύτερη έκθεση αυτών των παιδιών στο φυσικό φως του ήλιου στην αρχή της ζωής τους η οποία «προγραμματίζει» με ιδιαίτερο τρόπο το νευρικό σύστημά τους.

Η νέα μελέτη είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά ερευνών που μαρτυρούν ότι η εποχή κατά την οποία γεννιέται κάποιος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του.

Επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία

Για παράδειγμα προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται τον χειμώνα έχουν μεγαλύτερη τάση να εμφανίσουν αλλεργίες και σχιζοφρένεια ενώ τα παιδιά που γεννιούνται το καλοκαίρι είναι συνήθως ψηλότερα και δυνατότερα αλλά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης. (διαταραχή που συνδέεται με δυσανεξία στη γλουτένη).

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ιταλοί ερευνητές συνέλεξαν 1.523 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 ως 17 ετών. Ο κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο ήταν σχεδιασμένο ώστε να μετρά τις εποχικές μεταπτώσεις της διάθεσης στις μικρές ηλικίες. Συγχρόνως οι ειδικοί κατέγραψαν την ημερομηνία γέννησης του κάθε παιδιού.

«Χείρα βοηθείας» στην πρόληψη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Psychiatry Research» τα παιδιά που είχαν γεννηθεί σε ηλιόλουστη εποχή ήταν πιο ευάλωτα στην επίδραση των μικρότερων σε διάρκεια, πιο σκοτεινών χειμερινών ημερών σε σύγκριση με όσα είχαν γεννηθεί σε πιο «μουντούς» μήνες.

Με βάση τα ευρήματά τους οι επιστήμονες σημειώνουν ότι «αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής των εφήβων και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση κάποιας ψυχικής νόσου αργότερα στη ζωή τους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.