Προς απώλεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) οδεύει η χώρα μας, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίζει τις προτάσεις του εισηγητή, κ. Τζιλ Τσίτσεστερ, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, διαμελίζουν τον φορέα σε Ηράκλειο, Αθήνα και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Κοινοτικής Επικράτειας επιλέξει το διοικητικό του συμβούλιο.

Μάλιστα, εάν φύγει ο ENISA από το Ηράκλειο, μία επένδυση 60 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. και περίπου 11 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα, πάει στράφι.

Η Ελλάδα πιάστηκε στην κυριολεξία στον ύπνο, αφού επέδειξε πλήρη αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011, όταν οι διεκδικητές του οργανισμού ξεκίνησαν να κινούνται διπλωματικά προς πάσα κατεύθυνση για την εξεύρεση υποστηρικτών και δεν αντέδρασε, παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.

Ήδη, έχει δημιουργηθεί διακομματική συναίνεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας κι Ενέργειας (ITRE) υπέρ των προτάσεων Τσίτσεστερ, καθώς σχεδόν άπαντες, ακόμη και οι υποστηρικτές των Ελληνικών θέσεων, πιστεύουν ότι η Ελλάδα συναινεί με το πλαίσιο του Άγγλου συντηρητικού Ευρωβουλευτή!

Αυτή η εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα συνεχών διαρροών ανακριβειών από κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από την διάχυτη εντύπωση ότι ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Βορίδης συναινεί με τις συγκεκριμένες θέσεις, κάτι που ειπώθηκε έπειτα από την πρώτη συνάντηση που είχε με την επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα, κυρία Νέλλη Κρουζ.

Οι προτάσεις Τσίτσετσερ, που προβλέπουν την παραμονή μόνο της έδρας του ENISA στο Ηράκλειο, την μεταφορά του επιχειρησιακού του βραχίονα στην Αθήνα χωρίς καμία διασφάλιση για την παραμονή του στην πρωτεύουσα και, κυρίως το δικαίωμα ίδρυσης παραρτημάτων σε όλη την κοινοτική επικράτεια, σχεδόν ταυτίζεται με τις άτυπες προτάσεις της κυρίας Κρουζ, η οποία ανταλλάζει το εν λόγω «πακέτο» με την επέκτασης της προσωρινής εντολής του ENISA έως το 2020. Σημειωτέον ότι ο φορέας είναι ο μοναδικός στην Ε.Ε. που δεν έχει μόνιμη εντολή λειτουργίας από το Συμβούλιο.

Η «παραφωνία» του ΛΑΟΣ
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ρόλο – κλειδί σε αυτή την δυσχερή εξέλιξη διαδραμάτισε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, κυρία Νίκη Τζαβέλλα, η οποία – εν αντιθέσει με την πλειονότητα των ελλήνων συναδέλφων της – βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της επιχειρησιακής μονάδας του ENISA στην Αθήνα και φέρεται να έπεισε τον κ. Βορίδη για την ορθότητα της συγκεκριμένης θέσης.

Επίσης, ιδιαίτερα αρνητικό κρίνεται το γεγονός ότι σκιώδης εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ορίστηκε ο Γερμανός, κ. Κρίστιαν Έλερ, ο οποίος συμμερίζεται τις προτάσεις της κυρίας Κρουζ. Μάλιστα, έχουν εκτυλιχθεί πρωτοφανείς μηχανορραφίες, αφού έπειτα από συνεχείς αναβολές της συζήτησης του ζητήματος, δεν κατέστη δυνατόν να γνωστοποιηθούν οι θέσεις του ΕΛΚ επί της έκθεσης Τσίτσεστερ!

Στο μεσοδιάστημα, το περιβάλλον της κυρίας Κρουζ διέδωσε αποτελεσματικό ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά του επιχειρησιακού βραχίονα του ENISA στην Αθήνα. Ωστόσο, έλληνες Ευρωβουλευτές προεξοφλούν ότι εάν μεταφερθεί ο οργανισμός στην πρωτεύουσα, σύντομα μεγαλύτερα «ψάρια», όπως το Λονδίνο ή το Άμστερνταμ θα τον αρπάξουν.

Το γαϊτανάκι των διεκδικητών του ENISA ξεπέρασε μάλιστα όλα τα εσκαμμένα, αφού ακόμη και όταν η Ελλάδα ικανοποίησε όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις (το Ευρωπαϊκό σχολείο, οι κτιριακές υποδομές κτλ), άλλαξαν επιχειρηματολογία, επικαλούμενοι άσχετα επιχειρήματα όπως το ότι το Ηράκλειο δεν προσελκύει προσωπικό υψηλού επιπέδου και δεν έχει τεχνολογικές εταιρίες.

Μάλιστα, οι κωλυσιεργίες έφτασαν σε τέτοιο βαθμό που οι τροπολογίες κατατέθηκαν το απόγευμα της περασμένη Πέμπτης, προκειμένου να μην προλάβουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση, αφού σχεδόν όλοι είχαν καταλάβει πως η Ελλάδα συμφωνεί με τις προτάσεις Κρουζ.

Μη αναστρέψιμα γεγονότα
Εάν περάσουν οι προτάσεις Τσίτσεστερ την Δευτέρα, το επόμενο στάδιο είναι η ψηφοφορία από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο ή τον Μάιο, η οποία ουδέποτε έχει ανατρέψει ψήφισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Στη συνέχεια, το θέμα πηγαίνει στο Συμβούλιο των υπουργών Επικοινωνιών, όπου τα πράγματα θα θεωρούνται πια τελειωμένα.

Οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές επιδίδονται πλέον σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να εξηγήσουν στους συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες χώρες την κατάσταση και να κερδίσουν υποστηρικτές υπέρ των Ελληνικών θέσεων.

Ρήξη Τσουκαλά – Τζαβέλλα
Η υποστήριξη της κυρίας Τζαβέλλα στις προτάσεις Τσίτσεστερ προκύπτει και από επιστολή που έστειλε στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Ι. Τσουκαλά με την οποία του επισημαίνει ότι «η πρόταση Ηράκλειο-Βρυξέλλες είναι αποδοχή ότι αν δεν γίνεται μόνο στο Ηράκλειο, παραιτούμεθα του εθνικού δικαιώματος να αναπτυχθεί ο ΕΝΙΣΑ στην Αθήνα. Είναι σαν να λέμε ή Ηράκλειο ή πάρτε το στις Βρυξέλλες».

«Αντιθέτως, η δική σας πρόταση καταργεί την Ελλάδα και το Ηράκλειο (Ηράκλειο-Βρυξέλλες)»
επισημαίνει, υπογραμμίζει ότι «έτσι όπως έγινε η συμφωνία το 2003 και η απόφαση για το liaison office των Αθηνών έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» και καταλήγει, λέγοντας ότι «ο καθένας διατηρεί το δικαίωμα των αποφάσεών του».
Ο κ. Τσουκαλάς απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν οφείλω να εξηγήσω εγώ γιατί τηρώ, με συνέπεια, την ίδια διαπραγματευτική θέση, αλλά οφείλετε να εξηγήσετε εσείς και το Υπουργείο, πώς και γιατί άλλαξε αυτή η θέση. Αυτό που κατάφερε ο κος Υπουργός είναι να πριονίσει το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι μας καθόμαστε, να επιτρέψει στην Επίτροπο Κρουζ να τον βραχυκυκλώσει και να υποσκάψει εν τέλει τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου». απάντησε στην επιστολή, ο κ. Τσουκαλάς.
Επίσης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Αντιλαμβάνομαι την προσπάθειά σας να προστατεύσετε τον Υπουργό κο Βορίδη, ωστόσο θα ήθελα να περιγράψω με μια σύντομη μεταφορά, εύκολα κατανοητή από όλους, το πώς υπονομεύθηκε η θέση που με συνέπεια όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές τηρούσαν στην Επιτροπή ITRE:

– Η αντίδραση του Υπουργού στην «μπλόφα» της σιδηράς κυρίας Κρουζ τι θα κλείσει τον ENISA αποτελεί μια περίπτωση ήττας τύπου «Ιμίων».

– Η τακτική υποχώρηση που επιχείρησε ο Υπουργός αξιοποιήθηκε ως άτακτη από την κα Κρους και ως τέτοια παρουσιάστηκε από τους κυρίους Τσίτσεστερ και Έλερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

– Αποτέλεσμα αυτής της υποχώρησης ήταν η κατάρρευση του μετώπου και όλων των επιχειρημάτων που είχαμε επιστρατεύσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η αναδίπλωση όσων σκιωδών εισηγητών τηρούσαν φιλελληνική θέση. Δεν είχαν φυσικά κανέναν λόγο να φανούν ελληνικότεροι των Ελλήνων, εφόσον ο ίδιος ο Έλληνας Υπουργός αναγνώριζε την ακαταλληλότητα του Ηρακλείου για λειτουργική έδρα ενός σημαντικού τεχνοκρατικού Οργανισμού και αποδεχόταν τη διάσπασή του. Κι αυτό χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά.

– Η υποχώρηση αυτή δεν επιτρέπει καν στους Έλληνες Ευρωβουλευτές να δώσουν τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια μάχη δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Μια μάχη που ακόμη κι αν χανόταν δεν θα οδηγούσε σε χειρότερο αποτέλεσμα από τις προτάσεις Τσίτσεστερ και από αυτό στο οποίο ήδη φερόμαστε να έχουμε συμφωνήσει (ή καλύτερα, συρθεί) από μόνοι μας! Δημιουργήσαμε, έτσι, μόνοι μας, μια «γκρίζα ζώνη» που εκτείνεται από το Ηράκλειο ίσα με τις Βρυξέλλες και η οποία νομοτελειακά θα καταπιεί σε λίγα χρόνια ολόκληρο τον ENISA».