«Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων της Πορτογαλίας υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές δεν ανταμείβουν τις προσπάθειες εξορθολογισμού των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μέσω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται και ότι φοβούνται ότι τα πορτογαλικά χρέη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ελληνικά»
, αναφέρει ανάλυση του Bloomberg που υπογράφουν η Εμα Τσάρλτον και ο Ζοάο Λίμα.Οι επενδυτές που κατέχουν πορτογαλικά ομόλογα υπέστησαν από την αρχή του τρέχοντος έτους ζημιές 8,8% – πρόκειται για την χειρότερη επίδοση κρατικών ομολόγων μεταξύ 26 χωρών, όπως διαπιστώνουν το Bloomberg και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εταιρειών Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.
«Η πτώση των πορτογαλικών ομολόγων, που έστειλε την εβδομάδα αυτή τις αποδόσεις τους στα υψηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ από την Πορτογαλία, αναδεικνύουν τον κίνδυνο να υποστούν οι επενδυτές μεγαλύτερες απώλειες, γνωστές ως «κούρεμα»», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων. Προσθέτει, ωστόσο, το Bloomberg ότι οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η Πορτογαλία έχει λιγότερα προβλήματα χρηματοδότησης από όσα η Ελλάδα.
Αναγνωρίζουν επίσης ότι η πρόοδος που έχει πετύχει σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει ευκολότερα την κρίση της αγοράς ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι στα τέλη του 2011 ξεπερνούσε κατά τι το 90% από 83,3% που ήταν το 2010. Στόχος του ελληνικού PSI είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% το… 2020.
Παρά ταύτα, στις 30 Ιανουαρίου η τιμή των 10ετών ομολόγων της πορτογαλικής κυβέρνησης είχε υποχωρήσει χαμηλότερα από το 40% της ονομαστικής αξίας τους. Η κυβέρνηση της Λισσαβόνας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επενδυτές να τους ζητηθεί να δεχθούν μείωση της αξίας των επενδύσεών τους, όπως ζητήθηκε από τους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα.
Αλλες είναι, όμως, οι διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων και οι εκτιμήσεις των ειδικών και άλλες οι βουλές των αγορών. Η Πορτογαλία βρίσκεται κι αυτή στη δίνη του «σπιράλ θανάτου» στο οποίο περιδινίζεται ανεξέλεγκτα εδώ και τρία χρόνια η Ελλάδα, εδώ και έναν χρόνο ολόκληρη η ευρωζώνη. Η «προφητεία» θα εκπληρωθεί αν καταστραφεί το ευρώ. Το Bloomberg μιλά για παραδοξότητες, αλλά αυτό είναι το στοίχημα των αγορών.