Οι παλιοί κηπουροί συνηθίζουν να λένε ότι το κλάδεμα «θέλει μάτι, καλό χέρι και σκληρή καρδιά». Το σίγουρο είναι ότι θέλει και χειμώνα καιρό, όταν οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. Η κηποτεχνική αυτή εργασία δεν είναι εύκολη, μπορείτε όμως να την κάνετε – με λίγη προσοχή – και μόνοι σας. Θεωρείται άλλωστε απαραίτητη για την ανανέωση και την υγιή ανάπτυξη του φυτού.
Το κλάδεμα τους χειμερινούς μήνες επιβάλλεται στα φυλλοβόλα φυτά, καθώς βρίσκονται σε λήθαργο. Τα αειθαλή κλαδεύονται και άλλες εποχές του χρόνου_ υπό προϋποθέσεις, βεβαίως, όπως οι καιρικές συνθήκες. Διαφορετικές ανάγκες έχουν φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα, όπως η τσιντόνια και η φορσύθια : κλαδεύονται αφότου τελειώσει η ανθοφορία τους. Άλλα είδη, όπως η αγγελική, έχουν ανάγκη κλαδέματος κάθε δύο ή τρία χρόνια.
Τα οφέλη του κλαδέματος
• Διαμορφώνεται και διατηρείται το σχήμα των φυτών. Ελέγχεται το μέγεθος και το ύψος τους, ενώ τα αναρριχώμενα φυτά κατευθύνονται προς την επιφάνεια που πρέπει να καλυφθεί.
• Το κλάδεμα είναι απαραίτητο και για την ίδια τη ζωή του φυτού. Αφαιρούνται τα κλαδιά που δεν χρειάζονται. Κόβονται τα ξερά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια_ είναι πηγές ασθενειών.
• Επιτυγχάνεται η ανανέωση και η καλύτερη ανάπτυξη του φυτού, καθώς επέρχεται ισορροπία σε δύο ανταγωνιστικές λειτουργίες του φυτού, τη βλάστηση και την ανθοφορία. Η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση και το αντίθετο. Στόχος, είναι ένα φυτό με πλούσιο φύλλωμα και βλάστηση, αλλά και έντονη ανθοφορία.
• Το φυτό αερίζεται και φωτίζεται καλύτερα.
Μικρά μυστικά
Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή αέρα. Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
Αν φυσά αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες. Oι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού, καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.
Αν, αφού κλαδέψετε, υπάρξουν προβλήματα από το κρύο, πρέπει να κόψετε τα χαλασμένα τμήματα του κλαδιού. Αυτό θα προστατέψει το υπόλοιπο κλαδί από το κρύο. Την άνοιξη μπορεί να βλαστήσουν ξανά από εκεί , καθώς μπορεί να μην είναι τελείως ξερά.
Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο. Oι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.
Πώς θα κλαδέψετε μόνοι σας
Χρησιμοποιείστε καλό ψαλίδι κλαδέματος. Ποτέ μην τραβάτε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
Αφαιρέστε και ορισμένα υγιή κλαδιά, καθώς και κλαδιά με μπουμπούκια για πιο έντονη ανθοφορία.
Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων.
Κάνετε την τομή πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή λουλούδι.
Κόβετε λοξά, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός.
Κόψτε τα κλαδιά από τη βάση τους.
Αφαιρέστε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.
Προμηθευτείτε τα απαραίτητα
Ψαλίδι καλής ποιότητας_ προσοχή στη λάμα, δεν πρέπει να κόβετε άλλα υλικά. Μετά το τέλος κάθε κλαδέματος, χρειάζεται απολύμανση με οινόπνευμα.
Πριονάκι: απαραίτητο για πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά. Πρέπει να έχει λάμα φτιαγμένη έτσι, ώστε να κάνει λεία τομή.
Αλοιφή επούλωσης πληγών: στα ειδικά κηποτεχνικά καταστήματα υπάρχει ειδική αλοιφή για τις μεγάλες τομές. Μέχρι να «κλείσει» η πληγή, η αλοιφή εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.
Γάντια: απαραίτητα για την προστασία των χεριών.