«Εξαιρετικά δύσκολες» χαρακτήρισε σήμερα τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του eurogroup
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι οι σχετικές συνομιλίες «θα τερματιστούν σύντομα» με την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, η διαδικασία παρατείνεται όπως σημειώνουν σήμερα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι «η από καιρό αναμενόμενη συμφωνία έχει σημειώσει μεγάλη καθυστέρηση κυρίως λόγω της διχογνωμίας των δύο κυριότερων δανειστών της Ελλάδας, της Γερμανίας και του ΔΝΤ».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει «με όλο και πιο στεντόρεια φωνή» ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους μόνο κατά το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιώτες (τράπεζες και επενδυτικά ταμεία) δεν αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το Ταμείο εκτιμά ότι θα πρέπει να εμπλακούν στη συμφωνία τα κράτη (της ευρωζώνης) και η ΕΚΤ. «Μάλιστα έχει εφεύρει έναν νέο ευφημισμό αντίστοιχο του PSI για την αναγκαία όπως θεωρεί συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους: το OSI (official sector involment)» αναφέρει η εφημερίδα.
Εντελώς αντίθετη είναι η οπτική της Γερμανίας. Το Βερολίνο αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα της εμπλοκής των ευρωπαϊκών χωρών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και θεωρεί ότι για να καλυφθεί το «κενό» που υπάρχει μεταξύ της επιδιωκόμενης μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ και των ρεαλιστικών προοπτικών μείωσής του μέσω του PSI θα πρέπει να ληφθούν ακόμα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ αντιτάσσει ότι τυχόν πρόσθετα μέτρα θα επιδείνωναν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκτροχιάζοντας πλήρως το πρόγραμμα μείωσης του χρέους.
Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε εσωτερικό διχασμό σχετικά με τη συμμετοχή της στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Αναφέρει πάντως ότι πιθανή απόφαση για εμπλοκή σε αντίστοιχο σχέδιο κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει δεν πρόκειται να ληφθεί πριν την ολοκλήρωση του PSI.
Διευκρινίζει μάλιστα ότι τα ελληνικά χρεόγραφα που έχει στο «χαρτοφυλάκιό» της η κεντρική τράπεζα της Φρανκφούρτης πιθανόν να μη φτάνουν τα 55 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της Barclays και της UBS κάνουν λόγο για ομόλογα ύψους 36-55 δισ. ευρώ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μια πιθανή «παράκαμψη» της άρνησης της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι η αποδοχή εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να συμμετάσχουν στο κούρεμα. Οι 17 κεντρικές τράπεζες κατέχουν συνολικά ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ και σε περίπτωση που αποδέχονταν να ζημιές 50% το ελληνικό χρέος θα περιοριζόταν επιπλέον κατά έξι δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η γαλλική εφημερίδα Les Echos σημειώνει ότι «απομένουν υπό συζήτηση πολλά σημαντικά ζητήματα» βασιζόμενη και στις εκτιμήσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης Π. Καψή.
Στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε σήμερα και ο αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος Πολ Κρούγκμαν. Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε σε οικονομικό συνέδριο στη Μόσχα ότι «η ελληνική κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη» εκτιμώντας ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη.
«Η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση (default) στο χρέος της. Στην ουσία αυτό έχει ήδη γίνει. Το ερώτημα που μένει ανοικτό είναι αν αυτό θα συνοδευτεί από έξοδο από την ευρωζώνη ή όχι. Εκτιμώ ότι στην παρούσα φάση το πιθανότερο είναι ότι θα φύγει και από το ευρώ» δήλωσε ο Κρούγκμαν.