«Είμαστε ελαφρώς ανήσυχοι για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί εντός του χρονικού πλαισίου. Όμως δεν βρισκόμαστε εκτός σχεδίου αλλά η Ελλάδα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα» δήλωσε ο ίδιος.
«Από κοινού δράση»
Η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα θα πρέπει να βελτιωθεί με τη σύμφωνη γνώμη της χώρας-εταίρου στην ευρωζώνη, σημειώνει η γερμανική κυβέρνηση. «Θα προχωρούμε πάντοτε στο πνεύμα της συνεργασίας και της δράσης από κοινού με την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.
Ο γερμανός αξιωματούχος επεσήμανε, όμως, ότι συνεχίζει να είναι απαραίτητη η ένταση της εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, «γι’ αυτό θα υπάρξουν διαβουλεύσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά επίπεδα και μετά την έκθεση της τρόικας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, το πράσινο φως για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα μπορούσε να ανάψει την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για πιθανή συνάντηση των υπουργών οικονομικών.
Επιμένουν οι διαφωνούντες
Πάντως, εριδες στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας και ιδιαιτέρως στους κόλπους των αδελφών κομμάτων CDU και CSU (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) έχει σπείρει το σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Bild.
Το συντηρητικών πολιτικών τάσεων γερμανικό ταμπλόιντ προβλέπει μάλιστα διαφοροποίηση περισσοτέρων από 40 βουλευτών των δύο κομμάτων και καταψήφιση του δεύτερου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εξασφάλιζε πολύ δύσκολα την πλειοψηφία με τις δικές του μόνο δυνάμεις», δήλωσε στην εφημερίδα «στέλεχος των αδελφών κομμάτων», που δεν κατονομάζεται.
Σενάρια των ακραίων
Εξάλλου, τα σενάρια της εξόδου από την ευρωζώνη και της «άνευ μείζονος καταστροφής» χρεοκοπίας της Ελλάδας επαναφέρουν αντιστοίχως στελέχη της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε. Σημειωτέον ότι πρόκειται για δύο σενάρια που έχουν «ατονήσει» εσχάτως, καθώς μοιάζει να έχει γίνει συνείδηση στους κεντρικούς πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης (φευ, όχι και στους ακραίους…) ότι οι κίνδυνοι από την εφαρμογή τους θα είναι μεγαλύτεροι από τα ωφέλη.
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU Γκέρτα Χάσελφελντ δήλωσε συγκεκριμένα στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ότι «η Ελλάδα πρέπει να τακτοποιήσει τα του οίκου της» και ότι «εάν μια χώρα δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τους όρους που συνδέονται με τις βοήθειες που λαμβάνει, τότε πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αποχώρησης της χώρας αυτής από την ευρωζώνη».
Η βαυαρή πολιτικής σημειώνει ότι από νομικής πλευράς η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει. «Επομένως», λέει, «πρέπει να προβλεφθεί η εισαγωγή της, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό η πίεση στις συγκεκριμένες χώρες για μεταρρυθμίσεις θα έχει αποτέλεσμα». Τέλος, η Χάσελφελντ δεν θεωρεί αναγκαία την αύξηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης, ενώ απορρίπτει ασυζητητί την έκδοση ευρωομολόγων.
Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας του CSU Αλεξάντερ Ντομπρίντ δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί εάν θα εγκαταλείψει με τη θέλησή της την ευρωζώνη, διότι «εάν η Ελλάδα δεν επιδεικνύει την αναγκαία βούληση να εφαρμόσει στην πράξη όλα όσα χρειάζονται για την εξυγίανση της χώρας τότε πρέπει εκεί να ξανασκεφτούν σοβαρά μια νέα αρχή εκτός της ευρωζώνης».
«Διαχειρίσιμη η χρεοκοπία»
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος με το CDU και το CSU Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, η Ευρώπη θα μπορούσε να… αντέξει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Θα ήταν πικρό μεν, αλλά ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας θα ήταν διαχειρίσιμη, εν ανάγκη…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρούντερλε.στην Allgemeine Zeitung.
Προσθέτει, πάντως, ο γερμανός πολιτικός ότι η ΕΕ δεν αποσύρει την χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα και ότι η κοινή γνώμη «πρέπει να αποκτήσει την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν».
Τέλος, ο Μπρούντερλε θεωρεί λάθος την επιβολή ενός δημοσιονομικού Επιτρόπου στην Αθήνα διότι «η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος» και «θα πρέπει να σέβεται κανείς τις νοοτροπίες και τις ιδιορρυθμίες των άλλων», ενώ επανέφερε την ιδέα της ίδρυσης μιας καταπιστευτικής εταιρείας κατά το πρότυπο της ανατολικογερμανικής Treuhand για την Ελλάδα – πρόκειται για την εταιρεία η οποία μετά από την ένωση των δύο Γερμανιών διοργάνωσε την την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.