Στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση ενηλίκων και τη Δια Βίου Μάθηση. Τις λεπτομέρειες της μεγαλόπνοης αυτής «αποστολής» συζήτησαν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.
«Σήμερα αποφασίσαμε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να τρέξουμε τις διαδικασίες ώστε ο κάθε δήμος να μπορέσει άμεσα να αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια από τα 65 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ, που λιμνάζουν, για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από την εκπαίδευση ενηλίκων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.
«Συμφωνούμε, δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθεί από πόρους, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε» δήλωσε σχετικά ο κ. Ασκούνης. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή από το υπουργείο Παιδείας και την ΚΕΔΕ για να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας και αμέσως μετά στην υλοποίησή της. «Πρόκειται για δομές εκπαίδευσης ενηλίκων, αναπτυξιακά προγράμματα, ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Δομές βάσει των αναγκών κάθε περιοχής» είπε ο κ. Ασκούτης.
Τα συσσίτια και η βοήθεια
«Είμαστε σε συνεργασία με διευθυντές σχολείων στην Καλλιθέα για να εξακριβώσουμε αν και κατά πόσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα» ανέφερε ο κ. Ασκούνης σχετικά με το θέμα των μοντέρνων «συσσιτίων» σε σχολεία περιοχών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, όπου θα δίνονται κουπόνια σε μαθητές. «Η εξαγγελία για τα πρώτα 18 σχολεία, με τρόπο που δεν προσβάλλει το παιδί και την οικογένεια, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ζούμε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική οικονομική και πολιτική κρίση. Αυτή η κρίση πλήττει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού» κατέληξε ο κ. Ασκούνης.
Πάντως για το ίδιο θέμα η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας κυρία Μαρία Ηλιοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεχόμαστε πολλά αιτήματα για σίτιση μικρών μαθητών από διευθυντές σχολείων, δημοτικών νηπιαγωγείων, κυρίως ολοήμερων».
«Κάποια παιδάκια δεν έχουν μεσημεριανό φαγητό. Ξεκινήσαμε με λίγες μερίδες και σήμερα είναι 250. Έχουμε λάβει βοήθεια κυρίως σε ξηρά τροφή από ιδιώτες γιατί 200 παιδάκια των δημοτικών παιδικών σταθμών δεν είχαν φαγητό τις 15 ημέρες που έκλεισαν τα σχολεία τα Χριστούγεννα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Δεχθήκαμε βοήθεια και από Κύπρο 12 τόνους τροφίμων τα οποία στείλαμε σταδιακά στις οικογένειες αυτών των παιδιών που έχουμε εντοπίσει ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα. Συνολικά σιτίζουμε 1.700 παιδιά και οικογένειες» κατέληξε.