Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το NEOShield Project, ένα πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος προστασίας της Γης από αστεροειδείς ή κομήτες που ενδέχεται να απειλήσουν τον πλανήτη μας.
Το πρόγραμμα
Επιστήμονες από πολλές χώρες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα το οποίο θα συντονίζεται από το Ινστιτούτο Πλανητικών Ερευνών του Κέντρου Αεροδιαστημικής της Γερμανίας στο Βερολίνο. Το πρόγραμμα έχει λάβει σε πρώτη φάση χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και 1.8 εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές προσφορές.
Οι επιστήμονες θα κληθούν αρχικά να αποφασίσουν ποια από τις διάφορες ιδέες που έχουν ήδη προταθεί, ή ίσως κάποια άλλη καινούργια, θα υλοποιηθεί. Οι επικεφαλείς του προγράμματος πιστεύουν ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας. Ευελπιστούν ότι η πρότασή τους θα βρει ανταπόκριση και θα λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να κατασκευάσουν το σύστημα προστασίας και μέχρι το 2020 να κάνουν την πρώτη δοκιμή του.
Οι ιδέες
Η NASA υπολογίζει ότι υπάρχουν περί τους χίλιους αστεροειδείς με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου και περίπου 20 χιλιάδες με διάμετρο άνω των 100 μέτρων που κυκλοφορούν στην διαστημική μας γειτονικά και θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν τον πλανήτη μας.
Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις για την ανάπτυξη ενός συστήματος προστασίας της Γης. Μια εξ αυτών είναι η ρίψη σε έναν επικίνδυνο αστεροειδή πυρηνικών πυραύλων που θα τον καταστρέψουν. Άλλη ιδέα είναι η ρίψη κάποιων βλημάτων που δεν θα καταστρέψουν τον διαστημικό βράχο αλλά θα τον υποχρεώσουν να αλλάξει πορεία. Μια τρίτη ιδέα είναι να στείλουμε ένα ειδικό σκάφος κοντά στον αστεροειδή που μας απειλεί και αυτό, χρησιμοποιώντας την βαρυτική του δύναμη, να εκτρέψει τον αστεροειδή από την πορεία του.
«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα αφορά μια επιστημονικά εφικτή αλλά και οικονομικά προσιτή λύση. Θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα τέτοιο σύστημα. Μια ιδανική λύση ίσως είναι ένα σύστημα που θα συνδυάζει την απομάκρυνση του αστεροειδή με κινητικά αλλά και βαρυτικά μέσα» αναφέρει ο Άλαν Χάρις, επικεφαλής του προγράμματος NOEShield.