«Plan Β» για το ομόλογο των €14,5 δισ.

Σχέδιο Β για τον διακανονισμό του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου αναζητεί η κυβέρνηση καθώς στενεύουν τα περιθώρια για το PSI. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ξένα και ελληνικά δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του Δημοσίου τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για το «κούρεμα» εξετάζουν ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συναίνεση για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα να προχωρήσει μονομερώς στην αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν με νέα.

Σχέδιο Β για τον διακανονισμό του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου αναζητεί η κυβέρνηση καθώς στενεύουν τα περιθώρια για το PSI. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ξένα και ελληνικά δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του Δημοσίου τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για το «κούρεμα» εξετάζουν ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συναίνεση για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα να προχωρήσει μονομερώς στην αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν με νέα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία και σε εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί βιώσιμη λύση για το χρέος.

Σε μονομερή αλλαγή (unilateral action) των όρων έκδοσης των ομολόγων μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόταση των νομικών συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, να ψηφίσει η Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία να προβλέπει ότι οι τίτλοι που λήγουν θα αντικατασταθούν από νέους. Ετσι οι πιστωτές αντί για χρήματα θα πάρουν ομόλογα.

Με τον τρόπο αυτόν ο πολιτικός χρόνος παρατείνεται πέραν της 20ής Μαρτίου και η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει πλέον χωρίς δανειακή σύμβαση και με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Οπως σημειώνουν πολιτικοί κύκλοι, στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα διεξαχθούν με βασικό αντικείμενο την αποδοχή ή όχι του νέου μνημονίου, δηλαδή την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.
Οσο καθυστερεί η πολιτική συναίνεση στις απαιτήσεις της τρόικας το ενδεχόμενο αυτό εκτιμάται ότι θα γίνεται πιο πιθανό. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν επισημάνει σε κάθε τόνο ότι για να πάρουμε το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποδεχθούμε τους όρους τους. Και χωρίς την οικονομική βοήθεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί το PSI, ανεξάρτητα από το αν οι πιστωτές μας καταλήξουν ή όχι σε συμφωνία για το «κούρεμα» των ομολόγων. Και τούτο διότι το PSI προβλέπει την καταβολή σε μετρητά του 15% των ομολόγων που θα «κουρευθούν». Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ τα οποία η Ελλάδα θα εξασφαλίσει από το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι λοιπόν πιέζουν για να υλοποιήσει η Ελλάδα όσα έχει δεσμευθεί και ακόμη περισσότερα με το νέο μνημόνιο και εμφανίζονται αποφασισμένοι να δοκιμάσουν την αντοχή του πολιτικού συστήματος. Την περασμένη εβδομάδα τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσαν ως απαράβατο όρο για την εκταμίευση της νέας βοήθειας τη συμφωνία των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση στο πρόγραμμα των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

«Δεν υπάρχουν λεφτά για την Ελλάδα αν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει»
είναι το μήνυμα που μεταδίδουν με κάθε ευκαιρία στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, «οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο θέλουν να δουν την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας διότι, αν υποχωρήσουν στην Ελλάδα, μια χώρα με χαμηλή διαπραγματευτική ισχύ, τι θα γίνει με την Ιταλία; Πώς θα ζητήσουν από τους Ιταλούς, π.χ., να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις όταν η Ελλάδα δεν το έκανε;» αναφέρουν.
Μάλιστα, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα δεν υπάρχει στην επίσημη ατζέντα. «Το PSI θα μπει στην ατζέντα τη στιγμή που η Ελλάδα θα ψηφίσει τα μέτρα που απαιτούν οι Ευρωπαίοι» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Η επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Στόχος είναι το PSI να έχει ξεκινήσει ως τις 13 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν τους όρους και να νομοθετηθούν από τη Βουλή οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC). Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία του νομικού πλαισίου για το «κούρεμα» των ομολόγων και να καταρτιστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών που θα προηγηθεί του τελικού διακανονισμού τον Μάρτιο.

Γαλάζια ήθη
Ομολογιακή «βόμβα» με… καπέλο
Το ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου αφορά μια έκδοση τριετών τίτλων το πρώτο εξάμηνο του 2009, επί υπουργίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, με επιτόκιο 4,3%. Ηταν τότε που ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής καυχιόταν ότι «καταφέραμε και δανειστήκαμε μέσα σε τέσσερις μήνες όσα χρειαζόμαστε για όλον τον χρόνο». Πράγματι δανειστήκαμε συνολικά 42,5 δισ. ευρώ σε τριετή, πενταετή και δεκαετή ομόλογα με «τσιμπημένα» επιτόκια. Η σπουδή της κυβέρνησης να δανειστεί στην αρχή του έτους, για να κάνει την πολιτική της στη χρονιά με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, την οδήγησε στο να ολοκληρώσει τον δανεισμό στο αποκορύφωμα της κρίσης και να πληρώσουμε επιτόκια υψηλότερα κατά 1%-1,5%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.