Μη νομίζει το ΚΚΕ ότι τρώμε αστακούς και μας πλακώσει

Ηταν 17 Ιανουαρίου όταν μέλη του ΠΑΜΕ μπούκαραν στον 6ο όροφο των γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ. Η ασφάλεια του προέδρου του ΣΕΒ μετέφερε τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο σε άλλο δωμάτιο. Οι διαδηλωτές τον αναζητούσαν λέγοντας μάλιστα ότι ήθελαν να του φορέσουν κουκούλα και να αποκαλέσουν «προδότη» τον σημαντικότερο ταξικό αντίπαλό τους. Οι «εισβολείς» τον εντόπισαν κλειδωμένο στην παρακείμενη αίθουσα και αφού άρπαξαν ένα μαχαίρι από το κυλικείο επιχείρησαν να τη διαρρήξουν, χωρίς επιτυχία, ενώ απαθανάτιζαν την όλη «επιχείρηση» με κάμερα.

Ηταν 17 Ιανουαρίου όταν μέλη του ΠΑΜΕ μπούκαραν στον 6ο όροφο των γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ. Η ασφάλεια του προέδρου του ΣΕΒ μετέφερε τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο σε άλλο δωμάτιο. Οι διαδηλωτές τον αναζητούσαν λέγοντας μάλιστα ότι ήθελαν να του φορέσουν κουκούλα και να αποκαλέσουν «προδότη» τον σημαντικότερο ταξικό αντίπαλό τους. Οι «εισβολείς» τον εντόπισαν κλειδωμένο στην παρακείμενη αίθουσα και αφού άρπαξαν ένα μαχαίρι από το κυλικείο επιχείρησαν να τη διαρρήξουν, χωρίς επιτυχία, ενώ απαθανάτιζαν την όλη «επιχείρηση» με κάμερα. Ολα αυτά θυμήθηκαν την περασμένη Τετάρτη οι κοινωνικοί εταίροι που συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν όχι μόνον πιθανό πάγωμα μισθών, αλλά και την απαίτηση της τρόικας για μείωση του βασικού μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου.

Αν και η λέξη «κουκούλα» ακούστηκε πολλές φορές στην αίθουσα συσκέψεων της ΓΣΕΒΕΕ, στον έκτο όροφο της οδού Αριστοτέλους 46, κυρίως από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο που επέμενε να λέει ότι ανάμεσα σε εργοδότες υπάρχουν «κουκουλοφόροι χαφιέδες της τρόικας», κουκούλα στην αίθουσα, τουλάχιστον την περασμένη Τετάρτη, δεν εμφανίστηκε. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε μάλιστα την «εισβολή» ως «συνηθισμένες υπερβολές του ΠΑΜΕ».

Αυτή τη φορά πάντως κατάφεραν να συζητήσουν, επί τρεις ώρες μάλιστα, χωρίς όμως να συμφωνήσουν. Ή μάλλον συμφώνησαν ότι οι μισθοί δεν επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και οι εργοδότες σημείωναν πως δεν πρέπει να περικοπούν οι μισθοί. Πώς όμως; Η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε διετές πάγωμα μισθών, ο εκπρόσωπος των εμπόρων τριετές, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ μόνο για έναν χρόνο. Η ΓΣΕΕ επέμενε στη συλλογική σύμβαση, στην αύξηση δηλαδή των μισθών για 2,6% ως το τέλος του 2012.
Ηταν αυτή τη φορά μια ήρεμη, χωρίς εισβολείς και πανό συνεδρίαση. «Μου σκίσανε τα χαρτιά, τα πέταξαν, πήραν μαζί τους έγγραφα, μας έλεγαν προδότες, μας έβριζαν» ακούστηκε κάποια στιγμή να λέει ο κ. Παναγόπουλος. «Πάμε να ξεφύγουμε τώρα απ’ αυτά. Εχουμε να συζητήσουμε σοβαρά θέματα. Δεν θα φύγουμε από την αίθουσα χωρίς να καταλήξουμε, χωρίς να συμφωνήσουμε. Το θέμα των μισθών πρέπει να λυθεί. Να διατυπώσουμε συγκεκριμένη πρόταση» πρότεινε ο οικοδεσπότης κ. Δ. Ασημακόπουλος.
Το… μενού
«Αν χρειασθεί να μείνουμε περισσότερο, θα παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω. Δεν πρέπει να φύγουμε από εδώ χωρίς συμφωνία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. «Να παραγγείλουμε σουβλάκια και γύρο, να μη λέει το ΚΚΕ ότι εδώ μέσα τρώμε αστακούς και χαβιάρι και μας πλακώσει…» είπε ο κ. Παναγόπουλος.
Αφού συμφώνησαν στην παραγγελία, άρχισε η συζήτηση και τον λόγο πήρε ο κ. Ασημακόπουλος: «Δεν πρέπει να παίζουμε πλέον τους Πόντιους Πιλάτους. Οφείλουμε να τοποθετηθούμε στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, της αντιμετώπισης της ανεργίας, στο θέμα της εξεύρεσης νέων θέσεων εργασίας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την κυβέρνηση να νομοθετεί μόνη της». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παρενέβη αμέσως: «Θα πρέπει να σώσουμε τα βασικά, να τους ανακοπεί η όρεξη για κόψιμο του βασικού μισθού και του 13ου και 14ου. Δεν έχουν καμία σχέση αυτά με την ανταγωνιστικότητα, δεν είναι το μισθολογικό κόστος που φταίει».
Ο κ. Ασημακόπουλος φάνηκε να συμφωνεί λέγοντας ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας είναι πολύπλοκο και δεν εξαρτάται μόνον από το μισθολογικό κόστος: «Είναι το 5ο ή 6ο κατά σειρά. Αλλά πρέπει εδώ να κλείσουμε το θέμα με συμφωνία ή παραφωνία». Είπε μάλιστα ότι στηρίζει τον 13ο και 14ο μισθό και ότι «θα ήταν θετικό το πάγωμα των μισθολογικών μεταβολών για δύο χρόνια…». Προτού προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του ο εκπρόσωπος των εμπόρων κ. Β. Κορκίδης συμπλήρωσε: «Οχι δύο χρόνια, το πάγωμα να ισχύσει για τρία χρόνια». Ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε «πάγωμα μόνον για ένα χρόνο».
Το πρόβλημα που υπήρχε ωστόσο ήταν η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί και προβλέπει αυξήσεις 2,6% και ισχύει ως το τέλος του 2012, κάτι που επανέφερε συνεχώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αποσύρουμε την υπογραφή μας».
«Οταν υπογράφαμε ίσχυαν άλλες συνθήκες» υπενθύμισε με τη σειρά του ο κ. Δασκαλόπουλος. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτός ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους γίνεται «γιατί μας κάλεσε ο Πρωθυπουργός και μας είπε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτατη συμφωνία στο θέμα της ανταγωνιστικότητας. Βρισκόμαστε εδώ γιατί όλοι νιώθουμε την απειλή της τρόικας και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε κάποιες αλλαγές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τρόικα να κόψει μισθούς» είπε ορθά-κοφτά.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φάνηκε να μη συμφωνεί: «Ναι, αλλά υπάρχει η σύμβαση. Αλλωστε δεν είναι οι μισθοί που φταίνε για την ανταγωνιστικότητα και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση. Είναι η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή, το μη μισθολογικό κόστος και άλλα». Και για όλα όσα είπε ο κ. Δασκαλόπουλος περί πιέσεων της τρόικας κτλ. απάντησε: «Ο διάλογος διεξάγεται σε ομιχλώδες τοπίο, το οποίο το διαμορφώνουν οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και η δαμόκλειος σπάθη της μονομερούς νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης».
«Συνταξιδιώτες»
Ο κ. Ασημακόπουλος επενέβη: «Ετσι και αλλιώς η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων δεν εξαρτάται από τους μισθούς. Υπάρχουν 30-40 θέματα που τη διαμορφώνουν. Και προτείνω να συσταθεί μια επιτροπή από εκπροσώπους επιστήμονες των ινστιτούτων μας και να μας παρουσιάσουν ως την προσεχή Τετάρτη συγκεκριμένα στοιχεία» είπε.
Στη συνέχεια, συμφώνησαν να θέσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας αυτής στην κυβέρνηση, από την οποία θα ζητήσουν, όπως ειπώθηκε, «να αναλάβει τις ευθύνες της». Ο κ. Δασκαλόπουλος πήρε τον λόγο για άλλη μια φορά: «Δεν αποτελούν αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου οι μισθοί» και πρόσθεσε: «Ο ΣΕΒ προσέρχεται στον διάλογο χωρίς κόκκινες γραμμές, θέτοντας το σύνολο των θεμάτων που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά συναντάμε την άρνηση της ΓΣΕΕ. Είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα καράβι που βουλιάζει και πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε πέρα».

Καταγγελίες χωρίς ονόματα
«Υπάρχουν εργοδότες… κουκουλοφόροι της τρόικας»
Η τρόικα, οι απαιτήσεις της και γενικά η επιμονή της για μείωση των μισθών και των συντάξεων βρέθηκαν στο στόχαστρο των κοινωνικών εταίρων. Αλλά δεν ήταν μόνο η τρόικα, ήταν και οι… κουκουλοφόροι της τρόικας: «Υπάρχουν ελληνικά επιχειρηματικά και μεγαλοδικηγορικά γραφεία που δίνουν πληροφορίες στην τρόικα» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση περί «κουκουλοφόρων»: «Υπάρχει περίπτωση η τρόικα να ξέρει τι είναι η μετενέργεια στο Εργατικό Δίκαιο; Αυτό δεν το γνωρίζουν ούτε οι συνδικαλιστές. Πού το μάθανε;».
Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που μίλησε γι’ αυτούς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αφού έκανε λόγο για «κουκουλοφόρους» που τακτικά επισκέπτονται τη γερμανική πρεσβεία και ενημερώνουν για τα οικονομικά δρώμενα της χώρας.
Ο κ. Παναγόπουλος δεν κατονόμασε ωστόσο κανέναν. Ο κ. Β. Κορκίδης της ΕΣΕΕ, χωρίς και αυτός να κατονομάσει, έκανε λόγο για ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό. «Το Βήμα» απευθύνθηκε και στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλο ρωτώντας ποιους εννοούν οι εταίροι ως «κουκουλοφόρους». Κατά τη γνώμη του, είπε, κάνουν παρεμβάσεις στελέχη του ΟΤΕ (είναι γερμανικών συμφερόντων) που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και τραπεζικά στελέχη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.