Πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερο κόστος στους ιδιώτες πιστωτές που θα φτάνει έως και το 70% ασκούνται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος ενώ παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του ονομαζόμενου «επίσημου τομέα» (δηλαδή της ΕΚΤ και των κρατών που κατέχουν ελληνικό χρέος) στην ανταλλαγή των ομολόγων, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων διεθνών οργανισμών και εκπροσώπων του χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ στο Νταβός.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και επικεφαλής του IIF Γιόζεφ Ακερμαν δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του IIF με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους αξιωματούχους συγκλίνουν σε «ζημιά σχεδόν 70%» για τους ιδιώτες ομολογιούχους κάτι που όπως είπε «θα ήταν πολύ». Για να περιοριστούν οι ζημιές για τις τράπεζες ο ελβετικής καταγωγής τραπεζίτης ζητά «να συμβάλλουν όλές οι εμπλεκόμενες πλευρές που ενδιαφέρονται να αποτραπεί η ελληνική χρεοκοπία». Η δήλωση αυτή αποτελεί έμμεση νύξη του ακανθώδους ζητήματος συμμετοχής της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση αυτή δεν αποτελεί πλέον ταμπού, όπως μέχρι λίγες ημέρες πριν, αλλά διεξάγεται στους διαδρόμους όχι μόνο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Ελβετίας αλλά και στις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός δήλωσε σε εφημερίδες της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι θα ήταν επιθυμητό να συμμετάσχουν και οι χώρες της ευρωζώνης στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο προσδοκώμενο ποσοστό (120%).
Παρασκηνιακές συζητήσεις στην ΕΚΤ για συμμετοχή στο κούρεμα

Σιβυλλική εμφανίζεται η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλώσε ότι «η μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι σημαντική» χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα πρέπει να συμβάλουν στη διαδικασία όσοι μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι υπάρχουν πράγματι παρασκηνιακές συζητήσεις στους κόλπους της ΕΚΤ περί της συμμετοχής στο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας όμως όπως φαίνεται μέχρι σήμερα η κυρίαρχη θέση στη Φρανκφούρτη είναι ότι αυτό το ενδεχόμενο θα αποδυνάμωνε την κεντρική τράπεζα ενώ θα αποτελούσε και παράβαση των κανόνων λειτουργίας της που απαγορεύουν ανάλογες παρεμβάσεις χρηματοδότησης.
Σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η ΕΚΤ παρουσιάζεται διχασμένη τονίζοντας όμως ότι «δεν έχει κλείσει η συζήτηση για τον χειρισμό» που θα γίνει σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ.
Πιο αισιόδοξοι για την έκβαση των συζητήσεων εμφανίζονται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ολι Ρεν. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει βέβαια ότι για να συνεχιστεί η δανειοδότηση της Ελλάδας όπως έχει προγραμματιστεί στη βάσει των συμφωνιών του περασμένου Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου «θα πρέπει πρώτα να έχουν εκπληρωθεί οι όροι που έχουν τεθεί» καθώς η ενημέρωση από την τρόικα καταλήγει στο ότι «η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει ακόμη πλήρως τις συμφωνίες από τον Απρίλιο του 2010». Πάντως εκφράζει την πεποίθηση ότι η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές θα ολοκληρωθεί σύντομά και συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει πτώχευση της Ελλάδας. Ο Φιλανδός επίτροπος Οικονομικών δήλωσε ευρισκόμενος στο Φόρουμ του Νταβός ότι «αν όχι σήμερα τότε αναμφίβολα μέσα στο σαββατοκύριακο» θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» η οποία θα ολοκληρωθεί «τις επόμενες ημέρες».