Ενα τοτέμ «ξαναγεννιέται» στην Αθήνα

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της παράδοσης των ιθαγενών του Καναδά και κληρονομικός ηγέτης της φυλής των KwaGulth, ο Chief Tony Hunt βρέθηκε στην Ελλάδα για να «συναντήσει» μετά από περίπου 5 δεκαετίες ένα από τα πρώιμα έργα του. Ένα παραδοσιακό τοτέμ, σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης, το οποίο ο πρέσβης κ. Robert Peck ελπίζει να αναστηλωθεί φέτος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με την ευκαιρία της 70ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Καναδά, τον Νοέμβριο του 2012

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της παράδοσης των ιθαγενών του Καναδά και κληρονομικός ηγέτης της φυλής των KwaGulth, ο Chief Tony Hunt βρέθηκε στην Ελλάδα για να «συναντήσει» μετά από περίπου 5 δεκαετίες ένα από τα πρώιμα έργα του. Ένα παραδοσιακό τοτέμ, σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης, το οποίο ο πρέσβης κ. Robert Peck ελπίζει να αναστηλωθεί φέτος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με την ευκαιρία της 70ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Καναδά, τον Νοέμβριο του 2012.

Ο Chief Hunt δεν είναι μόνο σημαντικός καλλιτέχνης, μιας κι έχει φιλοτεχνήσει περί τα 100 τοτέμ μεγάλης κλίμακας – περισσότερα από κάθε άλλον καλλιτέχνη – αλλά και θεματοφύλακας μιας παράδοσης 10.000 χρόνων, την οποία οι αρρώστιες κι ο Χριστιανισμός οδήγησαν σχεδόν στον αφανισμό. «Σήμερα υπάρχουν πια 16 από τα 27 χωριά μας με 10.000 κατοίκους, ενώ από αυτούς μόλις 200 μιλούν την μητρική μας γλώσσα, την Kwak΄Wala» επισήμανε.

Η εκπαίδευσή του ξεκίνησε πριν καν αρχίσει να μιλάει, καθώς με την γέννησή του τον ανέλαβε ο παππούς του Chief Mungo Martin, ώστε να μεγαλώσει με τις αρχές που απαιτεί το αυστηρό πρωτόκολλο για να γίνει μια μέρα σωστός αρχηγός της φυλής του. «Για να γίνει κανείς αρχηγός θα πρέπει να τα κάνει όλα τέλεια. Στην παράδοσή μας δεν έχουν θέση τα λάθη. Η εκπαίδευση είναι καθημερινή, γι’ αυτό τα σημερινά παιδιά δυσκολεύονται. Είναι γι’ αυτά σαν φυλακή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Chief Hunt.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνον σήμερα είναι να διδάξει τις παραδοσιακές τεχνικές και τα μυστικά του σε νέους που δεν έχουν μεγαλώσει μέσα στην παράδοση. «Έχω ήδη διδάξει περισσότερους από 140 νέους και οι 50 είναι πια ολοκληρωμένοι καλλιτέχνες και δάσκαλοι. Οι νέοι φοβούνται την ευθύνη της παράδοσης και το κάνουν περισσότερο για τα λεφτά» είπε τονίζοντας ότι η Τέχνη θα επιβιώσει, όμως οι έννοιες πίσω από αυτή θα χαθούν.

«Τα τοτέμ δεν έχουν σχέση με την θρησκεία. Είναι σύμβολα ειρήνης και φιλίας»
Το νόημα πίσω από την Τέχνη, πίσω από τα σχήματα και τις ιδιαίτερες αναλογίες τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση. Χάρη στην διδασκαλία του παππού του, ο Chief Hunt μέσα σε μισή ώρα μπορεί να σχεδιάσει στο μυαλό του, να οραματιστεί ένα ολόκληρο τοτέμ και δεν αλλάζει ποτέ γνώμη γιατί πίσω από κάθε σχήμα, κάθε σμίλευμα στο ξύλο υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία.

«Αν και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα τοτέμ έχουν να κάνουν με την θρησκεία, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση», εξηγεί ο Chief Hunt, «είναι σύμβολα ειρήνης και φιλίας και αποτελούν οικόσημα του χωριού ή της οικογένειας». Στην κορυφή του τοτέμ βρίσκεται πάντα ο αρχηγός, με την μορφή κάποιου ζώου συνήθως του μυθικού thunderbird. Τα τοτέμ βρίσκονται στο επίκεντρο των τελετών ονοματοδοσίας των αρχηγών, κάθε φορά που ένας από αυτούς ανεβαίνει σε υψηλότερη βαθμίδα.

«Έχω λάβει 15 ονόματα στο πέρασμα των χρόνων. Το σημερινό μου είναι «Naquapenkim», που σημαίνει «10 φορές αρχηγός». Είμαι πια ο μεγαλύτερος Αρχηγός της φυλής μου» εξήγησε ο Chief Tony Hunt. Η παραδοσιακή τάξη είναι εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας, από τον χορό και τα τραγούδια ως τα σκεύη, τα μπολ και τα κουτάλια, που είναι πάντα στολισμένα με ποικίλες παραστάσεις.

Το ταξίδι ενός παραδοσιακού τοτέμ από την Βρετανική Κολομβία στην Ελλάδα
«Όταν έφτιαχνα αυτό το τοτέμ, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αποτελούσε μια μαθητεία για τον θείο και τα δύο ξαδέλφια μου. Εγώ το ολοκλήρωσα, αλλά δεν έμεινα στην τελετή που ακολούθησε. Έτσι, δεν έμαθα ποτέ για πού ταξίδεψε» είπε ο καλλιτέχνης κοιτάζοντας με παιδικό ενθουσιασμό το έργο του. Στο ύψος του ματιού είναι σκαλισμένη μια φάλαινα, το ύψιστο σύμβολο φιλίας όπως εξήγησε, «γυρίζει όλο τον κόσμο κολυμπώντας στις θάλασσες και γυρίζει πάλι πίσω, σαν να έχει αγκαλιάσει όλη τη γη».

Η επίσκεψή του Chief Tony Hunt στην Ελλάδα, δίνει την ευκαιρία σε δύο κουλτούρες τόσο μακρινές μεταξύ τους να έρθουν πιο κοντά. «Ο ήλιος, η θάλασσα, η βροχή, το νερό, τα στοιχεία της φύσης βρίσκονται στο επίκεντρο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, όπως και στην κουλτούρα των πρώτων κατοίκων του Καναδά. Σήμερα, στον Καναδά έχουμε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα» είπε ο Καναδός πρέσβης. Αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν εις βάρος των γηγενών πληθυσμών, επισήμανε ότι σήμερα πια ο Καναδάς γιορτάζει τον πλούτο της πολυμορφίας του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.