Γέφυρες με τη Ρωσία, θυμίζοντας άλλες εποχές που ήταν ισχυρή η ελληνορωσική φιλία, στήνει ο κ. Αντ. Σαμαράς με την επίσκεψη που ξεκινάει σήμερα στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει και τον τέως Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, λέγοντας δημόσια ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με σαφή στρατηγική να αναθερμάνει τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας που πάγωσαν επί πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου, τη διετία 2009-2011, ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει ένα καλό σύμμαχο στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συνάντησή του με τον νυν Πρωθυπουργό της Ρωσίας και υποψήφιο για την Προεδρία της χώρας, γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία αναζητά οικονομικούς συμμάχους.
Όμως για τον κ. Σαμαρά η επίσκεψη κρίνεται ως σημαντική, καθώς εκτός από την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, επιθυμεί να διαμορφώσει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός.
Θα αποκαταστήσω τις σχέσεις με τη Ρωσία
Ο κ. Σαμαράς φρόντισε, με μεγάλη συνέντευξή του στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ria Novosti, να στείλει σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας, ότι θέλει πραγματικά να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τόνισε τη σημασία που έχει η Ορθοδοξία.
«Γνωρίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι εκείνες που θα μπορούσαν να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα θέλαμε να ήταν. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αγνοώντας προφανώς το πως αντιλαμβάνονται το ταξίδι του οι ΗΠΑ, συμπλήρωσε: «Κι είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Κι όχι απλώς να προσπαθήσουμε, αλλά να φέρουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι με ξέρουν θα σας πουν, ότι έχω λόγο και τον τηρώ».
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε και το πως εννοεί τις σύσφιξη των σχέσεων, δηλ. με επέκταση της συνεργασίας στο επιχειρηματικό πεδίο, ενώ υπεραμύνθηκε ουσιαστικά και της ανάγκης να επανεξεταστεί και το θέμα των αγωγών.
«Όταν λέω «we mean business», το εννοώ. Αυτό αγκαλιάζει, ασφαλώς, πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν, σταμάτησαν ή ανεστάλησαν πλήρως. Από τον αγωγό αερίου «South Stream» ως τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που είναι και τα πιο γνωστά παραδείγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στηρίζει Καραμανλή για Βατοπαίδι
Ο κ. Σαμαράς, έφερε όμως στο επίκεντρο και την Ορθοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τις οικονομική συνεργασία, υπάρχει και ένα βαθύτερο πνευματικό περιεχόμενο που θα έπρεπε ν’ αναδειχθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, αυτό της κοινής θρησκείας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. στήριξε απόλυτα τον κ. Καραμανλή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, εν μέσω των αντιδράσεων που υπάρχουν στη Ρωσία για την προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ.
Ο κ. Σαμαράς, αν και απέφυγε να σχολιάσει τις αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης, έδωσε χείρα πολιτικής βοηθείας στον κ. Καραμανλή, λέγοντας με νόημα: «Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς, ανέφερε, ότι δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου – η δεύτερη επί διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ – και σημείωσε πως «οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος», ούτε για «ροή πολιτικού χρήματος». Και για όλα αυτά έχω κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις εδώ και πολύ καιρό».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, σημείωσε, πως σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή – δηλαδή την ευθύνη πολιτικών προσώπων -η η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα λάμψει η αλήθεια.
«Να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά θα τελειώσει αυτή την ιστορία που δηλητηριάζει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την εικόνα της Ορθοδοξίας διεθνώς» υπογράμμισε. .
Επίσκεψη σήμα για το μέλλον
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων στο εξωτερικό που κρίνονται κρίσιμες για την εικόνα των πολιτικών προσώπων οι οποίοι θεωρείται ότι είναι στον προθάλαμο της εξουσίας.
Ψύχραιμοι παρατηρητές, όμως επισημαίνουν ότι αυτού του είδους οι επισκέψεις, εμπεριέχουν και τον κίνδυνο υπερατλαντικών παρενεργειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, με βάσει το πρόγραμμα, να έχει αύριο στις έξι το απόγευμα, κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές, στοχεύοντας στην επιστροφή του στην Προεδρία της Ρωσίας, μετά το διάλειμμα της θητείας του νυν Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι κκ. Σαμαράς και Πούτιν αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά όσον αφορά την ΑΟΖ, την ενέργεια και τους αγωγούς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αγνοώντας τις όποιες παρενέργειες της επίσκεψης, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το ταξίδι στη Μόσχα για καθαρά πολιτικούς λόγους και κυρίως για να δείξει ότι δεν υπολογίζει τις θεωρίες για πιθανά πολιτικά αντίποινα της Ουάσιγκτον.
Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ηγέτες τους οποίους θεωρεί στρατηγικούς συμμάχους και γι’ αυτό και δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην επίσκεψη στη Μόσχα, ενώ παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Στ. Δήμας.
Η παρουσία του κ. Δήμα, θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μελλοντικές εξελίξεις και το πώς θα κινηθεί η Ν.Δ. εάν γίνει κυβέρνηση.
Στενή σχέση ΝΔ και του
κόμματος του Πούτιν
Η προεργασία για την επίσκεψη είχε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου, που παρέστη στο συνέδριο του κόμματος του κ. Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Αβραμόπουλος, με εντολή του κ. Σαμαρά, υπέγραψε ως αντιπρόεδρος της Ν.Δ. συμφωνία συνεργασίας των δυο κομμάτων, γεγονός που αποτελεί για τη «γαλάζια» ηγετική ομάδα, προάγγελο για μια εποικοδομητική συνεργασία των δυο χωρών, μόλις -και εφόσον- αναλάβει η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση της χώρας.
Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επαφές με παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και ανοίγματος στη μεγάλη ρωσική αγορά. Και αυτό διότι είναι ζωηρό το ενδιαφέρον της Ρωσίας, λόγω και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ στόχος είναι να υπάρξει, μετά την εκλογή, ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στην Ελλάδα.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ιβανόφ, που αποτελεί και στενό συνεργάτη του κ. Πούτιν και με την πρόεδρο της ρωσικής Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, ενώ θα επισκεφθεί το απόγευμα το Ναό του Σωτήρος, ένα θρησκευτικό μνημείο της Μόσχας με έντονο συμβολισμό.
Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσουν στην επίσημη επίσκεψή του, εκτός από τον από τον κ. Δήμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Μουρούτης, ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλάδας -Ρωσίας, κ. Σ. Κεδίκογλου (προ ημερών είπε ότι ο κ. Σαμαράς με την επίσκεψη αυτή «στέλνει και μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες») και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ., ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης.
Εκλογές στις 8 Απρίλη θέλει ο Σαμαράς
Την παραμονή της έναρξης της επίσκεψής του στη Μόσχα και εν μέσω των πιέσεων από την τρόικα και τις Βρυξέλλες για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να στείλει μήνυμα για το χρόνο των εκλογών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε ως ανώτατο χρονικό όριο για την διεξαγωγή των εκλογών, μέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, την 8η Απριλίου, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για να την βγάλει από την κρίση, που απειλεί το ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε με τη συνέντευξή του τη διενέργεια εκλογών αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και πάντως όχι μετά την Κυριακή των Βαϊων.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η συμφωνία για το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους, το PSI, θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 Μαρτίου.
«Αμέσως μόλις κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση και κριθεί και πάλι βιώσιμο το σύνολο του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές. Η ανταλλαγή ομολόγων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 Μαρτίου, θα μπορούσαμε να έχουμε εκλογές στις 8 Απριλίου. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ακόμη, έθεσε το θέμα της μείωσης των φόρων και της ανάγκης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις «για να επισπευσθεί η ανάκαμψη» και υπογράμμισε, ότι τα οικονομικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά.
Μάλιστα ανέπτυξε την επιχειρηματολογία, ότι οι δραστικές περικοπές των μισθών και οι αυξήσεις των φόρων, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, δυσκολεύουν τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδο κάτω του 10% του ΑΕΠ.