ΠαΣοΚ: φαινόμενα αποσύνθεσης με την όψιμη κριτική του μνημονίου

Παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις οι οποίες επιτείνουν την εικόνα πολιτικής αποσύνθεσης του ΠαΣοΚ προκαλεί η δημόσια συζήτηση και η εκ των υστέρων κριτική στις προβλέψεις του μνημονίου του 2010, η οποία διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες

Παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις οι οποίες επιτείνουν την εικόνα πολιτικής αποσύνθεσης του ΠαΣοΚ προκαλεί η δημόσια συζήτηση και η εκ των υστέρων κριτική στις προβλέψεις του μνημονίου του 2010, η οποία διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες.

Τελευταία αφορμή δόθηκε τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος άσκησε κριτική για το περιεχόμενο του πρώτου μνημονίου, αλλά και για την πλημμελή διαπραγμάτευση εκ μέρους της κυβέρνησης του παΣοΚ, όσο και από τα όσα είπε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο.
Η δήλωσή του προξένησε αμέσως σχόλια στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, εξ ου και ο ίδιος επιχείρησε με δεύτερη δήλωσή του να δώσει διευκρινίσεις.

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, είχα άλλες υποχρεώσεις»

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι το πρωί της Τρίτης: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά».
Λίγη ώρα αργότερα, σημείωσε με εκτενή ανακοίνωσή του τα εξής:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο.

Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας. Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε.

Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.
Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο. Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα. Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν. Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ’ αυτό».

Την ίδια στιγμή, η κυρία Λούκα Κατσέλη εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωσή για δηλώσεις της της προηγούμενης ημέρας, περί στενών χρονικών περιθωρίων επεξεργασίας του μνημονίου.

Λούκα Κατσέλη: «Εγινε διεξοδική συζήτηση για το Μνημόνιο»
Με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια για το χρόνο που είχε η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου προκειμένου να επεξεργαστεί το περιεχόμενο του μνημονίου, η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, επισήμανε την Τρίτη το απόγευμα τα εξής:
«Ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάστηκα τις διατάξεις του Μνημονίου που αφορούσαν στον τομέα ευθύνης μου μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ωρών που είχε τεθεί εξαιτίας της ανάγκης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του Μηχανισμού Στήριξης».
Η κυρία Κατσέλη προσέθεσε επίσης ότι «πριν την ψήφιση του για το σύνολο των όρων του αρχικού Μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε, έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο στη Βουλή, κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας».
«Είναι γνωστό ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, κατά τις αναθεωρήσεις αυτού, έχω επανειλημμένα καταθέσει, είτε τη διαφωνία μου με συγκεκριμένες διατάξεις, είτε βελτιωτικές ρυθμίσεις για σειρά μέτρων, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών», υπογράμμισε στη δήλωσή της η κυρία Κατσέλη.

Με αφορμή πάντως την κριτική του κ. Σημίτη, την ενόχλησή του εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Η περίοδος προσαρμογής ήταν 5 χρόνια»

Συνεργάτες του υπερασπίστηκαν την τακτική του και απέρριπταν κατηγορηματικά την κριτική του κ. Σημίτη, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «η συζήτηση για τα χαρακτηριστικά και τις συνέπειες του μνημονίου το οποίο συμφώνησε η χώρα μας τον Μάιο του 2010 σε αντάλλαγμα του δανείου των 110 δις Ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι όμως απαραίτητο να γίνεται στη σωστή βάση και με γνώση των πραγματικών δεδομένων».

Απαντώντας στα συγκεκριμένα σημεία της κριτικής που ασκείται σήμερα, δύο χρόνια έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου, οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου τόνιζαν την Τρίτη το απόγευμα: «Στη συζήτηση αυτή συχνά λέγεται ότι η περίοδος προσαρμογής ήταν πολύ σύντομη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το μνημόνιο προέβλεπε μείωση ελλείμματος 12 μονάδων σε 3 χρόνια, δηλαδή μέσο όρο 4 μονάδες το έτος (από το 15,4% του 2009 σε κάτω από 3%)».

Προσέθεταν δε – απαντώντας εμμέσως και στις κατηγορίες περί «φουσκώματος» του ελλείμματος – τα εξής: «δεδομένου ότι ο χρόνος προσαρμογής ο οποίος επετεύχθη στη διαπραγμάτευση είναι κρίσιμος για την αξιολόγηση του μνημονίου, είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι το μνημόνιο του Μαΐου 2010 συντάχθηκε με βάση ύψος ελλείμματος 13.6% το 2009 (η αναθεώρηση σε 15,4% έγινε το Νοέμβριο του 2010) και σχεδιάστηκε ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% το 2014. Για την κάλυψη αυτής της διαφοράς των περίπου 10 μονάδων έδινε δηλαδή μια περίοδο προσαρμογής 5 ετών (από το 2010 έως το τέλος του 2014, δηλαδή κατά μέσο όρο 2 μονάδες το έτος) και όχι 3 ετών όπως επανειλημμένα και λανθασμένα έχει ειπωθεί στο δημόσιο διάλογο. Αυτή η περίοδος προσαρμογής των 5 ετών είναι η μεγαλύτερη που είχε δοθεί πότε σε χώρα της ΕΕ για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η Συνθήκη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.