Τα ευτράπελα που συνέβησαν στην κυριακάτικη εκδήλωση των εκσυγχρονιστών στην παλαιά Βουλή είναι άλλη μία απόδειξη ότι πουθενά αλλού στον κόσμο το κωμικό και το δραματικό στοιχείο δεν είναι τόσο αλληλένδετα συνδεδεμένα μεταξύ τους όσο είναι στην Αθήνα. Υποτίθεται ότι επρόκειτο για μια εκδήλωση στην οποία οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής προοπτικής θα έδιναν ένα ηχηρό χαστούκι στις αναχρονιστικές αντιλήψεις. Όμως οι προσδοκίες μειώθηκαν αισθητά από το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας του κοινού ήταν άνω των 55. Προφανώς όσοι παππούδες δεν πάνε τις Κυριακές στην εκκλησία (είναι secular…) αποφάσισαν να πάρουν ευρωπαϊκό αέρα στα έδρανα της παλαιάς Βουλής. Η είσοδος του κτιρίου φυλάσσονταν από τρεις σειρές αστυνομικών των ματ επειδή αρκετοί νεαροί είχαν αποφασίσει να ρίξουν τον μέσο όρο ηλικίας και να τιμήσουν την εκδήλωση με συνθήματα και υψωμένες γροθιές.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και μπροστά-μπροστά στρογγυλοκάθισαν στις γνωστές «καρέκλες προυχόντων» οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Γ. Καμίνης, όχι επειδή το επιδίωξαν, αλλά επειδή ήταν οι μοναδικές που παρέμεναν άδειες όταν κατέφθασαν. Οι δύο μεταρρυθμιστές κατόρθωσαν να μην κοιμηθούν όταν άκουγαν τον κ. Ι. Μπουτάρη να αφιερώνει ολόκληρη την ομιλία του στο έργο του στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν αρκετοί από το κοινό. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης έκανε μια ομιλία γενικόλογη που κράτησε λίγο και δεν περιείχε τίποτα αιχμηρό διότι προφανώς δεν ήθελε να τονίσει τις μεταρρυθμιστικές του αρετές, οι οποίες δεν αρέσουν στη Συγγρού.
Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ήταν η μοναδική από τους ομιλητές που πήρε την εκδήλωση στα σοβαρά και πίστεψε ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δημοσιοποιήσει ένα εκσυγχρονιστικό μανιφέστο για την Ελλάδα του 2020 («Ατζέντα 2020»). Η πρωτοβουλία της Άννας δεν συγκίνησε το ακροατήριο. Ο κ. Στ. Μάνος ο οποίος σε αντίθεση με τους κκ. Ραγκούση και Καμίνη καθόταν σεμνά δίπλα σε κοινούς θνητούς, πετάχτηκε μετά το τέλος της ομιλίας και είπε στην Άννα «καλά όσα λες, αλλά είσαι αναξιόπιστη αφού μετέχεις στο πολιτικό σύστημα που μας έφερε ως εδώ». Συνέχισε λέγοντας «αν θέλεις να είσαι αξιόπιστη να παραιτηθείς» με αποτέλεσμα να εισπράξει θερμό χειροκρότημα! «Και εσύ που παραιτήθηκες από τη Νέα Δημοκρατία τι κατάφερες;», απάντησε η Άννα. «Έκανες ένα μικρό κόμμα που δεν μπήκε στη Βουλή».
Το μεγαλύτερο σουξέ της Άννας ήταν η ελληνική μετάφραση του όρου flexicurity, τη σύνθετη λέξη που αποτελείται από το flexibility (ευελιξία) και security (ασφάλεια). Η υπουργός Παιδείας μίλησε για «ευελφάλεια» με αποτέλεσμα πολλοί από το ακροατήριο να νομίζουν ότι έχουν παραισθήσεις. Η «ευελφάλεια» κατέληξε στο Twitter και σε άλλες τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης αυξάνοντας κατακόρυφα την παραγωγικότητα σε ανέκδοτα. Με άλλα λόγια μια εκδήλωση που ήταν σχεδιασμένη για να ενώσει τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και να μεταδώσει ένα στιβαρό μήνυμα ανόρθωσης του τόπου εξελίχθηκε σε ένα πειραματικό εργαστήριο γλωσσολογίας και σε ένα φεστιβάλ αντεγκλήσεων όπου οι «έξω» έβριζαν τους «μέσα» και οι «μέσα» συγκρατούνταν μετά βίας για να μη βριστούν μεταξύ τους.
**
«Περαίωση» είναι ο τίτλος του βιβλίου του κ. Π. Μάρκαρη που η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δώρισε στον κ. Λουκά Παπαδήμο κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι θυμωμένη με την τρόικα, πιστεύει ότι κάνει τεράστιο λάθος που επιμένει στη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και τα συζήτησε όλα αυτά με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έδειξε να διαφωνεί. Η Ντόρα, που παραμένει φίλη του ευρώ και πολέμιος της δραχμής επιμένει σε ένα νέο φορολογικό σύστημα και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενώ πρότεινε στον κ. Παπαδήμο να δρομολογήσει τις αποφάσεις για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων. Και πολύ σωστά έκανε αφού δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες αυτό που δεν μπορεί να κάνει το κράτος, δηλαδή να πληρώνουν τα δάνειά τους χωρίς οποιοδήποτε «κούρεμα». Εύχομαι να αντιγράψουν την ιδέα της Ντόρας οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις.