Ορισμέναμέλη του Εθνικού Συμβουλίου έλειπαν καθώς νωρίτερα είχε επικρατήσει η εντύπωσηότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην Ιπποκράτους και στα κορυφαία στελέχη να λήξει χωρίς ψηφοφορίαη διήμερη συνεδρίαση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στα ΜΜΕ. «Ας διαμαρτύρονται ότι πάρα πολλές φορές μπορεί να τους επιτιθέμεθα άδικα. Ποιος καλλιέργησε το φόβο, την καχυποψία, την ανασφάλεια; Ποιος δημιούργησε όλες εκείνες τις συνθήκες έτσι ώστε ο κόσμος είτε να βγάζει τα λεφτά του έξω ή να τα βάζει κάτω από τα μαξιλάρια; Να μην υπάρχει ρευστότητα στην αγορά; Ποιος; Τα μέσα ενημέρωσης δεν έπαιξαν αυτό το ρόλο; Δεν όφειλαν τα μέσα ενημέρωσης να λειτουργήσουν δημιουργικά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα και όχι να απευθύνονται στο διαστροφικό υποσυνείδητο του καταναλωτή της ενημέρωσης;» έθεσε το ερώτημα.
Επειτα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το τοπίο στο ΠαΣοΚπαραμένει θολό.Όπως αποφασίστηκε,θα συνεδριάσει σύντομα, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, το Πολιτικό Συμβούλιο ώστε να συγκεντρώσει και να εκτιμήσει τις υπόλοιπες προτάσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση και να ορίσει νέα ημερομηνία συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. ΤοΠολιτικό Συμβούλιο θα εξειδικεύσειτο χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
Οι κ. κ Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής ενόψει της συνάντησης που είχε ο δεύτερος αργότερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Σε συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με τους δημοσιογράφους είπε ότι ο κ. Γκίντο Βεστερβέλε ήρθε στην Αθήνα προκειμένου να ασκήσει πίεση για να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση για το PSI αλλά και για τη νέα δανειακή σύμβαση και ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.
Με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ μίλησε επίσης και για τα εσωτερικά του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών διατήρησε τη θέση του ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι εφαρμόσιμο , επισημαίνοντας ότι την επόμενη ημέρα της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θα ζητεί επίμονα εκλογές γιατί δεν έχει κανέναν λόγο να διευκολύνει το ΠαΣοΚ.
Στο μεταξύ σαφές αίτημα για άμεση εκλογή προέδρου του ΠαΣοΚ αποτυπώθηκε από κορυφαία στελέχη, σήμερα δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι ομιλίες του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Ευ. Βενιζέλου, το Σάββατο δεν έγειραν τη ζυγαριά προς μια κατεύθυνση. Έσπειραν όμως και οι δύο αμφιβολίες. Η πρώτη για το αν πράγματι σκοπεύει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος ο κ. Παπανδρέου. Η δεύτερη για το αν είναι ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και το οποίο είχαν αποδεχτεί πολλά κορυφαία στελέχη.
Το βράδυ του Σαββάτου τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ξενύχτησαν σε μπαρ και εστιατόρια αναλύοντας την κατάσταση. Όσα είπε ο κ. Βενιζέλος έδωσαν τροφή στις συζητήσεις, επανακαθόρισαν την ατζέντα. Οι ομιλίες των κ.κ.Μιχ. Χρυσοχοΐδη και A. Λοβέρδου δενείχαν ανάλογο αντίκτυπο.Την Κυριακή, τα πηγαδάκια και οι ζυμώσεις στους διαδρόμους του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση πήραν φωτιά. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ήταν παρόντα από νωρίς, η αίθουσα ήταν γεμάτη, ο κόσμος άκουγε αλλά δεν ακολουθούσε τυφλά. Αναζητούσε απαντήσεις, λύσεις, διεξόδους. Το κλίμα αυτό ήταν τόσο εμφανές ώστε ορισμένα στελέχη άλλαξαν τις ομιλίες τους, τις συμπλήρωσαν με πρόσθετες ή ακόμα και διαφορετικές προτάσεις. Επιπλέον, ως αργά το απόγευμα παρέμενε ερώτημα αν θα γινόταν ψηφοφορία και για ποιες προτάσεις μολονότι η κυρία Διαμαντοπούλου (κατέθεσε συμπληρωματική πρόταση) και ο κ. Π. Ευθυμίου (κατέθεσε δική του πρόταση τριών σημείων) ζήτησαν να υπάρξει ψηφοφορία..
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, επέμεινε ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να προχωρήσει με νέα ηγεσία στις εθνικές εκλογές. Επίσης, πρότεινε ο γραμματέας του ΠαΣοΚ και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να καταθέσουν άμεσα στο Εθνικό Συμβούλιο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή ηγεσίας και ορισμό υπευθύνων.
Το Εθνικό Συμβούλιο να δώσει κατευθύνσεις στους υπουργούς καθώς το ΠαΣοκ εισπράττει κόστος από τη συνεργασία στην κυβέρνηση «με ένα κόμμα της ακροδεξιάς». Σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος που οδηγεί σε ξαφνική εκλογική αναμέτρηση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ να εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η κυρία Διαμαντοπούλου ζήτησε να υπάρξει ψηφοφορία, γιατί διαφορετικά το Εθνικό Συμβούλιο ευτελίζεται και μετατρέπεται από κομματικό όργανο σε φόρουμ ιδεών.
Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης επισήμανε την ανακολουθία του ΠαΣοΚ με την κοινωνία και πρότεινε είτε να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, αν το επιθυμεί, αν όχι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Αν μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διαλυθεί το ΠαΣοΚ», είπε. «Βρείτε τον τρόπο. Το τραίνο πρέπει να πάρει μπροστά και να μπει ο τιμονιέρης στο τιμόνι», συμπλήρωσε. Ο κ. Σκανδαλίδης, όπως έλεγαν συνεργάτες του, υπονοούσε εκλογή πρόεδρου ακόμα και την ίδια ημέρα από το Εθνικό Συμβούλιο ή σε μια συνεδρίαση πολύ σύντομα και αλλαγή γραμματέα στο ΠαΣοΚ.
Η πιο σκληρή τοποθέτηση ήταν αυτή της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, η οποία είπε από την αρχή ότι θα γίνει δυσάρεστη λέγοντας την αλήθεια. «Απορώ που τα στελέχη μας δεν βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν με ειλικρίνεια λόγω προσωπικών στρατηγικών. Η ειλικρίνεια εδώ που φτάσαμε είναι λυτρωτική», σημείωσε. «Θέλουν κάποιοι να γίνουν πρόεδροι αλλά ποιανού κόμματος;», έθεσε το ερώτημα και μίλησε για τα λάθη και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης Παπανδρέου που «έκαναν το ΠαΣοΚ κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη ΝΔ».
Η κυρία Παπανδρέου, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει αυτοκριτική γιατί το ΠαΣοΚ μπορεί να έκανε «σημαντικές αλλαγές αλλά είχε και τεράστιες αποτυχίες που γύρισαν τη χώρα χρόνια πίσω». Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Παπανδρέου να κάνει σκληρότερη αυτοκριτική, «για τις μεθόδους διακυβέρνησης που επέλεξε και επέβαλε, για την κάλυψη που έδωσε σε μη εκλεγμένους συνεργάτες του που έκαναν αντικοινοβουλευτική προπαγάνδα, για τα τραγελαφικά γεγονότα του περασμένου Ιουνίου που παραιτήθηκε στον κ. Σαμαρά, για το δημοψήφισμα – έκπληξη που ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το οποίο είχε συζητήσει με 4-5 συνεργάτες του, για τον τρόπο που χειρίστηκε όπως χειρίστηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Αυτή η αυτοκριτική θα είναι λυτρωτική και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε με τους πολίτες». «Θα πρέπει να διαβούμε την έρημο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικοί υποψήφιοι . Η αλλαγή ηγεσίας έπρεπε να γίνει χθες πρέπει να γίνει άμεσα. Οι μεγάλες ανατροπές δεν μπορούν να γίνουν προεκλογικά, αν δεν γίνουν θα προχωρήσουμε όλοι μοιραίοι και άβουλοι στη διάλυση του ΠαΣοΚ».
Υπέρ του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο κ. Παπανδρέου και της εκλογής προέδρου από τη βάση με συμμετοχή των φίλων και των μελών τάχθηκε ο κ. Ι. Ραγκούσης. Η πρωτοβουλία που καθιερώθηκε από κ. Παπανδρέου δεν ήταν συγκυριακή αλλά μια βαθιά πολιτική επιλογή, για να έχει ο ηγέτης την πιο βαθιά και πλατιά νομιμοποίηση, να αντιστέκεται στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στη χώρα.
«Δεν στέκει ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί σ’ αυτή τη φάση να γίνει προεκλογικού τύπου εκστρατεία. Έχει ήδη αρχίσει από την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και δεν βλέπω να έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Με βάση το καταστατικό δεν χρειάζεται να γίνει ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί είναι σαν μια Επιτροπή της Βουλής να ψηφίζει αν θα λειτουργεί βάσει του Συντάγματος ή όχι». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ανατραπεί το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο πατριωτικό». «Εάν παραταθεί η σημερινή κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε εθνική κρίση καθώς μαζεύονται τα σύννεφα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε. «Καμία παράταση στην αβεβαιότητα αλλά και καμία λευκή επιταγή σε κανέναν», κατέληξε.
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Δύο κρίσιμα ερωτήματα
«Αν δεν κάνουμε πολιτική αποτίμηση και πάμε γενικώς σε διαδικασίες απολιτίκ εξπρες πασαρέλας θα κάνουμε μια πολιτική και ιδεολογική θολούρα. Η μη αποτίμηση σημαίνει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για το μέλλον», επισήμανε η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Και έθεσε δύο ερωτήματα : Βάση ποιού προγράμματος και ποιών θέσεων θα γίνει η προγραμματική σύγκλιση για μια επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία θα συμμετάσχει το ΠαΣοΚ; Ποιά θα είναι η φυσιογνωμία και η στρατηγική του ΠαΣοΚ;. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου πρότεινε να συγκληθεί προγραμματική συνδιάσκεψη, η οποία να ολοκληρωθεί σύντομα «ακόμα και μέσα σε είκοσι ημέρες». Διευκρίνησε ότι η ίδια θεωρούσε ότι η εκλογή πρόεδρου έπειτα από τις εθνικές εκλογές θα έδινε μεγαλύτερο περιθώριο «για μια πιο ανοιχτή, ουσιαστική διαδικασία», αλλά πάντως θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο καταστατικό. «Εγώ δεν φοβάμαι τις διαδικασίες, μέσα από τη διαδικασία θα βρούμε τον πολιτικό μας βηματισμό. Αρα ούτε διευθετήσεις, ούτε συμφωνίες πίσω από τα παρασκήνια. Να μην στείλουμε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι εδώ είναι μια εσωτερική «κουζίνα» που δεν τους αφορά», τόνισε.
Απ. Κακλαμάνης: Εκλογή του προέδρου από συνέδριο 600-700 μελών Π. Ευθυμίου: Η πρόταση Παπανδρέου δεν οργανώνει το ΠαΣοΚ Χ. Καστανίδης: Υπερασπίστηκε την επιλογή του δημοψηφίσματος
Πρόταση για εκλογή ηγεσίας του ΠαΣοΚ από ένα συνέδριο 600-700 μελών κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλούμενος δύο βασικούς λόγους: τα πενιχρά οικονομικά του ΠαΣοΚ και το φόβο προβοκάτσιας και επεισοδίων από «αγανακτισμένους». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι πρέπει να επιλυθεί το «κρίσιμο θέμα του προβλήματος της «μιντιοκρατίας»» διαφορετικά, όπως είπε, το ΠαΣοΚ θα σύρεται πίσω από τις εντολές κάποιων που χειραγωγούν το λαό. Επίσης απέδωσε στα συμφέροντα την επίθεση στον λεγόμενο δικομματισμό και τον κατακερματισμό του κομματικού συστήματος ώστε να ελέγχεται πιο εύκολα το πολιτικό σύστημα. «Όλη η πολεμική που γίνεται στο ΠαΣοΚ», πρόσθεσε, «είναι «φάτε τον Παπανδρέου», αλλά κανένας δεν προτείνει τι πρέπει να γίνει μετά».
Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι αν δεν ληφθεί «απόφαση που να κάνει την τομή» από το Εθνικό Συμβούλιο, είναι «σαν να μην υπάρχει ΠαΣοΚ έναντι της ελληνικής κοινωνίας και της παράταξης. «Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε στην κοινωνία; Πώς θα μιλήσουμε στην κοινωνία αν της πούμε ότι στην πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτα, ότι έχουμε την εντολή του λαού από το 2009 και πάμε στη νεά κρίση του ελληνικού λαού το 2012;», διερωτήθηκε και κάλεσε το ΠαΣοΚ να παραδεχθεί ότι έχει δημιουργηθεί ουσιώδες ρήγμα μεταξύ του κόμματος και του ελληνικού λαού. Επιπλέον ανέφερε ότι ο ουσιαστικός απολογισμός του ΠαΣοΚ αποτελεί εγγύηση ότι τα λάθη δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.
Ο κ. Χ. Καστανίδης, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ούτε εθνικά ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά έτοιμη για την κρίση, υποστήριξε ότι το αρχικό μνημόνιο έπρεπε αν είχε ψηφιστεί με 180 ψήφους και θύμισε ότι είχε προτείνει τον Ιούλιο του 2010 που ψηφιζόταν στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είτε τη διεξαγωγλη δημοψηφίσματος έιτε την προσφυγή σε τριπλή κάλπη στις 7 Νοεμβρίου μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Υπερασπίστηκε την επιλογή του δημοψηφίσματος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να ομολογήσουμε ότι ναι ηττηθήκαμε στο δίλλημα αγορές ή δημοκρατία, ηττηθήκαμε από τις αγορές, ηττήθηκε η δημοκρατία». Ζήτησε εκλογές από τη βάση προκειμένου «να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν ταπεινωτικές διαδικασίες που ευτελίζουν μια κατ´εξοχήν δημοκρατική επιλογή» και να διατυπώσουν όλοι τις προτάσεις τους για το μέλλον του ΠαΣοΚ στην Εθνική Συνδιάσκεψη πριν από την εκλογή προέδρου. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπο να μην εμπλακούμε σε περιτούς ανταγωνισμούς, είναι απίστευτο, πολύ μεγάλη μικροπρέπεια σε συνθήκες κρίσης και κινδύνων για τη χώρα. Και ασφαλώς όσοι σύντροφοι είναι στην κυβέρνηση έχουν ένα μειονέκτημα σε σχέση με αυτούς που είναι εκτός κυβέρνησης», σημείωσε. Επίσης, πρότεινε να μην υπάρξει καμία απολύτως προεκλογική κίνηση, με εντολή του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου και όσοι υποψήφιοι είναι υπουργοί να μην αξιοποιήσουν το κράτος για να ασκήσουν πολιτικές ενόψει της εκλογής.
Π.Κουκουλόπουλος: Αρνητικός ο απολογισμός
«Ο απολογισμός της προηγούμενης διετίας είναι αρνητικός κυρίως σε ότι αφορά το κράτος και την οικονομία και αυτό δεν βαραίνει όλους το ίδιο», υπογράμμισε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος. «Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση που μας οδηγεί σε προεκλογική εκστρατεία δυόμισι μηνών για την εκλογή νέου αρχηγού μπορεί να σώσουμε τη χώρα αλλά δεν ξέρω αν θα σώσουμε το ΠαΣοΚ», πρόσθεσε.
Χρ. Πρωτόπαπας: Σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών
Σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών, με ενδεικτικές ημερομηνίες για την εκλογή προέδρου, ζήτησε ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εκλογής νέας ηγεσίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με κάλπη μετά τη διαδικασία της δανειακής σύμβασης.
Λούκα Κατσέλη: το ΠαΣοΚ να ξαναβρεί την ψυχή του
Απολογισμό της διετίας και διατύπωση προτάσεων τέτοιων ώστε το ΠαΣοΚ να ξαναβρεί την ψυχή του, το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του», ζήτησε η κυρία Λούκα Κατσέλη. Η πρώην υπουργός επισημανε ότι το στρατηγικό διακύβευμα δεν είναι η ενότητα πάση θυσία αλλά η σφυρηλάτηση μιας συλλογικής προοδευτικής συναντίληψης. Διευκρίνησε ότι η ίδια θεωρεί σωστότερη την εκλογή προέδρου έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμα και υπό το πρίσμα της τελικής πρότασης του κ. Παπανδρέου θεωρεί σημαντικό να ξεκινήσει γρήγορα ο προσυνεδριακός διάλογος.
Ν. Ανδρουλάκης: Αδιέξοδο με την πρόταση Παπανδρέου
Διαφωνία με την πρόταση του κ. Παπανδρέου εξέφρασε ο κ. Ν. Ανδρουλάκης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου), ο οποίος είπε ότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Πρότεινε να πάνε όλοι οι υποψήφιοι στη βάση και να μην απευθυνθούν στον κόσμο μέσω μιντιακής και τηλεοπτικής παρουσίας. «Αυτοί που ενδιαφέρονται να ηγηθούν της παρατάξης οφείλουν να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να μετρήσουν την πατριωτική και παραταξιακή τους συνείδηση. Διότι σε άλλη περίπτωση οι φιλοδοξίες τους θα γίνουν κυπαρίσσια πάνω από το μνημα του ΠαΣοΚ», ανέφερε. Ι. Μίχας: Καθαρές, πολιτικές διαδικασίες
Διαφωνία με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου εξέφρασαν στην ομιλία τους οι κυρίες Τόνια Αντωνίου και Σοφία Γιαννακά καθώς και ο κ. Ν. Σαλαγιάννης.
Καθαρές, πολιτικές διαδικασίες «χωρίς μεταβατικές διαρχίες, μετέωρα βήματα και διευθετήσεις κορυφής που οδηγούν σε παραλυτικά και καταστροφικά αποτελέσματα», ζήτησε ο κ. Ι. Μίχας, ο οποίος συμφώνησε με την εκλογή από τη βάση αλλά εκτίμησε ότι πρέπει να οριστεί ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων με βάση το καταστατικό. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι εκλέγουμε πρόεδρο για το ΠαΣοΚ και όχι για την Ενωση Κέντρου», τόνισε.