Την ύστατη προσπάθεια για τη διατήρηση της «ανεξαρτησίας» των πιστωτικών ιδρυµάτων και την αποτροπή απώλειας της περιουσίας των σηµερινών τους µετόχων, συµπεριλαµβανοµένων των µικροεπενδυτών και των Ταµείων, θα επιχειρήσουν οι τραπεζίτες. Από τη µία πλευρά θα πιέσουν την κυβέρνηση για την τροποποίηση του νόµου που προβλέπει τη στήριξή τους µέσω του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) µε κοινές µετοχές και από την άλλη θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν µε «εσωτερικό» τρόπο τους δείκτες τους, ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κεφάλαια που θα χρειαστούν µετά το «κούρεµα» στο χρέος και τη διενέργεια προβλέψεων για τα προβληµατικά δάνεια. Το λόµπι των τραπεζιτών θα επιδιώξει να πείσει το πολιτικό σύστηµα για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ενίσχυσης του κλάδου, ώστε, όπως αναφέρεται από κύκλους της αγοράς, «να µη µεταφερθούν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων εκτός Ελλάδος», µε δεδοµένο ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα προέλθουν από το νέο πακέτο ΕΕ – ∆ΝΤ.
«Είναι σαν να παραδίδουµε τα κλειδιά του τραπεζικού συστήµατος στην τρόικα, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για την ελληνική οικονοµία» σηµειώνει έµπειρο τραπεζικό στέλεχος, υπογραµµίζοντας ότι «τα πιστωτικά ιδρύµατα κινδυνεύουν σήµερα να κρατικοποιηθούν επειδή το ελληνικό Δηµόσιο δεν είναι σε θέση να τους αποπληρώσει τα χρέη του». Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διατυπωθεί προτάσεις για την ενίσχυση των αδύναµων κεφαλαιακά τραπεζών και µε προνοµιούχες µετοχές, οι οποίες δεν επηρεάζουν την περιουσιακή κατάσταση των 750.000 µετόχων τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερχόµενοι µήνες θα είναι καθοριστικοί για την επόµενη ηµέρα του κλάδου, καθώς αναµένεται να καταγραφούν ζηµιές-ρεκόρ. Το πρώτο βήµα αυτής της διαδικασίας έγινε την περασµένη Παρασκευή µε την παράδοση στην Τράπεζα της Ελλάδος της διαγνωστικής µελέτης του οίκου BlackRock, τα αποτελέσµατα της οποίας θα επεξεργαστεί η νοµισµατική αρχή για τον υπολογισµό των απαιτούµενων «διαγραφών» από τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, τα οποία κατά ορισµένες ενδείξεις θα διαµορφωθούν µεταξύ 12 και 15 δισ. ευρώ. Αν επαληθευτούν αυτές οι εκτιµήσεις, τα µεγέθη είναι διαχειρίσιµα, µε δεδοµένο ότι θα αφαιρεθούν από το τελικό ποσό οι προβλέψεις που έχουν ήδη πραγµατοποιηθεί, ενώ θα συνυπολογιστούν και τα αναµενόµενα έσοδα της επόµενης τριετίας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, ως την ερχόµενη Πέµπτη θα έχουν δοθεί σε κάθε τράπεζα τα στοιχεία για τις επισφάλειες, ενώ την Παρασκευή επίκειται συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου µε το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Εξάλλου, για τη µεθεπόµενη εβδοµάδα προγραµµατίζονται συναντήσεις µε τις διοικήσεις κάθε τράπεζας ξεχωριστά, ώστε να γίνει µια πρώτη συζήτηση για τις επιπτώσεις της µελέτης της BlackRock.
Τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναµένεται να περιλαµβάνουν, εκτός από αυξήσεις κεφαλαίου, και τις παρακάτω δράσεις:
1) Πώληση θυγατρικών. Βασική πηγή άντλησης κεφαλαίων θα αποτελέσει η ρευστοποίηση κερδοφόρων µονάδων που διατηρούν οι ελληνικοί όµιλοι τόσο στη χώρα µας όσο και στο εξωτερικό. Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην πώληση µειοψηφικού ποσοστού της Finansbank, ενώ στο «σφυρί» αναµένεται να βγει στο α’ τρίµηνο του έτους και το ξενοδοχείο «Αστήρ Παλλάς» από το οποίο εκτιµάται ότι µπορούν να αντληθούν το πολύ 200 εκατ. ευρώ. Πώληση των θυγατρικών τους σε Αίγυπτο και Ρουµανία θα επιχειρήσουν Τράπεζα Πειραιώς και ATEBank αντίστοιχα. Εξάλλου, τα πλάνα Alpha – Eurobank αναµένεται να ξεκαθαρίσουν αφού υπολογιστούν οι ζηµιές για το νέο σχήµα και ενδεχοµένως επανακαθοριστούν οι όροι της συµφωνίας των δύο τραπεζών.
2) Μείωση λειτουργικού κόστους. Επί τάπητος θα τεθεί το επόµενο διάστηµα και η µείωση του λειτουργικού κόστους, µε τον περιορισµό τόσο των γενικών εξόδων (πχ. αναδιάρθρωση δικτύου καταστηµάτων), όσο και µε περικοπές στις δαπάνες µισθοδοσίας. Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή τονίζει ότι αναµένονται πρωτοβουλίες από τις τράπεζες για µια συνολική κλαδική διαπραγµάτευση.
3) Επαναγορά τίτλων. Πρόκειται για µια µέθοδο που εγκαινίασε η Εθνική Τράπεζα, η οποία προχώρησε στην υποβολή πρότασης για την επαναγορά τίτλων ονοµαστικής αξίας συνολικού ύψους 1,85 δισ. ευρώ σε τιµές χαµηλότερες των ονοµαστικών, αλλά υψηλότερων των τρεχουσών. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η τράπεζα πέτυχε την επαναγορά τίτλων ονοµαστικής αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί επιτυχία για τη διοίκησή της µε δεδοµένο ότι για πρώτη φορά στη Γηραιά Ηπειρο υπήρξε πρόταση για επαναγορά οµολόγων σταθερού επιτοκίου.
* Η τελική ενημέρωση προς τις τράπεζες για τις προβλέψεις που θα πρέπει να διενεργηθούν για τις επισφάλειες αναμένεται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.
* Οι συνολικές ανάγκες σε νέα κεφάλαια ενδεχομένως να προσεγγίσουν τα 30 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται αδύνατο να «σηκωθεί» από την ελεύθερη αγορά στο σύνολό του.
* Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η κεντρική τράπεζα έχει έλθει σε συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του ελάχιστου δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) από το 10% που προέβλεπε το μνημόνιο στο 9% που ισχύει για το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου.
* Η νομισματική αρχή, αφού επιδώσει στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά τον λογαριασμό κεφαλαίων που θα πρέπει να καλύψει για να επανέλθει ο σχετικός δείκτης στα επιτρεπτά όρια, θα παράσχει περιθώριο ως και το τέλος Απριλίου για την κατάρτιση των σχεδίων τους.
* Τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης θα ελεγχθούν από τον σύμβουλο που προσέλαβε την αμερικανική εταιρεία Bain, η οποία θα αξιολογήσει αν οι στόχοι που θέτουν είναι ρεαλιστικοί με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.
* Αφού δοθεί το «πράσινο» φως, οι τράπεζες θα πρέπει ως και το τέλος του ερχόμενου Αυγούστου να έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά με βάση τα σχέδια που θα έχουν παρουσιάσει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ