Αλλαγή στο µείγµα οικονοµικής πολιτικής θα επιχειρήσει η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήµου µε το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστηµα το οποίο θα περιλαµβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις σε τοµείς που έπληξαν την οικονοµική δραστηριότητα, όπως ο ΦΠΑ και οι φόροι στα ακίνητα. «Γνωρίζουµε τι δεν δούλεψε» σηµειώνουν κυβερνητικές πηγές αναφερόµενες στη φορολογική επιδροµή της τελευταίας διετίας για να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισµού, η οποία όµως οδήγησε στον στραγγαλισµό της οικονοµικής δραστηριότητας. Ετσι, η µείωση του ΦΠΑ, των έκτακτων εισφορών, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των επιβαρύνσεων στα ακίνητα και των χαρατσιών βρίσκονται στο τραπέζι. Οσον αφορά τον περιορισµό των ελλειµµάτων, αυτός θα επιχειρηθεί κυρίως από τη συρρίκνωση των εξόδων. Αλλωστε, η πολιτική των φορολογικών επιδροµών αποδείχθηκε αναποτελεσµατική, αφού το έλλειµµα παραµένει υψηλό εξαιτίας της αδυναµίας των προηγούµενων κυβερνήσεων του ΠαΣΟΚ να κλείσουν τις µαύρες τρύπες των δηµόσιων δαπανών και να βάλουν πάτο στο βαρέλι.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαµόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήµατος να λαµβάνει υπόψη τις πραγµατικές υποχρεώσεις και δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Το νέο φορολογικό θα πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση» λένε στο Μέγαρο Μαξίµου. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται ότι θα πρέπει να υπάρχουν ριζικές τοµές. Κατ’ αρχάς θα πρέπει η νέα φορολογική νοµοθεσία να είναι απλοποιηµένη, κωδικοποιηµένη και περιορισµένη σε έκταση. «Το σηµερινό δαιδαλώδες φορολογικό δίκαιο θα απλοποιηθεί και θα συµπυκνωθεί µε βάση τα διεθνή πρότυπα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίοι προσθέτουν ότι αυτό «θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η αγορά και όχι από γραφειοκράτες».
Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής µε την υιοθέτηση διεθνών πρακτικών ώστε να οδηγούνται οι φοροφυγάδες στη φυλακή. Επιπλέον αλλαγές θα υπάρξουν και στον εισπρακτικό µηχανισµό.
O Πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι αλλαγές στο φορολογικό σύστηµα αποτελούν βασική διαρθρωτική αλλαγή για την ανάκαµψη της οικονοµίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στόχος των αλλαγών είναι να περιοριστούν τα φορολογικά ελλείµµατα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας. Ο κ. Παπαδήµος εντάσσει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστηµα σε ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών που θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία ενός ρεαλιστικού σχεδίου για τη δηµοσιονοµική εξυγίανση της ελληνικής οικονοµίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση, µεσοπρόθεσµα. «Χωρίς τέτοιου είδους διαρθρωτικές αλλαγές η δηµοσιονοµική προσαρµογή δεν αρκεί είτε είµαστε στο ευρώ είτε όχι» επισηµαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Οπως τόνισε την Παρασκευή ο κ. Λουκάς Παπαδήµος σε οµιλία του στο Ελληνογερµανικό Επιµελητήριο, για να υπάρχει προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση «θα πρέπει να µεταφέρουµε την έµφαση του προγράµµατος προσαρµογής από την επιβάρυνση των φορολογουµένων, που πια τείνουν να εξαντλήσουν τη φοροδοτική τους ικανότητα, στη µείωση των δαπανών του κράτους και στις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις».
Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το εγχείρηµα θα πρέπει να στηριχθεί πολιτικά χωρίς επιφυλάξεις από τα τρία κόµµατα που συµµετέχουν στην κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος , την ερχόµενη εβδοµάδα, θα αποστείλει στα κόµµατα πρόσκληση σε διάλογο. Ηδη ο επικεφαλής του οικονοµικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γκίκας Χαρδούβελης έχει λάβει από τον αναπληρωτή τοµεάρχη της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Ι.Βρούτση τις προτάσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας για το νέο φορολογικό σύστηµα.
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές ο αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Α. Σαµαράς εµφανίζεται διατεθειµένος να προχωρήσει σε συµφωνία ώστε το νέο φορολογικό να διαµορφωθεί από κοινού µε τα κόµµατα που συµµετέχουν στην κυβέρνηση. «Μπορεί να µη συµφωνούµε σε όλα αλλά θα δούµε σε ποιο επίπεδο µπορεί να υπάρξει συµφωνία» αναφέρουν στη Συγγρού. Αλλωστε, εκτιµάται ότι η ψήφιση ενός νέου φορολογικού νόµου από το σηµερινό κοινοβούλιο διευκολύνει τα σχέδια του κ. Σαµαρά καθώς ενδεχόµενη νίκη του στις προσεχείς εκλογές τον απαλλάσσει από την κατάρτιση φορολογικού νόµου.
Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση ενός νέου φορολογικού πλαισίου από τα τρία κόµµατα που συµµετέχουν στην κυβέρνηση θα είναι έµπρακτη απόδειξη συναίνεσης προς τους ευρωπαίους εταίρους µας και δανειστές µας και θα συµβάλει θετικά προς τη χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.