Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI – νέα συνάντηση την Τετάρτη

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το IIF για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, καθώς κατά τη νέα συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, για δεύτερη φορά τις δύο τελευταίες ημέρες. Η συνάντηση τελείωσε στις 14:45 περίπου.

Μία νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη.

«Θα συνεχίσουμε την άλλη Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα. Πρέπει να επεξεργαστούμε και άλλα στοιχεία», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Οι σημαντικές λεπτομέρειες που απομένουν αφορούν κατά κύριο λόγο το κουπόνι (επιτόκιο) και τη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων.

Όσο χαμηλότερο είναι το κουπόνι και μεγαλύτερη η χρονική διάρκεια των νέων τίτλων που θα ανταλλαχθούν με τους υφιστάμενους, τόσο υψηλότερες είναι οι ζημίες για τους ομολογιούχους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία με το IIF. Το λόμπι των τραπεζιτών κάνει λόγο για «άλυτα κομβικά θέματα» και επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αλλά το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τις τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις για το PSI, με βασικό μέλημα να συνάδει με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου η τελική συμφωνία που θα προκύψει».

Ερωτηθείς για το ύψος της δεύτερης δανειακής σύμβασης, ο Αμαντέου Αλταφάζ δεν απάντησε, διευκρινίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί η συμφωνία για το PSI. «Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος, θα ήταν πρόωρη», είπε.

Κυβέρνηση και IIF βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και εφόσον όλα πάνε καλά αυτή θα ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων ύψους 206 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή ιδιώτες κατά 50% και την ανταλλαγή με νέους τίτλους στο 35% της ονομαστικής αξίας, ενώ το υπόλοιπο 15% θα δοθεί με την μορφή μετρητών.

Οι τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές: Είτε 20ετή ομόλογα με επιτόκιο 4% είτε 30ετή με 5%. Οι τράπεζες ζητούν 5% και να συνδέεται αυτό με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικης οικονομίας.

Συμφωνία υπάρχει για την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, ενώ θα έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με τα δάνεια που θα δώσει ο EFSF στην Ελλάδα για το PSI.

Το κλίμα πριν και μετά τη συνάντηση

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI) με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. Περισσότερο «ουδέτερος» ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι «αυτές βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει».


«Είμαστε εντελώς στον σωστό δρόμο» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ενόψει και της νέας συνάντησης του κ. Νταλάρα με τον Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, είχαν συνάντηση οι ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών.

Τα hedge funds εξακολουθούν να επιδιώκουν την ενεργοποίηση των CDS, σημειώνει ωστόσο η WSJ.

Επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale Φρεντερίκ Ουντεά. Επίσης η Wall Street Journal σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της επισημαίνει ότι «οι αγορές ποντάρουν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος», αλλά η συμφωνία αυτή δεν θα αποκλείει ένα πιστωτικό γεγονός, καθώς τα hedge funds δεν φέρονται διατεθειμένα να συναινέσουν.

Μιλώντας στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Εchos» ο Φρεντερίκ Ουντεά εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
«Είναι πολύ καλές οι πιθανότητες για μία συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος τραπεζίτης και πρόσθεσε πως οι τελικές απώλειες για τους πιστωτές είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν το 50%.
«Οι τράπεζες έχουν κάνει εξαιρετικές προσπάθειες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», είπε ο Ουντεά και τόνισε ότι «η κρίση χρέους έχει επεκταθεί πέρα από την περιφέρεια της ευρωζώνης. Ο τραπεζίτης χαρακτήρισε, τέλος, «πιθανή» την υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ σε ρεπορτάζ των Τομ Λορισέλα, Ματ Ουίρτζ και Ολκμαν Γκρανίτσας που δημοσιεύει σήμερα η WSJ σημειώνεται ότι οι πιστωτικές αγορές στέλνουν ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που διαπραγματεύονται με τους επενδυτές το κούρεμα του ελληνικού χρέους: «Θα πάρετε μια συμφωνία, αλλά ίσως να μην πρόκειται γι’ αυτήν ακριβώς που ζητάτε».

Οι τρεις ρεπόρτερ ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Ουντεά. Εξηγούν ότι οι ενδείξεις από τη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων και των ασφαλίστρων εξασφάλισης (CDS) υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες τράπεζες και άλλοι θεσμικοί επενδυτές θα συναινέσουν οικειοθελώς σε απομείωση των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό πιθανώς υψηλότερο και από το 50% που επισήμως συζητείται.

Ομως, κάποιοι ομολογιούχοι – κι αυτοί είναι τα περιβόητα hedge funds, όπως σημειώνει η WSJ – δεν θα δεχθούν οικειοθελές κούρεμα των επενδύσεών τους. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνική χρεοκοπία, βάσει των μυστικών κανόνων που διέπουν τις πιστωτικές αγορές. Θα μπορούσε να οδηγήσει δηλαδή στο αποτέλεσμα το οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αποφύγουν», γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική οικονομική εφημερίδα.

Η WSJ εξηγεί ότι στόχος της ΕΕ είναι να αποφύγει η Ελλάδα το στίγμα της επίσημης κήρυξης στάσης πληρωμών, της κατάρρευσής της δηλαδή υπό το βάρος των χρεών της. «Αν επιτευχθεί η σκοπούμενη από την ΕΕ συμφωνία, οι ομολογιούχοι που οικειοθελώς μετέχουν σ’ αυτήν δεν θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους από τα CDS», σημειώνουν οι τρεις ρεπόρτερ.

«Τα hegde funds, ωστόσο, αρνούμενα να υπογράψουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ωθούν την ενεργοποίηση των CDS. Η αγορά αυτών των ασφαλίστρων κινδύνου, άλλωστε, έχει τεθεί στο στόχαστρο Ευρωπαίων αξιωματούχων ως προνομιακό πεδίο ανήθικων επιδιώξεων των hegde funds να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωζώνη», σημειώνει η WSJ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.