Γρηγόρης Πεπόνης – Σπύρος Μουζακίτης: «Ενοχλήσαµε πολλούς»

Συναντήσαµε τα πρόσωπα που µε τις παραιτήσεις τους τάραξαν τα πολιτικά νερά και δηµιούργησαν τσουνάµι εξελίξεων... Λίγες ώρες µετά την επιστολή-«βόµβα» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι αντεισαγγελείς Εφετών κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης µας δέχτηκαν στο γραφείο τους στην Εισαγγελία Εφετών και µιλήσαµε µαζί τους για το επίµαχο θέµα των πιέσεων που δέχτηκαν και των κρίσιµων υποθέσεων που χειρίστηκαν. Στον γραφειακό χώρο όπου...

Συναντήσαµε τα πρόσωπα που µε τις παραιτήσεις τους τάραξαν τα πολιτικά νερά και δηµιούργησαν τσουνάµι εξελίξεων… Λίγες ώρες µετά την επιστολή-«βόµβα» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι αντεισαγγελείς Εφετών κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης µας δέχτηκαν στο γραφείο τους στην Εισαγγελία Εφετών και µιλήσαµε µαζί τους για το επίµαχο θέµα των πιέσεων που δέχτηκαν και των κρίσιµων υποθέσεων που χειρίστηκαν. Στον γραφειακό χώρο όπου τους συναντήσαµε υπήρχε µία σκάλα ακουµπισµένη ανάποδα στον τοίχο και ένα γραφείο αναποδογυρισµένο. «Προσέξτε» µου φώναξε ο κ. Πεπόνης «µην πέσει η σκάλα επάνω σας! ∆είτε και ’σείς σε τι συνθήκες κάνουµε τη δουλειά µας…».

Ρωτήσαµε τους δύο δικαστές για τις συνέπειες της απόφασής τους και µας είπαν: « ∆εν τρεπόµεθα σε φυγή πιεζόµενοι. ∆εν θα παραδώσουµε τις υποθέσεις που ερευνούµε, κανένας δεν θα στερηθεί τον φυσικό του δικαστή. Θα ολοκληρώσουµε την έρευνα µε τον ίδιο τρόπο που εκτελούσαµε τα καθήκοντά µας ως σήµερα… Εκτός αν το αρµόδιο Ανώτατο ∆ικαστικό Συµβούλιο µας αντικαταστήσει».

«Γνωρίζουμε τι λέμε»

Τους ρωτήσαµε αν γνωρίζουν ότι µε τις καταγγελίες τους για πολιτικές παρεµβάσεις προκάλεσαν µεγάλη αναστάτωση και στη ∆ικαιοσύνη και αν είναι σε θέση να καταθέσουν συγκεκριµένα στοιχεία για τη φράση περί απαγόρευσης και υπαγόρευσης.

« Είµαστε θεσµικοί παράγοντες και έχουµε και εµπειρία και γνώση » απαντά ο κ. Πεπόνης. « Γνωρίζουµε τι λέµε. Θα καταθέσουµε όλα τα στοιχεία σε αυτούς που πρέπει. Μακάρι να µας ζητηθούν και ονόµατα. Εµείς δεν επισκεπτόµεθα υπουργικά γραφεία, οι υπουργοί έρχονται στο γραφείο του οικονοµικού εισαγγελέα, όταν βέβαια καλούνται…».

Είναι φανερό από το περιεχόµενο της επιστολής σας ότι δεχθήκατε πιέσεις από διάφορα κέντρα. Ποια υπόθεση σας δυσκόλεψε περισσότερο, ρωτήσαµε.

« ∆εν υποκείµεθα σε πιέσεις » συνεχίζει ο κ. Πεπόνης. « Ματαιοπονούν όσοι λένε ότι µπορούν να µας επηρεάσουν. ∆είτε ποιες υποθέσεις χειριστήκαµε… Ολες ήταν δύσκολες. Ασχοληθήκαµε µε υποθέσεις αιχµής. Εµείς δεν ασχοληθήκαµε επιδερµικά, αντίθετα τις ερευνήσαµε µε θάρρος.

∆εν ασχοληθήκαµε µε υποθέσεις απλές. Λέτε να άρεσε αυτό σε κάποιους από το σύστηµα;».

Στην εύλογη ερώτηση ποια υπόθεση «ενόχλησε» και ποιους και οι δύο είναι κατηγορηµατικοί:

« Ολες οι υποθέσεις ήταν δύσκολες, πολλούς ενοχλήσαµε και καταλάβαµε ότι οι χώροι που ελέγχαµε ήταν πολλές φορές συγκοινωνούντα δοχεία. Οταν πιέζαµε το ένα τµήµα ενοχλούνταν το άλλο. Οπως παράγοντες από τα ΜΜΕ µε τραπεζικούς παράγοντες, αλλά και εκπροσώπους από το πολιτικό σύστηµα… Λέτε να άρεσε σε όλους αυτούς ο τρόπος που λειτουργήσαµε;».

Οσο για την κατηγορία που τους αποδίδουν, ότι δηλαδή ενώ προβαίνουν σε σοβαρές καταγγελίες δεν δίνουν ονοµατεπώνυµα, τονίζουν: « Επαναλαµβάνουµε για άλλη µία φορά ότι θα δώσουµε συγκεκριµένα στοιχεία σε αυτούς που πρέπει και είναι αρµόδιοι. Εµείς άλλωστε έχουµε επιλεγεί από το Ανώτατο ∆ικαστικό Συµβούλιο. Ο εισαγγελέας δεν είναι ισορροπιστής και πολιτικάντης. Εχουµε παρρησία και υπευθυνότητα που µας επιτρέπει να εκφέρουµε και δηµόσιο λόγο. Ασχοληθήκαµε µε υποθέσεις αιχµής. Εµείς λειτουργήσαµε σύµφωνα µε τη συνείδησή µας. Αν δεν ήθελαν να προχωρήσει αυτός ο θεσµός µε αυτόν τον τρόπο δεν έπρεπε να επιλέξουν εµάς, τα συγκεκριµένα πρόσωπα… ».

Ρωτάµε τον κ. Πεπόνη αν νιώθει κάποια πικρία από την εξέλιξη της υπόθεσης…

« Αν το αποφασίσουν µπορεί να µας απαλλάξουν από τα καθήκοντά µας ως οικονοµικών εισαγγελέων, αλλά µόνο µε απόφαση του Ανωτάτου ∆ικαστικού Συµβουλίου » λέει. « Ολα µπορούν να µας τα πάρουν εκτός από ένα. Ο εισαγγελέας δεν είναι του χεριού τους. Κανένας δεν µπορεί να του υπαγορεύσει πώς θα κάνει τη δουλειά του… Εµείς δεν είµαστε ριψάσπιδες ».

Οσο για το πώς βλέπουν τις εξελίξεις, ο κ. Μουζακίτης απαντά: « Εχουµε παρρησία και υπευθυνότητα. Ηρθαµε µετά τα Χριστούγεννα και βρήκαµε την τροπολογία της αντικατάστασής µας…».

Περιμένουν επτά μήνες

Σε σχέση µε την υλικοτεχνική υποδοµή του γραφείου του οικονοµικού εισαγγελέα οι δύο αντεισαγγελείς µας ενηµέρωσαν ότι εδώ και επτά µήνες που λειτουργούν δεν διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή, δεν έχουν γραµµατέα, αλλά ούτε και δικαίωµα υπεραστικών τηλεφωνηµάτων. Μόλις πριν από έναν µήνα έγινε άρση της φραγής ώστε οι εισαγγελείς να µπορούν να τηλεφωνούν σε κινητά!

Σύµφωνα µε έγγραφο του αντεισαγγελέα κ. Πεπόνη στις 30.8.2011 προς τον υπουργό ∆ικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, οι δύο εισαγγελείς ζητούν τον διορισµό γραµµατέως µε τη µέθοδο της απόσπασης. Επιχειρηµατολογεί µάλιστα υπέρ του δικαιώµατος να γίνει η απόσπαση όπως έγινε και στην περίπτωση της Αρχής κατά του ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος. Το έγγραφο δεν απαντήθηκε ποτέ, αλλά στις 4 Αυγούστου 2011 είχε προηγηθεί έγγραφο διευθύντριας του υπουργείου µε το οποίο επικαλείτο τον Κώδικα ∆ικαστικών Υπαλλήλων για να υπάρξει άρνηση στην απόσπαση γραµµατέως στο Τµήµα των Οικονοµικών Εισαγγελέων…

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ
Προθεσµία έξι ηµερών για εξηγήσεις

Προσκόµµατα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους επικαλέστηκαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε και του προϊσταµένου τους κ. Ν. Παντελή. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να εκτονωθεί η υπόθεση και το µεγάλο πολιτικό ζήτηµα που έχει δηµιουργηθεί µε την επιστολή παραίτησής τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί ζήτησαν να µην προωθηθεί η ρύθµιση αντικατάστασής τους, κάτι που µάλλον υιοθετείται από την κυβέρνηση.

Εν τω µεταξύ, ανοιχτή παραµένει η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε για την υπόθεση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες των δύο και ιδιαίτερα για τη φράση «υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση».

Σε έντονο κλίµα διεξήχθη η σχετική συζήτηση την Πέµπτη στο Μέγαρο Μαξίµου, µεταξύ του κ. Ι. Τέντε και του υπουργού ∆ικαιοσύνης, ενώπιον του Πρωθυπουργού. «Να πουν ονόµατα» απαίτησε ο κ. Παπαϊωάννου, απειλώντας ακόµη και µε παραίτηση για την υπόθεση. «Η προκαταρκτική να γίνει το ταχύτερο δυνατόν» απαίτησε και ο Πρωθυπουργός. Ο εισαγγελέας κ. Φ. Μακρής, ο οποίος ανέλαβε την έρευνα, έδωσε προθεσµία 6 ηµερών στους εισαγγελείς για να φέρουν τις έγγραφες διευκρινίσεις για την υπόθεση, ενώ είχε προηγηθεί ακρόαση των δύο µε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύµφωνα µε πληροφορίες στο έγγραφο που επρόκειτο να καταθέσουν γίνονται αναφορές σε ονόµατα πολιτικών και επιχειρηµατιών.

Οι δύο αντεισαγγελείς πάντως εµφανίζονταν έτοιµοι να συνεχίσουν την άσκηση των καθηκόντων τους. Στα χέρια τους βρίσκονταν δεκάδες σοβαρές υποθέσεις, µεταξύ των οποίων: των µεγαλοοφειλετών του ∆ηµοσίου· των ύποπτων δανειοδοτήσεων από τράπεζες των δύο κοµµάτων εξουσίας, Ν∆ και ΠΑΣΟΚ· του σκανδάλου των υποβρυχίων· οι καταγγελίες για καθυστερήσεις στην επιβολή προστίµων από λαθρεµπόριο καυσίµων· η έρευνα για τις καταγγελίες για «λάδωµα» εφοριακών· ο φάκελος των CDS και των υπεράκτιων εταιρειών που κρύβονταν πίσω από αυτά· οι καταγγελίες για «µαγείρεµα» του ελλείµµατος του 2009 µε αποτέλεσµα την επιβολή µέτρων λιτότητας µέσω του µνηµονίου, καθώς και η υπόθεση Λαυρεντιάδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.