H άποψη του βιβλιοπώλη

Η συζήτηση για το αν είναι ακριβό το βιβλίο (Βήµα online 18.12.11 και 24.12.11) έτυχε µεγάλης ανταπόκρισης και οι απόψεις που κατατέθηκαν έδειχναν µια αγωνία γενικότερα για το µέλλον του βιβλίου στη χώρα µας. Συνεχίζω µε τις απόψεις κυρίως των βιβλιοπωλών, όπως τις υποστήριξαν στην online έκδοση του «Βήµατος». Οσον αφορά την ελεύθερη αγορά και αν αυτή θα έκανε το βιβλίο φθηνότερο: «Ας γίνει ελεύθερη η αγορά των βιβλίων λοιπόν και ας µιλήσουµε πλέον όχι για βιβλιοπωλεία, εκδότες, συγγραφείς κτλ.

Η συζήτηση για το αν είναι ακριβό το βιβλίο (Βήµα online 18.12.11 και 24.12.11) έτυχε µεγάλης ανταπόκρισης και οι απόψεις που κατατέθηκαν έδειχναν µια αγωνία γενικότερα για το µέλλον του βιβλίου στη χώρα µας. Συνεχίζω µε τις απόψεις κυρίως των βιβλιοπωλών, όπως τις υποστήριξαν στην online έκδοση του «Βήµατος».

Οσον αφορά την ελεύθερη αγορά και αν αυτή θα έκανε το βιβλίο φθηνότερο:

«Ας γίνει ελεύθερη η αγορά των βιβλίων λοιπόν και ας µιλήσουµε πλέον όχι για βιβλιοπωλεία, εκδότες, συγγραφείς κτλ.,

αλλά για χρηµατιστηριακά προϊόντα σε συσκευασία βιβλίου. Και δεν νοµίζω να πειράξει κανέναν που ο “Οδυσσέας” του Τζόις δεν θα κυκλοφορήσει ξανά επειδή είναι ασύµφορος». Ενώ ένας άλλος επιστολογράφος µε πληροφορεί: «Ζω στο εξωτερικό, όπου τα βιβλιοπωλεία είναι συγκεντρωµένα σε 2-3 φίρµες. Τα βιβλία που βγάζουν είναι συνήθως για µαζική κατανάλωση».

Ενας βιβλιοπώλης γράφει: «Ενα θέµα που επηρεάζει την τιµή είναι η φορολογία.

∆εν µπορεί παντού οι επιχειρήσεις να φορολογούνται µε 10% και εδώ µε 40%.

Επίσης το βιβλιοπωλείο έχει ακόµη µία ιδιαιτερότητα που το ελληνικό κράτος δεν τη λαµβάνει υπόψη του: έχει πολύ στοκ.

Εκατοντάδες βιβλία στο ράφι και πάντα θα υπάρχει αναγνώστης που δεν καλύπτεται και θα χρειάζεται εκ νέου παραγγελία. Και το κράτος εξακολουθεί να το έχει στο ίδιο φορολογικό πλαίσιο που έχει τα σαντουιτσάδικα και τα µπουγατσατζίδικα, δηλαδή δικαιολογεί µόνο 10% στοκ!». Ο ίδιος αναρωτιέται: «Ως προς τι είναι ακριβό το βιβλίο; Και εµένα µου ξενίζει το άκουσµα 20 ευρώ για ένα βιβλίο, αλλά τίθεται το ερώτηµα είναι ακριβό σε σχέση µε πίτα-γύρος 3 ευρώ, καφές φρέντο ή φραπέ 5 ευρώ, τούρτα 15 ευρώ/ κιλό, τζιν καλής µάρκας 150-200 ευρώ και πολλά άλλα τα οποία αυτοί που τα αγοράζουν ευχάριστα διαµαρτύρονται για τις τιµές των βιβλίων». Και συµπληρώνει:

«Οσον αφορά τα περιβόητα ποσοστά που λένε ότι δουλεύουν τα βιβλιοπωλεία, τα πραγµατικά είναι: ξενόγλωσσα 15%-25%, βοηθήµατα 15%-35%, ελληνική και ξένη λογοτεχνία 27%-30% και το κυριότερο είναι ότι σε όλα αυτά ο αγοραστής παίρνει έκπτωση 10% και τον Σεπτέµβριο φτάνουν ως και 15%! Την ίδια στιγµή που σε όλο τον εµπορικό κόσµο δουλεύουν µε 100%-200%-300% ως και 700% και αναφέροµαι σε ρούχα, παπούτσια κ.ά.».

Τέλος επισηµαίνεται απ’ όλους ότι «τα τιράζ της συντριπτικής πλειονότητας των µεταφρασµένων βιβλίων που εκδίδονται κυµαίνονται από 1.000 ως 1.500 αντίτυπα, πράγµα που κάνει πολύ δύσκολη την απόσβεση ενός βιβλίου αφού λίγοι µόνον τίτλοι φτάνουν σε πωλήσεις αυτόν τον αριθµό». Οσο για το Amazon τονίζουν πως έχει τέτοιες φορολογικές ελαφρύνσεις που δεν µπαίνει σε σύγκριση και καλό είναι να ενισχύουµε τα δικά µας βιβλιοπωλεία και σαν ένδειξη αλληλεγγύης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.