«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις» για θέματα Δικαιοσύνης και διάκρισης των εξουσιών, είναι η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μετά τις παρεμβάσεις σχετικά με την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ.
Συγκεκριμένα, ο εκρπόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών.
» Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης.
» Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις.
» Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».
Οι παρεμβάσεις της Μόσχας
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Μόσχας αναφορικά με τη σύλληψη και προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ. «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την ελπίδα ότι η σύλληψη του αρχιμανδρίτη «δεν έχει πολιτικά κίνητρα» καθώς και ότι θα είναι «αντικειμενική» η ανακριτική διαδικασία, εξέφρασε ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη, εκτιμώντας ότι δεν γίνονται σεβαστές από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας οι αποφάσεις και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς σημειώνει ότι είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπαιδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007.
Ωστόσο, «την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και αναμεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις που φθάνουν από την Ελλάδα σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος αρχιμανδρίτου Εφραίμ».
Εν συνεχεία ο κ. Λουκασέβιτς υπενθυμίζει ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.
«Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Άγιον Όρος Άθως» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία προστίθεται ότι «είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο».
Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, εκφράζει την ελπίδα ότι «η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα», καθώς και ότι θα είναι «αντικειμενική» η ανακριτική διαδικασία.
Όπως είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας, στην ευρεία κοινή γνώμη της Ρωσίας «δεν είναι σαφές ποια είναι η ουσία των κατηγοριών, που αποδίδονται στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η ανάκριση για την υπόθεση αυτή διεξήχθη επί πολλά χρόνια και εκείνος ήδη μία φορά δικαιώθηκε».
«Θα θέλαμε να ελπίζουμε στην αντικειμενικότητα της ανάκρισης και στο ότι δεν σχετίζεται με τον πολιτικό παράγοντα» είπε ο κ. Γιακιμτσούκ, εκτιμώντας ότι «η όξυνση της κατάστασης συνέβη την ημέρα της επιστροφής του καθηγούμενου της μονής Βατοπαιδίου από τη Ρωσία, που ήταν θριαμβευτική και μπορεί να πρόκειται για απλή σύμπτωση, όμως αυτό το γεγονός δεν μπορεί να μην προκαλεί ερωτήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Γιακιμτσούκ, «στο Πατριαρχείο Μόσχας αντιμετωπίζουν τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ με συμπάθεια και σεβασμό», καθώς και «ως επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας και καθηγούμενο μιας από τις μονές του Άθω με τη μέγιστη επιρροή».
Ο Ρώσος εκκλησιαστικός αξιωματούχος, πάντως, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της δίωξης που έχει ασκηθεί και συνολικά επί της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, διότι δεν διαθέτουμε την απαραίτητη γι’ αυτό πληροφόρηση».
Το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, που καλύπτει τις εξελίξεις στην υπόθεση με συνεχείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα αλλά και τη Μόσχα, αναφέρεται εκτενώς στις εκκλησιαστικές και πολιτικές αντιδράσεις κατά της σύλληψης του ηγουμένου Εφραίμ, τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και πολλά ρωσικά ΜΜΕ. Σημειώνει, δε, ότι «το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται ο Άθως, μέχρι στιγμής δεν σχολίασε την κατάσταση».
Μιλώντας στο πρακτορείο «Ιντερφάξ – Ρελίγκια», ο Γεβγκένι Νικίφοροφ, πρόεδρος μιας από τις γνωστότερες ορθόδοξες οργανώσεις της Ρωσίας «Ράντονεζ», που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό, ανακοίνωσε ότι «οι ορθόδοξες κοινωνικές οργανώσεις της Μόσχας θα διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας».
Κατά το τηλεγράφημα, ο Νικίφοροφ «γνωρίζει καλά την κατάσταση στη μονή Βατοπαιδίου» και είναι μία από τις πηγές πληροφόρησης για τα ρωσικά ΜΜΕ.